Review

Elevate De pre-workout van BULK™

“We zijn ervan overtuigd dat Elevate niet alleen de meest effectieve pre-workout is in Europa, maar van de hele wereld. We begrijpen dat dit een gedurfde verklaring is, maar we menen het!” Aan overtuiging geen gebrek bij de makers van Elevate, namelijk de Britse supplementenfabrikant en -webshop BULK™. Voor ons een uitnodiging om het poedertje eens onder de loep te nemen.

Over pre-workouts

Pre-workoutsupplementen (PWO’s, voor het gemak) zijn bedoeld om prestaties te verbeteren tijdens de training. Je moet ze even vóór de training innemen, wat impliceert dat de werking van de ingrediënten vrijwel acuut is.

PWO’s worden op vele verschillende manieren samengesteld, al zijn er toch wel wat ingrediënten die er bijna altijd in zitten, zoals cafeïne, creatine, citrulline malaat en beta-alanine.

Over BULK™ Pro Series

Het in 2005 opgerichte BULK™ produceert een breed gamma aan sportvoeding en supplementen. Één van hun productlijnen is Pro Series, naar eigen zeggen het premiumgamma, dat vooral op competatieve (kracht)sporters gericht is.

Volgens BULK™ zijn verschillende producten van dit gamma, waaronder ook Elevate, geaccrediteerd door Informed Sport. Dat wil zeggen dat elke batch van deze producten wordt getest op verboden stoffen in een ISO-erkend laboratorium. Zo ben je er zeker van dat het product vrij is van verboden stoffen.

Samenstelling

Hoewel de meeste pre-workoutsupplementen best wel een aantal stoffen bevatten die mogelijk iets ‘doen’ voor je trainingsprestaties, zijn die ingrediënten vaak ondergedoseerd. Of men is simpelweg niet transparant over de precieze doseringen. Elevate belooft wél adequate hoeveelheden, én transparantie.

Werkzame ingrediënten

En inderdaad, het etiket laat aan duidelijkheid niet te wensen over. Laten we alle relevante bestanddelen eens doorlopen. De hoeveelheden zijn uitgedrukt per aanbevolen dosis, namelijk circa 33 gram (één afgestreken lepel).

cafeïne (200 mg): verhoogt de alertheid en het concentratievermogen. Cafeïne heeft ook een aangetoond direct stimulerend effect op krachtprestaties, maar waarschijnlijk alleen als je normaal gesproken bijna geen cafeïne consumeert.

citrulline malaat (5 g): verhoogt volgens een aantal onderzoeken de anaerobe energie, waardoor je íets meer herhalingen kunt doen in de 5-10-reprange. Wel wordt als effectieve dosis meestal 6-8 gram aangeraden. De dosis in Elevate lijkt dus net wat te weinig, al is ze altijd nog een stuk hoger dan in veel andere bekende PWO’s.

Vitargo® (10 g): synthetische koolhydraat die sneller wordt opgenomen dan gewone koolhydraten en daardoor razendsnel energie kan leveren. Hoewel dat door enkele kleine humane studies onderschreven wordt, is het sterk de vraag of je er iets aan hebt als je al voldoende koolhydraten binnenkrijgt. Overtollige koolhydraten worden immers in je lichaam opgeslagen en tijdens krachttraining kun je direct uit die voorraad putten. Maar wie weet heb je wél iets aan als je aan het cutten bent.

beta-alanine (3,5 g): aminozuur dat een bescheiden, aangetoond positief effect heeft op het sportieve uithoudingsvermogen. Dat effect is er alleen bij sportprestaties die tussen de 60 en 240 seconden duren. Beta-alanine kan je dus vooral helpen bij allerlei vormen van cardio op middellange afstanden. Bij krachttraining is het in principe alleen zinvol als je lange sets doet (bijvoorbeeld dropsets of supersets). De aanbevolen dosis is 2-6 gram per dag, maar beta-alanine werkt niet acuut en is dus geen écht PWO-ingrediënt. Het duurt enkele weken voordat de maximale effectiviteit is bereikt. Wil je ervan profiteren, dan zul je de PWO dus ook op niet-trainingsdagen moeten nemen. Wel positief is dat Elevate maar liefst 3,5 gram van dit stofje bevat. In de meeste PWO’s zit veel minder.

trimethylglycine (a.k.a. betaïne) (3 g): aminozuur uit een extract van de suikerbiet. Suppletie met ongeveer 2,5 gram per dag kan net als beta-alanine het spieruithoudingsvermogen (iets) verbeteren en mogelijk ook de maximaalkracht. Er is echter (nog) niet voldoende bewijs daarvoor. Betaïne zit in meerdere pre-workoutsupplementen en Elevate is een van de weinige met een adequate dosis (3 gram per serving).

arginine alfa-ketoglutaraat (4 g): mengsel van arginine (aminozuur) en alpha-ketoglutaraat (zout). Het effect van een dosis van 3 gram per dag op bodybuilders is meermaals onderzocht, maar daar kwam niets uit. Het is niet waarschijnlijk dat een dosis van 4 gram wél iets doet.

taurine (3 g): natuurlijk zuur (geen aminozuur) dat in vrij grote hoeveelheden voorkomt in het lichaam en een belangrijke rol speelt in het centraal zenuwstelsel en de aanmaak van spierweefsel. Of taurine-suppletie daadwerkelijk meer energie en uithoudingsvermogen tijdens krachttraining teweegbrengt, is vooralsnog niet door onderzoek aangetoond.

glucuronolacton (500 mg): stof die in lichaam in grote hoeveelheden vrijkomt door omzetting van glucose. Suppletie met 1-3 gram glucuronolacton zou schadelijke stoffen uit het lichaam verwijderen die vrijkomen bij zware inspanning. Vandaar dat het goedje ook vaak in energiedrankjes zit. Maar de eventuele werking ervan is vooralsnog alleen door enkele oude dierstudies aangetoond.

tyrosine (400 mg): aminozuur dat een rol speelt in tal van stofwisselingsprocessen. Het is een uitgangsstof voor tal van neurotransmitters en speelt zo een belangrijke rol in het overbrengen van prikkels van zenuwcel op zenuwcel en zenuwcel op spiercel. Zodoende zou tyrosine voor een verhoogd concentratieniveau en efficiëntere spiercontractie zorgen. Onderzoek naar de effecten van tyrosine op krachttraining heeft tot op heden echter niets in die richting uitgewezen.

actinos2ir (180 mg): eiwit uit wei dat de afgifte van het bloedvatverwijdende stikstofmonoxide (NO) zou verhogen. Daardoor zou tijdens de training de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren verhoogd worden. Maar in tegenstelling tot sommige andere zogenaamde NO-boosters, met name citrulline malaat, bestaat er voor de eventuele werking van actinos2ir (nog) geen wetenschappelijke grondslag.

vitamine B6: bij bodybuilders de vitamine die vooral bekend staat vanwege zijn invloed op testosteron. Is ook onderdeel van het bekende krachtsportsupplement ZMA. Maar bij een normaal, gezond voedingspatroon krijg je ruim voldoende vitamine B6 binnen en heeft suppletie geen zin. Ook niet direct voor de training.

bioperine (5 mg): zorgt voor een betere opname van de actieve stoffen, maar de dosis (5 mg) is daarvoor veel te klein.

Elevate biedt kortom veel ingrediënten voor je geld, al is van ongeveer de helft daarvan de werking (vooralsnog) niet of onvoldoende wetenschappelijk aangetoond. De meeste bestanddelen zijn adequaat gedoseerd afgaande op de eventuele wetenschappelijke aanbevelingen – alleen de hoeveelheid citrulline malaat had wat hoger gemogen. Al kun je Elevate gerust wat hoger doseren dan de aanbevolen 33 gram (waardoor het product natuurlijk wel relatief duurder wordt).

Géén creatine

Zoals je misschien al had opgemerkt, ontbreekt in het bovenstaande lijstje krachtsportsupplement nummer één: creatine monohydraat. Maar wat ons betreft is dat juist een pre. Creatine is voor veel mensen effectief, maar het is geen middel dat acuut werkt of dat je specifiek vóór de training zou moeten nemen. Beginnende creatinegebruikers kunnen het supplement waarschijnlijk zelfs beter ná de training nemen, voor een (iets) betere opname.

Creatine hoort dus eigenlijk helemaal niet thuis in een preworkoutsupplement. Maar het komt fabrikanten natuurlijk goed uit dat er een stofje in hun PWO zit waarvan ze in elk geval zeker zijn dat de gebruiker er iets van zal merken… Gelukkig doet Elevate daar niet aan mee; ze hebben duidelijk hun best gedaan om ingrediënten te kiezen die acuut een boost kunnen geven, waarvoor een PWO tenslotte bedoeld is.

Gebruik

In één zakje Elevate zit 660 gram poeder, goed voor 20 doseringen à 33 gram. Wij adviseren echter een iets hogere dosis, bijvoorbeeld circa 40 gram, zodat je ook verzekerd bent van een effectieve dosis citrulline malaat. De andere ingrediënten zijn niet dusdanig gedoseerd dat het kwaad kan om er wat meer van te nemen (integendeel wellicht).

Mix het product met circa 300 milliliter water en consumeer het 30-45 minuten voorafgaand aan de training en bij voorkeur op een lege maag.

Elevate bevat een hoge hoeveelheid cafeïne (67mg/100m) en is daardoor niet geschikt om ’s avonds (laat) in te nemen.

Prijs

Elevate kost 30 euro per verpakking van 660 gram. Hoewel je dus hooguit twintig trainingen of dagen van zo’n verpakking profijt hebt, vinden we dat je toch wel waar voor je geld krijgt. Want als je alleen al cafeïne, citrulline malaat, beta-alanine en het relatief dure betaïne los zou moeten kopen, ben je veel meer geld kwijt, ook al doe je dan natuurlijk een stuk langer met zo’n verpakking. Maar misschien wil je eerst eens uitvinden of die stoffen überhaupt iets voor jou ‘doen’ en dan is zo’n PWO een handige en voordelige optie.

Oordeel

Om Elevate de meest effectieve preworkout ter wereld te noemen, zoals de makers doen, gaat ons wat ver. Wat ons betreft is er (slechts) een handjevol PWO’s met een degelijke samenstelling, met elk zijn plus- en minpunten. We vinden dat Elevate zeker tot die betere PWO’s behoort.

Alle essentiële zaken zitten erin, behalve creatine, maar die stof hoort ons inziens niet thuis in een PWO. Beta-alanine strikt genomen ook niet, maar de hoge dosering ervan is zeker een plus. Ook betaïne is ruim voldoende gedoseerd, in tegenstelling tot andere PWO’s waarin dit ingrediënt is opgenomen. Er is echter nog onvoldoende bewijs dat betaïne trainingsprestaties verbetert.

Een minpunt is dan weer dat citrulline malaat net iets de laag gedoseerd is, maar dat kun je verhelpen door een iets hogere dosis Elevate te nemen dan wordt aanbevolen. Overigens is de dosering citrulline altijd nog een stuk groter dan in veel andere PWO’s.

Elevate bevat verder een adequate hoeveelheid cafeïne, plus nog een rits andere stofjes waarvan de eventuele werking matig, onvoldoende of niet is aangetoond. Mogelijk bieden ze samen toch dat beetje extra.

Elevate is niet heel goedkoop, maar gezien de hoeveelheid ingrediënten die het spul levert krijg je toch wel waar voor je geld, zeker als het product in de aanbieding is.

Tot slot: PWO’s zijn een hulpmiddel om je trainingsprestaties te optimaliseren. Het effect ervan is hooguit subtiel, niet meer dan een klein duwtje in de rug dus. Optimaal presteren in de gym doe je eerst en vooral door goed te eten en te slapen, en door je training slim te programmeren. Over die zaken lees je dan weer alles op Fitguide.nl en daar kan geen PWO tegenop. (Zo. Blazen wij ook eens hoog van de toren.)

Bestel ELEVATE™ (aangeboden door één onzer partners)
ELEVATE™
BULK™
“We zijn ervan overtuigd dat ELEVATE™ niet alleen de meest effectieve pre-workout is in Europa, maar van de hele wereld. We begrijpen dat dit een gedurfde verklaring is, maar we menen het!”
€ 49,99 € 27,49 (660 g, 20 doseringen)

Laatst bijgewerkt op 12 juli 2023.