Alpha-GPC Een probaat alternatief voor cafeïne?

Alpha-GPC (choline-alfosceraat) is een natuurlijke cholineverbinding die wordt gevonden in de hersenen. Het is als supplement veel minder goed onderzocht dan cafeïne en het effect ervan lijkt ook zwakker, maar waarschijnlijk treedt er bij alpha-GPC geen gewenning op. Daardoor zou je het voor elke training kunnen nemen om er bij je krachtprestaties profijt van te hebben.

Hoe het werkt

Alpha-GPC is een precursor (voorloper) van acetylcholine. Acetylcholine is een neurotransmitter die belangrijk is in de aansturing van de spieren door de hersenen. Na inname komt alpha-GPC relatief snel in hersenen terecht. Het tijdelijke overschot aan acetylcholine zorgt ervoor dat je je spieren krachtiger kunt samentrekken.

Het tijdelijke is hierbij belangrijk: als je de hele dag door een overschot aan acetylcholine zou hebben, raakt je lichaam eraan gewend. Door alleen een kleine hoeveelheid voor de training te nemen, gebruikt je lichaam het voor een boost.

Onderzoek

Wat weten we over Alpha-GPC op basis van onderzoek?

Doses van 600 milligram of meer, 30-45 minuten voor de training ingenomen, verhogen volgens een tweetal studies de afgifte van groeihormoon. Dat zou de maximaalkracht met 2-3 procent kunnen doen toenemen. Belangrijke kanttekening bij deze bevindingen is dat het gesponsorde onderzoeken betrof.

Supplementen-expert Kurtis Frank geeft het supplement niettemin het voordeel van de twijfel. Volgens zijn collega Jason Cholewa is Alpha-GPC vooral nuttig voor krachtsporters met volumineuze trainingen, bijvoorbeeld van twee uur aan een stuk. Al is de vraag of sessies van twee uur geschikt zijn voor bodybuilingdoeleinden.

Alpha-GPC lijkt wat op cafeïne, dat als krachtsportsupplement veel vaker is onderzocht. En hoewel het positieve effect van cafeïne op krachtprestaties overtuigend is aangetoond, wordt dat effect al snel tenietgedaan door gewenning.

Pre-workout

Alpha-GPC lijkt al met al een supplement te zijn waar je als krachtsporter profijt van kunt hebben indien je het vlak voor de training neemt, al is er meer onderzoek nodig om dat te bevestigen.

We zijn alpha-gpc nog niet tegengekomen in pre-workoutsupplementen, maar het goedje is in enkele online winkels wel verkrijgbaar als los supplement. Het is betrekkelijk duur, maar om mee te experimenteren wellicht je moeite en geld waard.

Bestel Alpha-GPC (aangeboden door één onzer partners)
Alpha GPC 300mg
Body Supplies
€ 36,90 (60 capsules à 300 mg)