Longread

Onze 8 favoriete pre-workouts Welke zijn je geld waard?

Preworkoutsupplementen (PWO’s) zijn na eiwitten en creatine het populairste voedingssupplement onder bodybuilders en krachtsporters. Maar de ene preworkout is de andere niet. En van lang niet alle ingrediënten is bewezen dat ze echt werken. Waar moet je op letten? En wat zijn onze favoriete preworkouts?

De meest voorkomende ingrediënten

De verschillende ingrediënten in pre(-)workoutsupplementen (of: pre workout boosters, of kortweg PWO’s ) zorgen voor meer energie, kracht, focus en vollere spieren (‘pomp’) tijdens je training.

Hieronder een tabel met de meest voorkomende ingrediënten in hedendaagse PWO’s. De belangrijkste worden verderop in dit artikel toegelicht. Scroll dus even naar beneden als je meer wilt weten over al die stofjes die op de verpakking staan, en of ze ook daadwerkelijk iets ‘doen’.

Veelvoorkomende ingrediënten in PWO’s
Energie / uithoudingsvermogen Cafeïne
Beta-alanine
Waxy maize
Taurine

Tyrosine
Panax Notoginseng
Kracht Creatine
ElevATP
Betaïne
Focus L-Tyrosine
Pomp Citrulline malaat
Arginine
Nitraat

Pycnogenol
Spieropbouw en -herstel L-Carnitine
BCAA’s
Glutamine
groen = overtuigend wetenschappelijk bewijs beschikbaar, blauw = enig wetenschappelijk bewijs beschikbaar*

Onze top-8 (update: 23 april 2021)

Wij hebben in de loop der jaren een paar dozijn verschillende preworkoutsupplementen gebruikt en getest. Sommige bevielen, andere stelden ons ronduit teleur. En dat lag lang niet altijd aan de prijs. Wij zetten onze acht favoriete preworkouts voor jou op een rijtje, waarbij we keken naar werkzaamheid en naar prijs-kwaliteitsverhouding.

1. Sustained Release Pre-Workout (creatinevrij)

Een relatieve nieuwkomer (april 2019) en, afgaande op het label, meteen een van de beste. Sustained Release Pre-Workout van Body & Fit is namelijk een van de weinige PWO’s waarin L-citrulline en beta-alanine in voldoende mate aanwezig zijn (6 gram respectievelijk 3 gram). In veel PWO’s zijn deze twee typische PWO-ingrediënten ondergedoseerd. Daarnaast zit er ook een flinke smak cafeïne in: 400 mg per dosering van twee scoops. Zodoende is het een prima product als je deze drie stoffen, waarvan de effecten op krachtprestaties wetenschappelijk zijn aangetoond, eens samen wilt uitproberen, zonder ze als afzonderlijke supplementen te hoeven kopen.

Deze PWO is verrijkt met “bijzondere sustained release beadlets, voor een geleidelijke afgifte van BCAA’s en cafeïne”. Vandaar de naam dus. Die beadlets zijn kleine bolletjes met een laagje dat ervoor zorgt dat de stof langzaam vrijkomt. Daardoor zou je er gedurende je hele training profijt van hebben.

Nu vinden we BCAA’s niet interessant. Het is inmiddels immers genoegzaam bekend dat je beter hele eiwitten of eiwitpoeders kunt nemen in plaats van losse aminozuren. Of je iets zult merken van cafeïne die in zulke kleine doses wordt afgegeven? Give it a try. Een ‘shot’ van 250 mg krijg je sowieso, de overige 150 mg komt geleidelijk vrij.

Sustained Release bevat géén creatine en ook dat vinden we een pre. De werking van creatine is niet gebonden aan timing van inname, en áls je al waarde hecht aan de timing, kun je creatine zelfs beter ná de training innemen!

Minpunt is dat dit product ook stoffen bevat waar je waarschijnlijk weinig tot niks aan hebt, zoals N-acetylcysteïne en choline. Al kun je natuurlijk nooit uitsluiten dat deze ingrediënten een bepaalde synergie hebben. Of dat er ooit alsnog onderzoeken verschijnen die de claims bij deze supplementen rechtvaardigen.

Belangrijkste ingrediënten Sustained Release (18,5 g / dosering)
Cafeïne (400 mg)
L-citrulline
Beta-alanine

N-acetylcysteïne
Choline
Zwarte peper extract
BCAA
groen = overtuigend wetenschappelijk bewijs beschikbaar, blauw = enig wetenschappelijk bewijs beschikbaar*

Sustained Release Pre-Workout is verkrijgbaar in drie verschillende smaken en kost € 36,90. Daarvoor krijg je 370 gram product, oftewel 40 doseringen.

Bestel Sustained Release PWO (aangeboden door één onzer partners)
Sustained Release Pre-Workout
Body & Fit
€ 36,90 (40 doseringen à 18,5 g)

2. No-Xplode

BSN veranderde in 2011 de originele formule van het mateloos populaire No-Xplode, nadat een ingrediënt, namelijk het plantenextract rutaecarpine, in verband werd gebracht met leverbeschadiging en nierfalen. No-Xplode 2.0 bevatte geen rutaecarpine en ook een aantal andere plantenextracten kwamen, waarschijnlijk uit voorzorg, niet terug. Dat viel slecht bij de die-hardgebruiker, waarop BSN in 2014 met een nieuwe, verbeterde formule op de proppen kan: No-Xplode 3.0.

No-Xplode 3.0 bevat per dosering (20 g) 150 mg cafeïne, 1 g taurine, 2,6 g beta-alanine, 3,4 g creatine monohydraat, 1 g L-tyrosine en 6 g L-arganine als NO-booster.

Het is niet bepaald een goedkoop supplement, maar biedt van alle PWO’s wel één van de meest complete mixen van ingrediënten. Als je een grootverpakking koopt, kost No-Xplode 3.0 zo’n 60 cent per dosering (1 schepje). Bij gewenning kun (moet) je de dosering verhogen van één naar twee schepjes.

Belangrijkste ingrediënten BSN No Explode 3.0 (20 g / dosering)
Cafeïne (150 mg)
Creatine
Beta-alanine
Glycine

Betaïne
Taurine

L-arginine
L-tyrosine
L-fenylalanine
L-lysine
Inositol
Choline
groen = overtuigend wetenschappelijk bewijs beschikbaar, blauw = enig wetenschappelijk bewijs beschikbaar*

Medio 2016 lanceerde BSN een nieuwe, alternatieve PWO, genaamd No-Explode XE Edge, waarbij de XE voor ‘Xtreme Energy’ staat. Belangrijkste verschil is dat er in XE géén creatine zit. Handig wanneer je creatine niet of enkel in cycles gebruikt en toch doorlopend een preworkoutsupplement wilt gebruiken.

Als je de ingrediëntenlijst van XE met die van 3.0 vergelijkt, kun je voorzichtig stellen dat XE iets meer inzet op energie in plaats van kracht en spieropbouw. Vooral de hoge hoeveelheid cafeïne per dosering (325 mg) valt op. Geen product voor late-avondsporters dus.

Belangrijkste ingrediënten BSN No-Explode XE Edge (10,5 g / dosering)
Cafeïne (200 mg)
Beta-alanine
Citrulline

Acetyl-L-carnitine
Theanine
Rhodiola rosea
Magnesium glycerofosfaat
Betaïne

L-arginine
Panax notoginseng
Tyrosine
N-acetylcysteine
Cholinebitartraat
Calcium glycerofosfaat
Euphoria longana
Lindera aggregata
groen = overtuigend wetenschappelijk bewijs beschikbaar, blauw = enig wetenschappelijk bewijs beschikbaar*
Bestel No-Xplode (aangeboden door één onzer partners)
No-Xplode 3.0 (BSN)
Body & Fit
€ 23,00 (600 g, 30 servings)
No-Xplode XE EDGE (BSN)
(creatinevrij)
Body Supplies
€ 24,90 (263 g, 30 servings)

3. Gold Standard

De lijn Gold Standard van Optimum Nutrition is vooral bekend vanwege de hoog aangeschreven whey. Maar wij hebben zopas ook de PWO uit deze serie ontdekt en we zijn te spreken over de samenstelling. De fabrikant koos voornamelijk ingrediënten waarvan de werking in min of meerdere mate is aangetoond: creatine, cafeïne (175 mg per serving), beta-alanine, l-citrulline en l-carnitine.

In vergelijking met de PWO van Bodylab24 (zie elders) bevat Gold Standard verhoudingsgewijs minder cafeïne en meer aminozuren en vitaminen. Gold Standard is wel wat duurder.

Belangrijkste ingrediënten Gold Standard (11 g / dosering)
Cafeïne (175 mg)
Creatine
Beta-alanine
L-citrulline

L-carnitine
L-tyrosine
Panax notoginseng
groen = overtuigend wetenschappelijk bewijs beschikbaar, blauw = enig wetenschappelijk bewijs beschikbaar*
Bestel Gold Standard (aangeboden door één onzer partners)
Gold Standard (Opimum Nutrition)
Body Supplies
€ 20,90 (330 g, 30 doseringen)

4. Jack3d Advanced

Jack3d is een van de preworkouts die vroeger het inmiddels verboden DMAA bevatten (zie onderaan, bij de bespreking van ingrediënten), in tegenstelling tot het hiervoor besproken No-Xplode, dat altijd DMAA-vrij is geweest. Hun nieuwste preworkout heet Jack3d Advanced, de opvolger van Jack3d Micro.

Zowel de oude als de nieuwe Jack3d bevatten 150 mg cafeïne. Anders dan zijn voorganger, bevat Jack3d Advanced wél creatine, tyrosine en bèta-alanine, wat ook het prijsverschil verklaart, want beta-alanine is een betrekkelijk duur ingrediënt. Een ander belangrijk verschil: de arginine en agmatine uit de oude Jack3d Micro zijn in Jack3d Advanced vervangen door een andere NO-booster: L-citrulline.

Jammer: Jack3d vermeldt niet de precieze hoeveelheden per ingrediënt, maar enkel van de blend/matrix/mix.

Belangrijkste ingrediënten Jack3d Advanced (5,5 g / dosering)
Cafeïne (150 mg)
Creatine monohydraat
Beta-alanine
L-citrulline
Tyrosine
Cholinebitartraat
Bètacaroteen
groen = overtuigend wetenschappelijk bewijs beschikbaar, blauw = enig wetenschappelijk bewijs beschikbaar*

Al die ingrepen hebben van Jack3d Advanced een betere preworkout gemaakt dan z’n voorganger, die bovendien een stofje bevat dat op de dopinglijst voorkomt en dus sowieso een no-go is voor gecontroleerde sporters.

Jack3d Advanced is met 5,5 g per dosering een stuk meer geconcentreerd dan bijvoorbeeld No-Xplode, waar één maatschep 20 g is. Daardoor haal je evenveel doseringen uit een veel kleiner potje en is Jack3d effectief even duur als No-Xplode, zo’n 60 cent per scoop. No-Xplode bevat dan weer veel meer verschillende ingrediënten.

Bestel Jack3d Advanced (aangeboden door één onzer partners)
Jack3d Advanced (USP Labs)
Body Supplies
€ 24,90 (248 g, 45 doseringen)

5. Elevate (creatinevrij)

Elevate is de PWO van Bulk Powders, welke we uitgebreid bespreken in een apart artikel. Het product bestaat overwegend uit ‘echte’ PWO-ingrediënten en bevat dus geen creatine. Oké, eigenlijk is beta-alanine ook geen stof die acuut werkt, maar de relatief hoge dosering van 3,5 gram is wel een pluspunt ten opzichte van de meeste andere PWO’s. Ook betaïne is, met 3 gram, ruim voldoende gedoseerd, in tegenstelling tot andere PWO’s waarin dit ingrediënt is opgenomen.

De citrulline malaat is met 5 gram nét iets ondergedoseerd, maar dat kun je compenseren door Elevate in iets hogere doseringen dan de aanbevolen 33 gram (één afgestreken lepel) te nemen.

Elevate bevat verder een adequate dosis cafeïne, plus nog een rits andere stofjes waarvan de eventuele werking matig, onvoldoende of niet is aangetoond. Mogelijk bieden ze samen toch dat beetje extra.

Elevate is niet heel goedkoop, maar gezien de hoeveelheid ingrediënten die het spul levert krijg je toch wel waar voor je geld, zeker als het product in de aanbieding is.

Belangrijkste ingrediënten ELEVATE™ (33 g / dosering)
Cafeïne (200 mg)
Citrulline malaat
Beta-alanine

Betaïne
Vitargo
Taurine

Arginine alfa-ketoglutaraat
Glucuronolacton
Tyrosine
Actinos2ir
groen = overtuigend wetenschappelijk bewijs beschikbaar, blauw = enig wetenschappelijk bewijs beschikbaar*
Bestel ELEVATE™ (aangeboden door één onzer partners)
ELEVATE™
BULK™
“We zijn ervan overtuigd dat ELEVATE™ niet alleen de meest effectieve pre-workout is in Europa, maar van de hele wereld. We begrijpen dat dit een gedurfde verklaring is, maar we menen het!”
€ 47,99 € 35,99 (660 g)

6. C4 Original

C4 van Cellucor leunt vooral op twee dingen: ‘NO3’, wat slaat op het feit dat er geen ‘gewone’ L-arginine inzit, maar argininenitraat. Dat is een verbinding van L-arginine met nitraat. Datzelfde geldt min of meer voor de creatinenitraat, die naar eigen zeggen stukken beter wordt opgenomen dan creatine monohydraat.

C4 bevat per dosering (5,5 g) 160 g cafeïne, géén taurine, 1500 mg beta-alanine, 1000 mg creatine(nitraat) en als NO-booster 1000 mg arginine (alfa-ketoglutaraat of AKG). Net als No-Xplode bevat C4 Extreme Pre-workout als ‘extraatje’ L-tyrosine, maar wel slechts een vijfde deel daarvan. Op het etiket staat ook het efedrinealternatief synefrine vermeld.

Belangrijkste ingrediënten C4 Original (6,5 g / dosering)
Cafeïne (150 mg)
Creatinenitraat
Beta-alanine

Arginine AKG
Theacor (theacrine)
N-acetyl tyrosine
Synefrine HCL
groen = overtuigend wetenschappelijk bewijs beschikbaar, blauw = enig wetenschappelijk bewijs beschikbaar*

Getuige de vele positieve gebruikersbeoordelingen bij onder meer Body & Fit Shop, lijken we bij C4 Extreme Pre-workout te kunnen spreken van een goede prijs/kwaliteit-verhouding. Met zo’n 30 cent per dosering is C4 Extreme Pre-workout de helft goedkoper dan No-Xplode 3.0 en Jack3d Advanced. En hoewel de voorgeschreven dosering één maatschep is, kunnen we uit de bewering dat het ‘3000 mg Bèta-alanine bevat bij maximale dosering’ afleiden dat je ook twee schepjes mag pakken.

Bestel C4 Original (aangeboden door één onzer partners)
C4 Extreme Original
Body Supplies
€ 24,90 € 21,90 (180 g, 30 doseringen)

7. Bodylab24

No-nonsense-PWO van Bodylab24, het huismerk van Bodylab.nl, met een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Bodylab24 bevat alle gangbare ingrediënten van een PWO en ook nog eens hoog gedoseerd. Voor sommigen zal een dosering van 5 g (één maatschep) al volstaan, maar ook als je dagelijks de maximale dosering van 3 maatschappen neemt, ben je nog altijd goedkoop uit.

Naast creatine monohydraat en cafeïne bevat het product beta-alanine, l-arginine AKG, taurine, l-citrulline, l-tyrosine en vitamine B3. Vitamine B3 is belangrijk voor je algehele energieniveau, al krijg je normaliter voldoende binnen via reguliere voeding. De samenstelling verdient misschien niet de originaliteitsprijs, maar dat liever dan een ratjetoe van stofjes waarvan de werking niet of nauwelijks is aangetoond.

Grootste pluspunt is toch wel de prijs: momenteel betaal je slechts € 12,99 voor 375 gram, dat neerkomt op 75 scoops. Dat is 17 cent per scoop (5 g). Grootste nadeel is dat de citrulline-malaat laag gedoseerd is: 750 mg per 3 scoops. Maar in veel PWO’s is de dosering citrulline-malaat een stuk lager dan nodig is voor sportprestaties (6 tot 8 gram), waarom je het maar beter apart kunt nemen. Zie ook verderop, bij ingrediënten.

Belangrijkste ingrediënten Bodylab24 (min. 2 x 5 g / dosering)
Cafeïne (240 mg)
Creatine monohydraat
Beta-alanine
Citrulline malaat

Magnesium glycerofosfaat

L-arginine AKG
Taurine
Tyrosine
groen = overtuigend wetenschappelijk bewijs beschikbaar, blauw = enig wetenschappelijk bewijs beschikbaar*

Bodylab maakt zijn PWO in vijf verschillende smaken, waaronder appel en sinaasappel.

Bestel Bodylab24 Pre-Workout (aangeboden door één onzer partners)
Concentrated Pre Workout 375 gram (Bodylab24)
Bodylab.nl
€ 16,99 (375 g, gem. 25-75 doseringen)

8. Pump’d Up! (cafeïne- en creatinevrij)

Als je laat op de avond traint, neem je beter geen preworkout met stimulanten. Dat kan immers je slaap verstoren. Er zijn betrekkelijk weinig stimulantvrije preworkoutproducten – waarschijnlijk omdat cafeïne toch wel als het belangrijkste bestandsdeel kan worden gezien.

Pump’d Up! van XXL Nutrition is één van de weinige stimulant- én creatinevrije preworkouts. Wat er dan nog aan werkzame stoffen overblijft? De NO-boosters L-citrulline en L-arginine, die ‘iets’ kunnen doen voor je krachtprestaties, en ‘sportkoolhydraat’ waxy-maïs voor je energie. Het laatstgenoemde is overigens niet per se beter dan dextrose of maltodextrine.

Voor de werking van de andere bestanddelen van Pump’d Up! – AAKG, L-carnitine fumeraat en glycerol monstearaat – bestaat onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Wat overigens niet bewijst dat ze niet werken. Doordat cafeïne en creatine ontbreken, zijn alle ingrediënten betrekkelijk hoog gedoseerd.

Belangrijkste ingrediënten Pump’d Up! (20 g / dosering)
L-citrulline
Waxy maize
L-carnitine fumeraat

Arginine AKG
Glycerol monstearaat
groen = overtuigend wetenschappelijk bewijs beschikbaar, blauw = enig wetenschappelijk bewijs beschikbaar*

Van Pump’d Up! moet je waarschijnlijk niet te veel ‘pump’ verwachten: de belangrijkste stoffen voor kracht (creatine) en energie (cafeïne) zitten er niet in. Zie deze PWO daarom als een klein steuntje in de rug, wanneer je geen creatine gebruikt (of wanneer je al een andere bron van creatine hebt) en wanneer je te laat op de avond traint om nog een cafeïneshot te kunnen nemen.

Bestel Pump’d Up! (aangeboden door één onzer partners)
Pump’d Up!
XXL Nutrition
€ 28,90 (600 g, 30 doseringen)

* De werkzaamheid van de ingrediënten hebben we geverifieerd via Examine.com en de Supplementenwijzer App van de Dopingautoriteit, soms aangevuld met eigen deskresearch. Met ‘werkzaamheid’ doelen we op de werkzaamheid voor krachtsporters, namelijk voor energie en/of spiergroei.


Over de ingrediënten

Het reikt voor dit artikel te ver om alle mogelijke gangbare ingrediënten te bespreken, maar de belangrijkste zetten we nog even voor je op een rijtje, gerangschikt naar effect dat aan de stof wordt toegeschreven.

KrachT en pomp

Cafeïne

In bijna alle preworkoutsupplementen zit cafeïne. Cafeïne, dat ook in koffie en in mindere mate in thee voorkomt, werkt prestatiebevorderend door het centraal zenuwstelsel te stimuleren.

Cafeïne heeft ook een wetenschappelijk aangetoond stimulerend effect op krachtprestaties. Om daarvan te profiteren, moet je 60 minuten vóór je training 200 tot 500 mg cafeïne nemen – afhankelijk van hoe gevoelig je ervoor bent. De meeste preworkoutsupplementen leveren per dosis 150 tot 300 mg cafeïne.

Mogelijk zijn die krachtverhogende effecten er alleen als je normaal gesproken bijna geen cafeïne consumeert. En na één grote dosis cafeïne heeft je lichaam misschien weer twee weken nodig om te ‘ontwennen’, afgaande op de bevindingen van supplementendeskundige Kurtis Frank.

Maar inname van cafeïne zorgt tevens voor meer alertheid, óók als je dagelijks cafeïne gebruikt. Dat kan eveneens een gunstig effect op je training hebben.

Creatine

Creatine is het meest onderzochte krachtsportsupplement en één van de weinige waarvan de mogelijke positieve effecten op krachttraining onomstotelijk zijn aangetoond. Grotere creatineniveaus in de spieren betekent dat er meer energie voor korte krachtinspanningen kan worden geproduceerd. Suppletie met creatine, à pakweg 5 gram per dag, vergroot zodoende zowel explosieve kracht als maximale kracht.

Daarnaast spaart creatine indirect glycogeen, de belangrijkste energie voor krachttraining, die zit opgeslagen in je spieren. Daardoor kun je kun je in de range van pakweg 6 tot 10 herhalingen een extra herhaling doen. Door creatine word je dus iets sterker én je kunt iets meer herhalingen doen.

In ons overzichtsartikel worden 20 vragen over creatine uitgebreid beantwoord. Daarin vind je ook de wetenschappelijke verantwoording.

Er zijn diverse soorten creatine op de markt, waarvan creatine monohydraat veruit de meest onderzochte en voordeligste is.

Dat creatine in de meeste PWO’s zit, doet vermoeden dat de stof een acuut effect heeft. Het effect van creatine is echter iets wat je opbouwt door het gedurende een bepaalde periode dagelijks te gebruiken. Er bestaat nauwelijks bewijs voor het nut van getimede inname van creatine, waarbij opgemerkt dat er ook opvallend weinig onderzoek naar is gedaan. Strikt genomen hoort creatine dus eigenlijk niet thuis in een PWO, maar mogelijk is de combinatie met andere ingrediënten (zoals beta-alanine) gunstig en daarnaast vind je het wellicht handig om alles-in-één te hebben. En door creatine in zijn PWO te stoppen kan de fabrikant ervan in elk geval claimen dat je er sterker van wordt…

Als je momenteel geen creatine wilt gebruiken omdat je creatine als kuur neemt, kies dan voor een PWO die nadrukkelijk creatinevrij is. Dat ‘kuren’ van creatine is trouwens niet nodig.

Citrulline malaat

Suppletie met citrulline malaat verhoogt het gehalte stikstofmonoxide (NO) in je lichaam. Daardoor worden je bloedvaten verwijd en kunnen er meer zuurstof en voedingsstoffen naar je spieren worden getransporteerd. Dat zorgt tijdens krachttraining voor iets meer anaerobe energie, waardoor je een extra rep kunt doen in de 5-10-reprange.

Een andere functie van stikstofmonoxide is het activeren van satellietcellen, de stamcellen van het spierweefsel. Deze kunnen zich ‘specialiseren’ tot nieuwe spiercelkernen en zodoende helpen bij groei, behoud en herstel van (beschadigd) spierweefsel. Citrulline malaat kan dus indirect, via NO, het proces van spiergroei stimuleren. We spreken daarom ook wel van NO-boosters. Ook arginine, agmatine (ook wel super-arginine genoemd) zijn NO-boosters, maar citrulline malaat lijkt veruit de meest effectieve.

De effectieve dosis van citrulline malaat is 6 tot 8 gram, in te nemen 30-45 minuten voor de training. In veel PWO’s is citrulline (malaat) ondergedoseerd.

Betaïne

Betaïne (of trimethylglycine) is een aminozuur uit een extract van de suikerbiet. Suppletie met ongeveer 2,5 gram per dag kan net als beta-alanine het spieruithoudingsvermogen (iets) verbeteren en mogelijk ook de maximaalkracht. Er is echter (nog) niet voldoende bewijs daarvoor.

Betaïne zit in meerdere pre-workoutsupplementen en Elevate is een van de weinige met een adequate dosis (3 gram per serving).

ElevATP

Tot slot duikt ook ElevATP, een product van het Amerikaanse FutureCeuticals, steeds vaker op in PWO’s en andere bodybuildingsupplementen. Het is een mengsel van een extract uit ancient peat (een soort turf) en een extract uit appels. Deze combi zou de concentraties ATP (de brandstof voor de spieren) in de spiercellen vergroten en op die manier de spiergroei versnellen. Er bestaan althans twee humane studies die zulks impliceren, maar ze maken niet duidelijk hoe ElevATP dat precies klaarspeelt. Bovendien zijn beide studies gesponsord door ‘de industrie’; het eerste onderzoek, uit 2013, door FutureCeuticals zelf. Dedicated Nutrition stelt ElevATP voor als “de perfecte vervanger van creatine voor krachttoename”.

Energie/uithoudingsvermogen

Beta-alanine

Suppletie met beta-alanine heeft een bescheiden, aangetoond positief effect op het sportieve uithoudingsvermogen. Dat effect is er alleen bij sportprestaties die tussen de 60 en 240 seconden duren. Beta-alanine kan je dus vooral helpen bij allerlei vormen van cardio op middellange afstanden.

Mogelijk kun je ook in je krachttraining profijt hebben van suppletie met beta-alanine, maar dan alleen bij relatief lange activiteiten, zoals lange sets (dropsets, supersets, metabolic finishers) en circuittraining.

De aanbevolen dosis is 2-6 gram per dag, bij voorkeur in te nemen tijdens een maaltijd.

Beta-alanine werkt niet acuut, ook al zit het vaak in PWO’s. Het duurt enkele weken voordat de maximale effectiviteit is bereikt.

Taurine

Naast cafeïne bevatten veel preworkoutsupplementen, net als energiedrankjes, taurine. Taurine is een natuurlijk zuur (geen aminozuur) dat in vrij grote hoeveelheden voorkomt in het lichaam en een belangrijke rol speelt in het centraal zenuwstelsel en de aanmaak van spierweefsel. Het stofje zou een oppeppende werking hebben, maar onderzoeken spreken elkaar tegen op dit punt. Volgens enkele dierstudies en een in vitro-onderzoek beschermt taurine de spieren enigszins tegen intensieve inspanning en lijkt het ook iets intensievere trainingen mogelijk te maken. Daartoe moet je het ongeveer twee uur voor de training innemen.

Choline

Choline is een zogenaamde halfvitamine die nodig is bij de prikkeloverdracht in de hersenen. Een halfvitamine is een stof die ooit als vitamine beschouwd werd, maar waarvan later bleek dat het geen vitamine is omdat je lichaam deze stof zelf aanmaakt. Choline zit echter ook in eierdooiers, vlees en garnalen.

Er zijn enkele humane onderzoeken verricht naar de effecten van choline-suppletie op duursportprestaties, vermoeidheid en reactievermogen. Geen enkele van deze studies toonde ook maar enig effect aan.

Focus

Een van de oorzaken dat nog niet zo heel lang geleden veel sportschoolbezoekers rond liepen te briesen als een dolle stier, is dimethylamylamine of DMAA. DMAA is een psychoactief middel waarvan de werking te vergelijken is met amfetamine. Als gefabriceerd stofje stond DMAA ten onrechte ook wel als ‘geraniumextract’ vermeld op het etiket, terwijl je in geraniumolie geen spoortje DMAA vindt. Vanwege het gevaar voor de gezondheid is DMAA sinds 2012 verboden in Europa en staat het op de dopinglijst.

DMAA zat in veel preworkoutsupplementen, zoals de oude Jack3d, NOX Pump en het van de markt verdwenen Crack van fabrikant Revolutions, waar wij ook ooit nog een pot van in de keukenkast hadden staan. Dus we kunnen je uit eigen ervaring vertellen dat DMAA inderdaad activerend werkt en zorgt voor een euforisch gevoel. Sinds DMAA verboden is, zijn supplementenfabrikanten naarstig op zoek naar een alternatief. Sommige fabrikanten dachten dat gevonden te hebben in dendrobium, een extract van de orchidee, dat echter giftige stoffen bevat, dus potentieel gevaarlijk is en dus op de Europese markt eveneens verboden is.

L-tyrosine

Veel preworkouts bevatten tegenwoordig L-tyrosine. Dit is een aminozuur dat een rol speelt in tal van stofwisselingsprocessen. Het is een uitgangsstof voor tal van neurotransmitters en speelt zo een belangrijke rol in het overbrengen van prikkels van zenuwcel op zenuwcel en zenuwcel op spiercel. Zodoende zou tyrosine voor een verhoogd concentratieniveau en efficiëntere spiercontractie zorgen. Onderzoek naar de effecten van L-tyrosine op krachttraining heeft tot op heden echter niets uitgewezen. L-tyrosine wordt ook wel gebruikt als natuurlijk antidepressivum.

EnXtra

EnXtra is een extract uit de bladplant alpinia galanga (of laos) waarvan een studie heeft aangetoond dat deze een positief effect heeft op de mentale alertheid. Daarnaast zorgt het ervoor dat het effect van cafeïne langer aanhoudt.

Spieropbouw en -herstel

BCAA’s

Een preworkoutsupplement bevat soms ook Branched-Chain Amino Acids (BCAA’s). BCAA’s zijn een groep van drie aminozuren: leucine, isoleucine en valine. BCAA’s, met name leucine, werken antikatabool en anabool. Het heeft echter geen zin om losse BCAA’s te nemen in plaats van hele eiwitten, waarin de BCAA’s samen met andere aminozuren kunnen functioneren.

Carnitine

Carnitine (L-carnitine, de natuurlijke vorm ervan), tot slot, is een zout, waarvan beweerd wordt dat het ‘vet in spier zou omzetten’. Dat kan natuurlijk niet, want vetweefsel kan niet veranderen in spierweefsel. Wat in feite wordt bedoeld, is dat carnitine de vetverbranding stimuleert en helpt bij het omzetten van vetzuren in energie. Die energie kan vervolgens tijdens een training worden aangewend en zo helpen spier op te bouwen. Mensen met een tekort aan carnitine hebben vaker last van overgewicht.

Carnitine wordt door het lichaam zelf gevormd uit de aminozuren lysine en methionine. Het komt ook voor in met name rood vlees. Vandaar de naam (carne = vlees).

Over het nut van suppletie met carnitine zijn de meningen nog verdeeld. Maar er lijkt inmiddels enig bewijs dat carnitinesuppletie bijdraagt aan het verhogen van insulinegevoeligheid, aan spierherstel na krachttraining en mogelijk ook aan het verbranden van vet, al is dat effect vooralsnog alleen bij ouderen vastgesteld.

Tot slot

Tot besluit nog wat adviezen en tips over het gebruik van preworkouts. Houd er rekening mee dat niet iedereen hetzelfde reageert op een PWO of bepaalde ingrediënten. Begin altijd met een lage dosering en overschrijd de maximale dosering niet. Gebruik een PWO alleen op trainingsdagen (het heet niet voor niets preworkout) en gebruik het, afhankelijk van wat de verpakking voorschrijft, 15-40 minuten vóór je training en op een nuchtere maag.

Kijk uit met ‘dubbele doseringen’. De meeste krachtsporters nemen al creatine en/of BCAA’s in losse vorm. Op trainingsdagen, wanneer je een PWO neemt, moet je je dosering aanpassen op de dosis in je PWO. Hoewel een ‘overdosis’ creatine of BCAA’s nu niet direct gevaarlijk is voor je gezondheid, is het wel zonde van je geld. Om dezelfde reden is het geen goed idee twee of meer PWO’s te combineren.

Gebruik een PWO 4-8 weken achter elkaar en stop daarna minstens twee weken. In de praktijk komt dat er in de meeste gevallen op neer dat je één verpakking verbruikt en dan een tijdje stopt. Probeer eerst eens een aantal preworkouts en kijk welke het best bevalt, voor je loyaal wordt aan één merk.

Laatst bijgewerkt op vrijdag 23 april 2021.