Review

EPIC Epische preworkout?

Veel preworkoutsupplementen drijven op cafeïne, maar als je in je dagelijks leven al veel cafeïne gebruikt, heb je daar niet zoveel aan. Onze interesse werd dan ook gewekt door de stimulantvrije preworkout EPIC, temeer daar die gemaakt wordt door het bekende (en ooit wat beruchte) Dedicated Nutrition.

Over Dedicated Nutrition

Supplementenmaker Dedicated Nutrition haalde in 2014 het nieuws toen hun populaire preworkout Unstoppable nor-DMAA bleek te bevatten, terwijl dat niet op het label stond aangegeven. Nor-DMAA, vergelijkbaar met amfetamine, is in Europa sinds 2012 verboden.

Unstoppable deed zijn naam eer aan, aangezien de preworkout in 2016 zijn come-back maakte. De gereïncarneerde versie, Unstoppable V2, was uiteraard ontdaan van nor-DMAA en nog wat andere bedenkelijke ingrediënten.

Ook de ‘schone’ versie is tot op de dag van vandaag een populair pepmiddel onder krachtsporters, al ga je er beduidend minder van stuiteren dan van de originele, ‘foute’ versie.

Naast Unstoppable, dat cafeïne bevat, gaat ook de stimulantvrije lijn EPIC al heel wat jaren mee. Die moest korte tijd het broertje Unbeatable naast zich dulden, een eveneens cafeïnevrije preworkout waar wij best enthousiast over waren, maar die geen lang leven beschoren was.

EPIC wordt door Dedicated Nutrition overigens niet als preworkout aangeduid, maar als ‘muscle building formula’. Desondanks moet je het goedje wel 30-45 minuten voor je training innemen, zegt het etiket.

Enfin, laten we nu EPIC eens nader bekijken. Hoe ‘episch’ ga je daarop?

Ingrediënten

Geen cafeïne of vergelijkbare stimuli in EPIC dus, maar wat zit er dan wel in?

Creatine

Tja, met creatine kun je als supplementenmaker eigenlijk niet de mist in gaan. Het is immers het meest onderzochte krachtsportsupplement en het enige waarvan de effectieve werking onomstotelijk is bewezen (al zijn er wel non-responders).

Grote kans dus dat EPIC je training een boost geeft puur dankzij de creatine, als je die nog niet gebruikt tenminste.

Maar creatine is voor ons niet de reden om een preworkout aan te schaffen, aangezien we creatine continu gebruiken. En zoals al vaker gezegd, creatine hoort eigenlijk überhaupt niet thuis in een preworkout, aangezien je dit stofje niet specifiek direct vóór je training hoeft te nemen (misschien zelfs beter ná je training!). Maar oké, EPIC heet officieel dan ook geen preworkout.

L-citrulline

L-citrulline is een aminozuur dat in het lichaam geleidelijk wordt omgezet L-arginine, het aminozuur waaruit enzymen stiktofmonoxide (NO) vrijmaken. Stikstofmonoxide verwijdt bloedvaten en verhoogt daardoor mogelijk de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren tijdens krachttraining. Volgens enkele onderzoeken kunnen krachtsporters daardoor meer herhalingen uit hun sets halen.

Citrulline(-malaat) lijkt dus iets te ‘doen’ en zit dan ook in de meeste preworkoutsupplementen. Maar helaas is de dosis meestal te klein, zo ook in EPIC. Voor enig resultaat zou je dagelijks 6 tot 8 gram moeten nemen, terwijl de dagdosering van EPIC slechts 3 gram is. Een domper.

Beta-alanine

Suppletie met het aminozuur beta-alanine heeft een bescheiden, aangetoond positief effect op het sportieve uithoudingsvermogen. Dat effect is er alleen bij sportprestaties die tussen de 60 en 240 seconden duren. Beta-alanine kan je dus vooral helpen bij allerlei vormen van cardio op middellange afstanden.

Mogelijk kun je ook in je krachttraining profijt hebben van beta-alanine, maar dan alleen bij relatief langdurige inspanningen, zoals lange sets (al dan niet dropsets en supersets) en circuittraining.

De daartoe aanbevolen dosis is 2-6 gram per dag; EPIC levert dagelijks 4 gram, wat dus voldoende moet zijn.

Taurine

Taurine is een natuurlijk zuur (geen aminozuur) dat in vrij grote hoeveelheden voorkomt in het lichaam en een belangrijke rol speelt in het centraal zenuwstelsel en de aanmaak van spierweefsel.

Suppletie met taurine zou een oppeppende werking hebben, maar onderzoeken spreken elkaar tegen op dit punt. Volgens enkele dierstudies en een in vitro-onderzoek beschermt taurine de spieren enigszins tegen intensieve inspanning en lijkt het ook iets intensievere trainingen mogelijk te maken. Daartoe moet je het ongeveer twee uur voor de training innemen.

Één dagdosering EPIC bevat 2 gram taurine. Dat is mogelijk te weinig, want de werkzame doses in de onderzoeken varieerden van 3 tot 6 gram.

Cinnamomon cassia (kaneelextract)

Cinnamomon cassia is een Chinese boom waarvan de schors de grondstof levert voor kaneel. Extracten zitten weleens in supplementen voor spiergroei of vetverlies omdat ze de werking van insuline zouden verbeteren.

Dat laatste is vooralsnog door één (gesponsorde) studie aangetoond. Daarin werd wel een dosis van een halve gram per dag gebruikt, terwijl een dagdosis EPIC slechts 200 mg bevat – mogelijk te weinig dus voor enig merkbaar effect.

ElevATP

ElevATP is een mengsel van een extract uit ancient peat (een soort turf) en een extract uit appels. Deze combi zou de concentraties ATP (de brandstof voor de spieren) in de spiercellen vergroten en op die manier de spiergroei versnellen.

Er bestaan althans twee humane studies die zulks impliceren, maar ze maken niet duidelijk hoe ElevATP dat precies klaarspeelt. Bovendien zijn beide studies gesponsord door ‘de industrie’; het eerste onderzoek, uit 2013, door producent FutureCeuticals zelf.

Astragin

Astragin is een combinatie van drie extracten die volgens een gesponsord onderzoek de opname van creatine en mogelijk ook andere stoffen verbetert. De daarin gebruikte dosis was echter veel groter dan de 50 mg die één dagdosis EPIC levert.

Conclusie

EPIC bevat alleen werkzame doses creatine en beta-alanine, twee prestatiebevorderende supplementen die je ook los kunt kopen, maar dan veel goedkoper (zie verderop). De overige noemenswaardige ingrediënten zijn in te kleine hoeveelheden aanwezig om enig effect te kunnen sorteren. Twijfelgeval is ElevATP, waarover nog onvoldoende bekend is.

Gebruik

Er wordt aangeraden om EPIC op zowel trainingsdagen als rustdagen te gebruiken. Dat is logisch, al is het maar om je creatinewaarden op peil te houden. Ook daarom is ‘preworkout’ een term die de lading vaak niet dekt, maar goed, dat is vooral een semantische kwestie.

Op rustdagen neem je een scoop voor het ontbijt en een scoop voor het avondeten, meldt het etiket. Al lijken die tijdstippen tamelijk arbitrair gekozen. Op trainingsdagen neem je beide scoops ongeveer 30-45 minuten voor je work-out. Per scoop krijg je 9,75 gram product.

Een potje EPIC bevat 488 gram product, goed voor 25 dagdoseringen. Verkrijgbaar in de smaken ‘bloody red orange’ en ‘candy’.

Prijs

De prijs per pot is € 28,90, dus je betaalt € 1,16 per dagdosering. Zoals we zagen krijg je daar vooral creatine en beta-alanine voor, en voor de rest niet zoveel.

Ter vergelijking: een pot creatine van Body & Fit van 500 gram kost € 14,90. Uitgaande van een dagdosis van 6 gram (dezelfde als in EPIC) betaal je € 0,18 per dagdosering. En een zak beta-alanine van 300 gram kost € 9,90. Uitgaande van dezelfde dosering als die van EPIC, 4 gram, betaal je dan € 0,13 per dagdosering.

Aangezien creatine en beta-alanine de enige ingrediënten van EPIC zijn met een effectieve dosering, kunnen we stellen dat je met EPIC (€ 1,16/dag) een stuk duurder uit bent dan met die twee supplementen afzonderlijk (€ 0,31/dag).

Oordeel

Preworkouts hebben hun (bescheiden) plek in het supplementenarsenaal van de natural bodybuilder, maar je zult erg kritisch zijn moeten zijn op de precieze samenstelling. Niet alleen ten aanzien van de ingrediënten, maar van de dosering daarvan. Niet zelden zijn mogelijk effectieve stoffen ondergedoseerd, zoals met citrulline(-malaat) nogal eens het geval is.

Bovendien blijft staan dat creatine en cafeïne de enige twee supplementen zijn met overtuigend wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten op krachtsportprestaties. Al valt er ook wel wat te zeggen voor citrulline, beta-alanine en betaïne. En nog een reeks stofjes die mogelijk íets van een algehele oppeppende werking hebben.

De samenstelling van EPIC valt ons zwaar tegen. Dat terwijl Dedicated Nutrition toch een naam hoog te houden heeft als fabrikant van pepmiddelen voor ijzervreters. Een dagdosering EPIC levert alleen creatine en beta-alanine in effectieve hoeveelheden, maar die zijn als losse supplementen stukken goedkoper. Besteed je geld dus liever dááraan, of aan wat anders.

Oh, en de beste manier om je trainingsprestaties en herstel te verbeteren is nog altijd: meer slaap en minder stress. Daar kunnen geen tien preworkouts tegenop.

Bestel Rhodiola Rosea (aangeboden door één onzer partners)
Dedicated EPIC
SUPSpace
€ 29,99 (488 g, 50 doseringen)