Apps

Werkt dat supplement? De Supplementenwijzer App weet raad

Supplementen kopen en gebruiken doe je maar beter goed geïnformeerd. Enerzijds voor je portemonne, anderzijds (en vooral) voor je gezondheid. Naast het afstruinen van websites en reviews kun je je supplementenkennis voortaan ook verrijken met de Supplementenwijzer App.

De Supplementenwijzer App is een gratis applicatie voor op je smartphone of tablet, ontwikkeld en uitgegeven door de Dopingautoriteit. Het doel is om sporters, vooral fitnessers, snel en objectief te informeren over de zin, onzin en risico’s van supplementen. Volgens de Dopingautoriteit maakt zo’n 60 procent van de krachtsporters geregeld gebruik van supplementen.

Ingrediënten checken

Ongeacht de naam van een supplement en de begeleidende verkooppraat draait het om wat erin zit. En wat dat doet. En níet doet. Precies daarom is ‘ingrediënten checken’ het hart van de Supplementenwijzer App. Door te controleren welke informatie er beschikbaar is over de ingrediënten van een bepaald supplement krijg je een beter beeld van het product en kun je een afgewogen keuze maken, aldus de makers. In de Supplementenwijzer App worden meer dan 3000 ingrediënten beschreven en beoordeeld. Icoontjes geven aan of een ingrediënt wel of geen nut heeft, of misschien schadelijk is voor de gezondheid, of op de dopinglijst staat.

Dopingstoffen

De Dopingautoriteit waarschuwde eerder voor de risico’s van het gebruik van supplementen. Ze onderzocht toen 66 supplementen die zich richten op hormoonregulatie, spierversterking, gewichtsverlies/vetverbranding of het krijgen van meer energie. De supplementen waren zonder recept te bestellen op Nederlandse websites. Bij ruim een derde (38 procent) van die supplementen werden dopingstoffen aangetroffen, terwijl die niet op het etiket vermeld stonden. Daar moet wel bij worden vermeld dat de concentraties dopingstoffen meestal dermate laag waren, dat ze niet direct een risico voor de gezondheid vormden.

NVWA

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde deze zomer voor de bijwerkingen en risico’s van verschillende supplementen. In veel voedingssupplementen, libidoverhogers, afslankpreparaten en oppeppers zitten stoffen die mogelijk vervelende bijeffecten hebben.

Merk wel op dat het hier meestal over supplementen gaat die beloven je energie en/of testosteronproductie te vergroten. Serieuze krachtsporters zijn vaak al op hun hoede bij dit soort producten. Hun consumptiepatroon bestaat dan ook vooral uit geijkte supplementen als eiwitten en creatine, waarvan het nut en de veiligheid ruimschoots bewezen zijn.

Downloaden

Hoe dan ook, de Supplementwijzer App is zeker geen overbodige luxe. Let wel, je kunt dus alleen op ingrediënt zoeken (zoals vermeld op het etiket) en niet op de naam van een supplement. Tenzij de naam van het supplement overeenkomt met die van het ingrediënt natuurlijk, zoals ‘BCAA’s’. Daarnaast kun je een quickscan uitvoeren waarbij je een claim kunt selecteren (bijvoorbeeld spiergroei, vetverlies of energie) waarna de app je toont welke ingrediënten die die claim voeren daadwerkelijk effectief zijn. Opvallend (maar eigenlijk niet verrassend) is dat we bij de claim ’testosteron’ maar één werkend ingrediënt aantreffen, dat ook nog eens als dubieus is aangemerkt…

Download de Supplementwijzer App voor iOS of Android.