Wat is de beste whey? Aandachtspunten en een top-10

Wei-eiwit (whey) is het populairste voedingssupplement onder bodybuilders. Het aanbod van dit soort eiwitpoeders is dan ook enorm. Om de mogelijke keuzestress wat in te dammen, doorlopen we de belangrijkste punten waar je bij de aankoop op moet letten. Daarnaast maken we, op basis van labtesten, een selectie van de betere (zoniet de beste) whey-supplementen van dit moment.

Waarom eiwitsupplementen?

Voor spiergroei heb je extra veel eiwitten nodig, 1,6 tot 2,2 g per kg lichaamsgewicht per dag welteverstaan. In ons jachtige bestaan valt het niet altijd mee om die eiwitten uit reguliere voeding te halen, ook al is dat in beginsel net zo goed[vi]. Suppletie biedt dan uitkomst. Daarnaast kun je, voor spiergroei, mogelijk voordelen behalen uit het timen van eiwitinname, bijvoorbeeld rond de training en voor het slapen gaan. Ook dan kan een shake handig zijn, temeer daar je die, al naar gelang het doel van je timing, kunt vullen met een eiwitsoort die snel of juist langzaam door het lichaam wordt opgenomen.

Voordelen van eiwitsupplementen
1. Makkelijker om aan je dagelijkse eiwitbehoefte voor spiergroei te voldoen
2. Makkelijker om kwalitatief hoogwaardige eiwitten binnen te krijgen, zonder bijproducten
3. Makkelijker om eiwitinname rond de training te timen

Waarom whey?

Whey (of wei-eiwit) komt van nature voor in koemelk (en andere moedermelk). Het wordt gewonnen uit melkwei, dat ontstaat tijdens het maken van kaas. Om van melk harde kaas te maken, moet de melk worden gestremd met een zogenaamd stremsel. Dat stremsel bevat enzymen die het melkeiwit splitsen in caseïne en wei. De caseïne vormt een klonterige massa: wrongel, de voorloper van kaas. Het vocht dat overblijft en uit de wrongel wordt geperst, is de wei. Dat verklaart ook het gedrag van wei-eiwit en caseïne-eiwit in de maag. Of eigenlijk al tijdens het bereiden van een eiwitshake. Een eiwitshake bereid met caseïne is dikker dan een shake bereid met wei-eiwit (tenzij er verdikkingsmiddelen aan zijn toegevoegd). In de maag wordt wei-eiwit ook sneller afgebroken dan caseïne-eiwit. Daardoor wordt whey ook wel een ‘snel’ eiwit en caseïne een ‘traag’ eiwit genoemd.

Dat whey bij bodybuilders zo populair is, is niet verwonderlijk. Whey kent namelijk enkele specifieke, gunstige eigenschappen voor krachtsporters, zeker als spiergroei het trainingsdoel is. Zo bevat whey in verhouding tot andere eiwitten betrekkelijk veel essentiële aminozuren (essential amino acids, of EAA’s). Dat zijn aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit de voeding moeten komen. Whey is verder rijk aan BCAA’s (branched-chain amino acids). Dat is de verzamelnaam voor drie essentiële aminozuren – leucine, isoleucine en valine – die belangrijk zijn voor de spieren. Leucine is het belangrijkste van de drie, aangezien het een grote rol speelt in de eiwitsynthese en de vorming van spierweefsel[i].

Daarnaast komen de aminozuren uit whey erg snel in de bloedsomloop terecht, waardoor ze sneller beschikbaar zijn voor de spieren ten opzichte van andere (natuurlijke) soorten eiwit. Zodoende kun je de beschikbaarheid van eiwitten in je lichaam makkelijker timen, bijvoorbeeld rondom de training. Of als je je ’s morgens direct van proteïne wilt voorzien na een nachtje ‘vasten’.

Er is nog een ander specifiek ‘eiwitmoment’ en dat is net voor de nachtrust. Al dien je dan voor ‘langzame’ caseïne-eiwit te gaan, eventueel aangevuld met whey. Caseïne wordt veel trager opgenomen dan whey, waardoor je je spieren ook tijdens de nachtelijke slaap kunt ‘voeden’.

Biologische waarde
Whey kent van alle soorten eiwit de hoogste biologische waarde. De biologische waarde van eiwitten wordt bepaald door de verdeling van aminozuren (vooral de essentiële) en de mate van verteerbaarheid door ons lichaam. Vroeger dacht men dat eieren de hoogste biologische waarde hadden. Daarom werd aan ei-eiwit een biologische waarde van 100 toegekend. Later, toen whey van melk werd geïsoleerd, kwam men erachter dat er een hogere biologische waarde mogelijk is. Afhankelijk van de filtering kan whey een biologische waarde van 110 tot wel 150 hebben. Ter vergelijking: de biologische waarde van kaas is 84, die van vis 70 en die van aardappels 34.

Let wel, de biologische waarde zegt in principe niet hoe goed of slecht (gezond of ongezond) een eiwitbron is. Het is slechts een indicator van de hoeveelheid eiwit die het lichaam kan opnemen uit de eiwitbron. Bij eiwitsuppletie is dit natuurlijk wel een factor van belang. De keuze voor whey is op basis van de biologische waarde snel gemaakt, maar je hebt ook weer verschillende soorten whey, waarvan de één (nog) beter verteerbaar is dan de andere. Hierover dadelijk meer.

Voordelen van whey
1. Eiwitbron met de hoogste biologische waarde:
-> compleet aminozuurprofiel
-> hoge verteerbaarheid
2. Wordt zeer snel opgenomen, wat nuttig is bij getimede eiwitinname (bijvoorbeeld rondom de training en direct na het ontwaken)

Waarop moet je letten?

Als je whey koopt wil je whey. Het pure spul, met zo min mogelijk koolhydraten en vetten erbij. Die haal je immers al voldoende uit de rest van je voeding. Het eiwitgehalte in een supplement hangt voor een groot deel af de soort whey. Er bestaan namelijk drie varianten. Daarnaast dien je te letten op het aminozuurprofiel van de eiwitten en op de toevoeging van suikers en smaakstoffen.

1. Varianten

Whey is verkrijgbaar in drie varianten: whey-concentraat, whey-isolaat en whey-hydrolisaat. De verschillen zitten in het eiwitgehalte en snelheid waarmee ze worden verteerd en opgenomen. Daarnaast zijn er ook nog ‘blends’. Dan krijg je een mix van meerdere soorten whey en eventueel ook nog andere soorten eiwit, zoals caseïne.

Whey-concentraat
Concentraat is de meest onbewerkte vorm van whey. Het bevat daardoor meer bioactieve peptiden dan whey-isolaat en -hydrolisaat. Die bioactieve peptiden zijn korte ketens van aminozuren die na vrijstelling uit het eiwit een fysiologisch effect in het lichaam teweegbrengen. Zo hebben ze een positieve invloed op de spijsvertering, het immuunsysteem en het zenuwstelsel[ii]. Het onbewerkte van whey-concentraat biedt dus een gezondheidsvoordeel, maar voor de opname van eiwitten maakt bewerkt of onbewerkt niks uit. Alle grote eiwitten worden tijdens de spijsvertering immers afgebroken in kleinere eiwitketens en individuele aminozuren. Dus als dat in de fabriek nog niet gebeurd is, gebeurt het in de darmen alsnog.

Concentraat heeft ook een groot nadeel: het bevat ‘slechts’ 80% eiwit. De andere 20% bestaat uit water, koolhydraten, melkvet, melksuiker (lactose) en andere mineralen. Waarbij zij opgemerkt dat we melkvet nou niet bepaald tot de ‘goede’ vetten rekenen. Toch is weiconcentraat verreweg de meest verkochte whey. Dat komt doordat het ontegenzeglijk de goedkoopste whey-variant is. En met 80% heb je natuurlijk nog altijd heel wat whey voor je whey.

Whey-isolaat
Wil je echter whey die puurder is en dus minder ‘bijproduct’ bevat, dan is whey-isolaat een betere optie. Whey-isolaat ondergaat een extra bewerking waardoor het minder vet en lactose bevat. Dat is vooral voordelig als je aan het cutten bent (afvallen met behoud met spiermassa). Dan wil je immers zo ‘clean’ mogelijk eten. Whey-isolaat bevat meestal zo’n 90 procent eiwitten. Soms nog meer, tot wel 93 procent. Door de bewerking bevat de isolaat-variant wel (wat) minder bioactieve peptiden, waardoor de gunstige gezondheidseffecten daarvan minder groot zijn dan bij concentraat. Het belangrijkste nadeel van whey-isolaat lijkt echter de prijs: het is wat duurder dan concentraat. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je uit kostenbesparing doorgaans voor concentraat kiest. Maar omdat het in de cut vaak op details aankomt, is whey-isolaat die paar euro extra dan misschien wel waard. Overigens valt het in praktijk wel mee met die duurdere prijs. De kwalitatief hoogwaardige isolaten van Bodylab en Power Supplements (zie lijst verderop) zijn zelfs goedkoper dan de meeste concentraten.

Whey-isolaat is ook het proberen waard als je lactose-intolerant bent. Er zit echter nog een beetje lactose in.  Een andere optie is een volledig lactosevrij wheyproduct. Hier is betrekkelijk weinig keuze in.

Whey-hydrolisaat
Aan de derde variant, whey-hydrolisaat, zijn enzymen toegevoegd, waardoor het eiwit als het ware is voorverteerd en nog sneller door het lichaam wordt opgenomen. Preciezer gezegd zijn de aminozuurketens (de peptiden waar we het over hadden) in whey-hydrolisaat gesplitst in kortere ketens en ‘vrije’ aminozuren, die sneller in het bloed en dus in de spier terechtkomen. Whey-hydrolisaat kent daardoor van alle eiwitten de hoogste biologische waarde: 150.

De snellere opname van weihydrolisaat is met name voordelig na een vastenperiode, zoals na het slapen – zeker wanneer je kort daarna gaat trainen. De snellere opname zou ook voor een sneller herstel na de training kunnen zorgen, maar dat hoeft niet per se in meer spiergroei te resulteren. De voordelen van whey-hydrolisaat moeten dus niet worden overschat.

Een praktisch voordeel van whey-hydrolisaat is de betere oplosbaarheid in eiwitshakes. Nadeel is dat de prijs nog wat hoger ligt dan die van whey-isolaat, terwijl isolaat zuiverder is. Al hoeft dat niet veel te schelen: het zuiverste hydrolisaat-product dat we tegenkwamen, Whey Hydrolisaat van XXL Nutrition, bevat 88 procent eiwit.

Een ander mogelijk nadeel is dan weer een wat bittere smaak, al zou dat bij de hydrolisaat van XXL Nutrition amper nog het geval zijn. Maar al met al zien we niet echt veel toegevoegde waarde bij whey-hydrolisaat, simpelweg omdat de timing van eiwitinname echt niet op seconden of minuten aankomt.

Blends
Tot slot heb je ook nog de blend, een mix gemaakt van meerdere soorten whey. Bijvoorbeeld whey-concentraat met -isolaat, of met alle drie de soorten whey. Vaak zeggen producenten daar dan bij dat het om een specifieke, optimale verhouding van stoffen gaat. Of dat je er met zo’n blend van verzekerd bent dat je alle benodigde aminozuren binnenkrijgt. Wij kunnen echter niet anders dan beide argumenten als onzin afdoen. Concentraat, isolaat en hydrolisaat hebben elk al een volledig aminozuurprofiel en een hoge biologische waarde. Er is tot op heden geen voordeel aangetoond bij het mixen van die soorten. Vaak gaat het dan ook om een commerciële truc: beweren dat alle soorten whey in het product zitten, terwijl het dan bijvoorbeeld 90 tot 95 procent concentraat betreft en een heel klein percentage isolaat en hydrolisaat.

Daarnaast zijn er blends van verschillende soorten eiwitten, bijvoorbeeld whey en caseïne, en soms ook nog calcium caseinaat (melkeiwit) en kippeneiwit. Bij een normaal voedingspatroon zien we ook hier niet echt de toegevoegde waarde van in. Caseïne kan zeker nuttig zijn om naast whey in huis te hebben, maar wat ons betreft liever apart. Zo kun je beter profiteren van de verschillen in opnamesnelheid.

Whey-concentraat Whey-isolaat Whey-hydrolisaat
Biologische waarde: 110-125 Biologische waarde: 125-140 Biologische waarde: 150
+ Onbewerkt, waardoor de gezondste whey-variant
+ De goedkoopste whey-variant
+ Bewerkt, waardoor de zuiverste whey-variant (≈ 90%)
+ Nuttig bij een strikt ‘cut’-dieet
+ Voorverteerd, waardoor de ‘snelste’ whey-variant
+ Beter oplosbaar dan isolaat en concentraat
– De minst zuivere whey-variant (≈ 80 %)
– Niet geschikt bij lactose-intolerantie
– Bewerkt, waardoor iets minder gezond dan concentraat
– Duurder dan whey-concentraat
– De duurste whey-variant, maar niet de zuiverste (85-90%)
– Smaak kan bitter zijn

N.B.: Meestal staan op het etiket de voedingswaarden per 100 gram aangegeven. Dan kun je dus makkelijk de percentages aflezen. Als alleen de voedingswaarden per portie staan aangegeven (40 gram bijvoorbeeld), dan dien je voor de juiste percentages dus om te rekenen naar 100 gram.

2. Aminozuurprofiel

Waarschijnlijk ga je bij de aankoop van een whey-supplement niet ook nog eens analyseren hoeveel van welke aminozuren er precies inzitten. In principe is dat ook niet nodig. Vaak staat het aminozurenprofiel geeneens meer op het etiket vermeld. Hieronder niettemin een voorbeeld van een normaal aminozuurprofiel bij whey-concentraat:

BCAA’s: 22,9 g
– waarvan leucine: 10,6 g
EAA’s: 47,5 g

Met name bij de meer obscure merken vindt er weleens ‘amino spiking’ plaats. Dit houdt in dat er ‘waardeloze’ aminozuren aan een eiwitproduct worden toegevoegd om zodoende een hoger gehalte aan eiwitten te kunnen claimen. Over foutieve claims op etiketten in de volgende paragraaf.

3. Toevoegingen

Hoe ‘zuiver’ een whey-supplement is, hangt naast de whey zelf ook nog af van wat er aan het product is toegevoegd voor de smaak: smaakaroma, verdikkingsmiddel, zoetstof en eventueel (natuurlijke) kleurstof. Het spreekt voor zich dat naturelpoeders zonder smaakstoffen het zuiverst zijn. Uit onderzoek aan de universiteit van Wageningen uit 2014[iii] blijkt dat eiwitten met bananensmaak op de tweede plaats komen qua zuiverheid. Op de derde plaats staan eiwitten met vanillesmaak, op de vierde eiwitten met aardbeiensmaak. Daarna komen de eiwitten met tropische smaakjes, en helemaal achteraan bungelen de eiwitten met een chocoladearoma. Dat laatste komt doordat aan chocoladeshakes ook nog eens cacao wordt toegevoegd.

Let extra op de hoeveelheid toegevoegde suikers. Meestal wordt er gebruik gemaakt van artificiële suikers zoals sucralose, acesulfaam K of uit planten zoals stevia. Maar dextrose, sucrose of fructose kunnen ook worden toegevoegd. Het suikergehalte op het etiket is niet altijd correct en afhankelijk van waar het wordt geplaatst op de lijst van ingrediënten kun je raden welke hoeveelheid wordt toegevoegd. De regel is dat wat eerst vermeld staat in hogere hoeveelheid aanwezig is dan wat volgt[iv].

Zuiverste whey-smaken
1. Naturel
2. Banaan
3. Vanille
4. Aardbeien
5. Tropical

Etiket versus werkelijkheid

Je weet nu dus waar je op moet letten als je een eiwitshake gaat kopen. Er is echter nog één valkuil: wat op het etiket staat, klopt lang niet altijd. En dan hebben we het niet over kleine afwijkingen, maar over significante verschillen met wat er werkelijk in het product zit. De hoeveelheid eiwit wordt vaak overdreven, concludeerde amateur-powerlifter en voedingsdeskundige Mark Rothuis in het al eerder aangehaalde onderzoek uit 2014: “Het gemiddelde Nederlandse eiwitpoeder bevat zes procent minder eiwit dan op het etiket staat.” Meestal zijn het de prijsvechters met iets te optimistische labels op hun eiwitpotten. Bij duurdere merken kloppen de waarden meestal wél. Wat overigens niet wegneemt dat je bij de prijsvechters toch vaak het meeste waar voor je geld krijgt, qua hoeveelheid eiwit dan. Dit komt door de vaak grote prijsverschillen met de duurdere merken.

Een te hoog eiwitgehalte op het etiket is niet per se een kwestie van glashard liegen. Soms vermelden fabrikanten op de ingrediëntenlijst, meestal in kleine letters, of niet, dat hun eiwitanalyse is gedaan op droge stof. Het eiwit zal dan worden verwarmd tot al het vocht is verdwenen. Wanneer dit met een stikstofanalyse wordt gemeten, krijg je een eiwitgehalte dat 4-5 procent hoger is dan je whey werkelijk bevat[iv]. En verder bestaat er dus zoiets als amino spiking. Dan worden er goedkopere, niet-essentiële aminozuren, zoals glycine en taurine, aan eiwitpoeders toegevoegd om het stikstofgehalte te verhogen, waardoor bij een stikstofanalyse het eiwitgehalte hoger uitvalt. Ook het toevoegen van bijvoorbeeld creatine of andere stikstofbevattende stoffen verhoogt het stikstofgehalte in de eiwitpoeders en zodoende het eiwitpercentage[v]. Al zal dit soort zaken in praktijk nog alleen bij de meer obscure merken voorkomen.

Welke zijn nou de beste whey-eiwitshakes?

De kans op een goede aankoop is het grootste bij één van de grotere, gerenommeerde webwinkels die actief zijn in de Benelux. Denk aan Body & Fit Shop, XXL Nutrition, MyProtein, Bodylab en Bulk Powders. Maar dan nóg is het aanbod enorm. Om het kiezen makkelijker voor je te maken, componeerden we onderstaand lijstje van kwalitatief hoogwaardige eiwitshakes. We beperkten ons daarbij tot whey-producten.

Voor de selectie keken we naar de ranking van Supplementlabtest.com en zijdelings naar die van Labdoor. Supplementlabtest is een initiatief van sporters die meer transparantie willen naar de consument over laboratoriumtesten. Als die slecht uitvallen, worden ze door de producenten immers vaak in de doofpot gestopt. Op Supplementlabtest wordt de letterlijke inhoud van de testen gepubliceerd en besproken. Regelmatig vraagt de site zelf testen aan om de onafhankelijkheid van de testen te garanderen. Labdoor, die andere site, is een bedrijf dat zelf labtesten uitvoert en de resultaten daarvan publiceert. Maar zij testen vooral Amerikaanse producten die bij ons vaak niet verkrijgbaar zijn.

De whey-producten in dit lijstje zijn dus de beste eiwitshakes qua voedingswaarden, waarvan bij de meeste bovendien getest is dat de geclaimde voedingswaarden kloppen (kleine foutmarges daargelaten). We geven de voedingswaarden weer zoals die uit de labtesten naar voren kwamen. Voor een eerlijke vergelijking werd steeds de vanillesmaak getest. Houd dus rekening met kleine afwijkingen bij andere smaken. De tests dateren meestal uit 2015 of 2016.

Beste concentraten of blends

Hieronder zes van de beste whey-concentraten of -blends, waarbij we ons beperkten tot producten die goed verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt. Zoals al gezegd is whey-concentraat de goedkoopste vorm van whey. Als je niet op een heel streng (cut)-dieet zit, zal deze whey normaal gesproken volstaan.

1. Perfect Whey Protein (concentraat) – XXL Nutrition

Het eiwitpercentage van dit poeder bleek na de labtesten nog wat hoger te zijn dan de 78,5 procent aangegeven op het label. Voor een concentraat krijg je dus een heel zuivere whey. Dit alles aan een redelijke prijs.

Resultaten onafhankelijke test:
– Ruw eiwit: 79,3% (label: 78,5%)
– Koolhydraten: 5,5%
– Suikers: 2,6%

Prijsindicatie: € 15 (750 g), € 55 (4000 g)
Prijs per 100 g: € 2,26

Bestel Perfect Whey Protein (aangeboden door één onzer partners)
Perfect Whey Protein
XXL Nutrition
“Geproduceerd door middel van de innovatieve koude cross-flow-microfiltratie, een geavanceerde techniek die een uiterst zuivere vorm van whey-concentraat oplevert. Vergelijk dat maar eens met verouderde technieken. Deze tasten de structuur van het eiwit deels aan, waardoor je spieren grote delen van de voeding mislopen.”
€ 14,95 (750 g)

2. Pure Whey Protein (concentraat) – Bulkpowders

Een prima whey die ook nog eens zeer scherp geprijsd is. Nadeeltje is dat Bulk Powders vanuit Engeland levert. Daardoor gaan er meestal drie werkdagen over de levering heen en men biedt geen PakjeGemak. Bij levering onder de 20 euro betaal je bovendien € 3,95 verzendkosten. Voor optimaal prijsvoordeel bestel je daarom het beste een grote verpakking: boven de 50 euro vervallen de verzendkosten.

Resultaten onafhankelijke test:
– Ruw eiwit: 76,4% (label: 77,3%)
– Koolhydraten: 6,76%
– Suikers: 4,77%

Prijsindicatie: € 9 (500 g), € 18 (1000 g), € 38 (2500 g), € 65 (5000 g)
Prijs per 100 g: € 1,80

Bestel Pure Whey Protein™ (aangeboden door één onzer partners)
Pure Whey Protein™
BULK POWDERS®
“Waarom kunnen we Pure Whey Protein™ aanleveren tegen deze scherpe prijs zonder in te leveren op kwaliteit? Het antwoord is simpel: we kopen grote hoeveelheden in (we zijn één van de grootste afnemers van wei-proteïne in Europa) en vervolgens produceren we het in onze eigen geavanceerde productiefaciliteit in Engeland tot een volledig afgewerkt product.”
€ 17,99 (1000 g)

3. Whey Protein (blend) – Bodylab24

Deze whey van het eigen merk van Bodylab.nl, Bodylab24, is (nog) niet getest door Supplementlabtest.com of Labdoor, maar de isolaatvariant is dat wel (zie verderop). We gaan er vanuit, dat op het etiket van de blend de voedingswaarden, met enige foutmarge, eveneens kloppen. We hebben deze whey echter vooral in de lijst opgenomen vanwege onze persoonlijke goede ervaring, zoals beschreven in deze review. Behalve het aannemelijke hoge eiwitgehalte en het degelijke aminozuurprofiel, is deze whey erg lekker, lost hij goed op en is hij bovenal erg schappelijk geprijsd. Een prima prijs/kwaliteitsverhouding dus.

Eiwitgehalte: 80% (nog niet door Supplementlabtest.com getest)
Prijsindicatie: € 18 (1000 g), € 35 (2000 g)
Prijs per 100 g: € 1,80

Bestel Bodylab24 Whey Protein (aangeboden door één onzer partners)
Whey Protein 1.0 kg (Bodylab24)
Bodylab.nl
€ 19,90 (1 kg)
Whey Protein 2.0 kg (Bodylab24)
Bodylab.nl
€ 34,90 (2 kg)

4. Whey Delicious (blend) – XXL Nutrition

Al jaren het best verkochte product bij XXL Nutrition. Je krijgt dan ook een zuivere combi whey-concentraat en -isolaat (78,5% – het product claimt 80%) met een lekkere, romige smaak, zonder dat daarvoor grote concessies aan de voedingswaarde moesten worden gedaan. Stukje duurder dan XXL’s Perfect Whey Protein, dat echter een puur concentraat is.

Resultaten onafhankelijke test:
– Ruw eiwit: 78,5% (label: 80%)

Prijsindicatie: € 23 (1000 g), € 45 (2500 g)
Prijs per 100 g: € 2,30

Bestel Whey Delicious (aangeboden door één onzer partners)
Whey Delicious
XXL Nutrition
“Er zijn meer eiwitshakes op de markt met een uitstekende smaak. Deze bevatten echter veel minder eiwitten en aanzienlijk meer koolhydraten en vetten. Denk bijvoorbeeld aan Syntha-6 van BSN. Met Whey Delicious kun je jezelf verwennen zonder schuldgevoel.”
€ 22,95 (1000 g)

5. 100% Whey Protein (blend) – Scitec Nutrition

Scitec is één van de grotere Europese producten van sportvoeding. Hun 100% Whey Protein vind je in de meeste gerenommeerde Nederlandse webwinkels. Het is een blend van isolaat en concentraat (de precieze verhouding is niet duidelijk). Supplementlabtest: “Via stikstofanalyse is er een eiwitgehalte van 73,1 procent gemeten. Dit is een afwijking van slechts -0,3 procent in vergelijking met het aangegeven percentage van 73,3 procent op het label. Amino spiking is uitgesloten door middel van een aminozuurprofielanalyse.”

Resultaten onafhankelijke test:
– Ruw eiwit: 73,1% (label: 73,3%)

Prijsindicatie: € 28 (920 g), € 50 (2350 g)
Prijs per 100 g: € 3,04

Bestel 100% Whey Protein (aangeboden door één onzer partners)
100% Whey Protein (Scitec Nutrition)
House of Nutrition
“Scitec 100% Whey Protein Professional is een ultra-gefilterde wei-eiwitconcentraat van uittekende kwaliteit, met toegevoegde key-amino’s en verteringsenzymen! Belast je nieren niet langer onnodig met het afbreken van eiwitten uit shakes afkomstig van goedkope bronnen maar ga voor Scitecs topkwaliteit-eiwit in diverse heerlijke smaken.”
€ 27,90 (920 g)

6. Whey Gold Standard (concentraat) – Optimum Nutrition

Populaire whey, die een blend is van concentraat, isolaat en hydrolisaat. Komt goed naar voren uit de test qua voedingswaarde, maar een aminozuuranalyse om amino spiking uit te sluiten heeft nog niet plaatsgevonden. Vanwege de hoge prijs staat Whey Gold Standard, ondanks het hoogste eiwitgehalte, op plek 5 in onze lijst.

Resultaten onafhankelijke test:
– Ruw eiwit: 81,2% (label: 81,6%)

Prijsindicatie: € 16 (450 g), € 28 (908 g), € 50 (2270 g)
Prijs per 100 g: € 3,56

Bestel Gold Standard Whey Proteine (aangeboden door één onzer partners)
Gold Standard Whey Proteine (Optimum Nutrition)
Body & Fit Shop
“Dit product bevat per maatbeker 23 gram hoogwaardige wei-proteine, 3,5 gram glutamine, 5 gram BCAA’s, slechts 3 gram koolhydraten en een minimum aan vet en lactose. Gold Standard Whey is instant en mixt dus gemakkelijk op in elke vloeistof zelf wanneer je alleen een lepel gebruikt.”
€ 27,90 (908 g)

Beste isolaten

Whey-isolaat is meestal wat duurder, maar je krijgt dan wel méér eiwit en minder koolhydraten, melkvet en lactose.

1. Whey Protein Isolate – Bodylab24

Supplementlabtest: “Via de stikstofanalyse is er een eiwitgehalte van 85,6% gemeten. Dit is een afwijking van -4,9% in vergelijking met het percentage van 91% op het label. Amino spiking is uitgesloten door middel van een aminozuurprofielanalyse.”

Resultaten onafhankelijke test:
– Ruw eiwit: 85,6% (label: 91%)

Update 14-05-2018: Bodylab heeft dit product ook zelf laten testen en wel door het onafhankelijke laboratorium Labor, in januari 2018. Het resultaat:
– Ruw eiwit: 89,9% (label: 91%)

Daarnaast werd er geen contaminatie in het product aangetroffen, oftewel geen stoffen die er niet in thuishoren.

Prijsindicatie: € 40 (2000 g)
Prijs per 100 g: € 2,00

Er zit een vrij groot verschil tussen de resultaten van de test van Supplementlabtest en die van Bodylab zelf. Al is die laatste van recentere datum (31-01-2018 versus 07-12-2016). Gemiddeld komen beide tests uit op een aandeel ruw eiwit van 87,8%. Dit afzettend tegen de relatief lage prijs, eindigt Whey Protein Isolate van Bodylab24 bij ons als beste whey-isolaat.

Bestel Whey Protein Isolate (aangeboden door één onzer partners)
Whey Protein Isolate (Bodylab24)
Bodylab.nl
“De smaken van Bodylab24 Whey Protein Isolate zijn voortreffelijk. Vergelijk dit niet direct met een gewone wheyshake; deze zijn wat dikker en romiger. Een goede wei-isolaat is dunner en frisser. De subtiele smaak van Bodylab Whey Protein Isolate maakt deze shake ook op het gebied van smaak een echte topper!”
€ 39,90 (2000 g)

2. Whey Isolate – XXL Nutrition

Supplementlabtest: “Via de stikstofanalyse is er een eiwitpercentage van 86,2% gemeten, wat uitstekend is voor de smaak vanille, gezien het percentage van 89,4% aangegeven op het etiket. Dit komt overeen met de stikstofanalyse van XXL Nutrition zelf. Aan de hand van de aminozuuranalyse kunnen we amino spiking uitsluiten gezien er geen afwijkende waardes zijn in verhouding tot het totale eiwitgehalte.”

Resultaten onafhankelijke test:
– Ruw eiwit: 86,2% (label: 89,4%)
– Koolhydraten: 3% (waarvan suikers: 0,8%)

Prijsindicatie: € 25 (1000 g), € 50 (2500 g)
Prijs per 100 g: € 2,50 (1000 g), € 2,00 (2500 g)

Bestel Whey Isolaat (aangeboden door één onzer partners)
Whey Isolaat
XXL Nutrition
“Whey Isolate bevat de allerbeste kwaliteit gefiltreerde instant whey-isolaat. Dit is zonder twijfel één van de meest zuivere eiwitshakes ter wereld. Whey Isolate is door de uitstekende voedingswaarden tevens zeer geschikt tijdens een cut of eiwitdieet.”
€ 24,95 (1000 g)

3. Impact Whey Isolaat – Myprotein

Impact Whey Isolaat van Myprotein werd getest door Labdoor en eindigde tweede in hun ranking van alle geteste whey-producten.

Resultaten onafhankelijke test in opdracht van Labdoor (testdatum onbekend):
– Ruw eiwit: 87.6% (label: 90%)

Prijsindicatie: € 24,00 (1000 g), € 52,00 (2500 g), € 87,00 (5000 g)
Prijs per 100 g: € 2,40 (1000 g), € 2,10 (2500 g), € 1,74 (5000 g)

Bestel Myprotein Impact Whey Isolate (aangeboden door één onzer partners)
Impact Whey Isolate
Myprotein
“Grade A Ranking van het onafhankelijke Labdoor voor zowel de kwaliteit als de waarde. Zij hebben de Impact Whey Isolate officieel gecertificeerd als een van de beste eiwitpoeders op de markt. Daarnaast is het door het profiel aan essentiële aminozuren een zekerheidje als het komt op het herstel en de prestaties.”
€ 23,99 (1000 g)

4. Pure Whey Protein – Power Supplements

“Zuiver. Getest. Bewezen.”, luidt het motto van deze wat kleinere Nederlandse supplementenshop, die ook onder eigen merk producten aanbiedt. Hun whey-isolaat komt alleszins prima uit de labtests, met een voor vanillesmaak zeer hoog eiwitpercentage van 87% (86,6% bij hun eigen stikstofanalyse). Tevens een prima prijs/kwaliteit-verhouding.

Resultaten onafhankelijke test:
-Ruw eiwit: 87% (label: 90%)
-Koolhydraten: 3,2%
-Suikers: 0,8%

Prijsindicatie: € 41 (2000 g)
Prijs per 100 g: € 2,05

Beste hydrolisaten

Puur whey-hydrolisaat wordt relatief weinig verkocht. Er is bij zowel Supplementlabtest als Labdoor is er vooralsnog ook maar één hydrolisaat-product getest, Dymatize ISO 100. Via stikstofanalyse is een eiwitgehalte van 84% gemeten voor de smaak vanille. Dit geeft een afwijking van 1,9% ten opzichte van de 85,6% aangegeven op het label. Een aminozuuranalyse is nodig om amino spiking uit te sluiten. De prijs per 100 gram is ongeveer € 2,90.

Bestel Whey Hydrolisaat ISO-100 (aangeboden door één onzer partners)
Whey Hydrolisaat ISO-100 (Dymatize)
Body & Fit Shop
“Het exclusieve productieproces zorgt voor kortere aminozuurketens: whey peptides. Zo onstaat de best en snelst opneembare vorm van wei-eiwit ooit geproduceerd: whey hydrolisaat!”
€ 64,90 (2200 g)

Samengevat

Als bodybuilder heb je extra veel eiwitten nodig: per dag zo’n 2 gram per kilo lichaamsgewicht voor spieropbouw (bulk) en 2 tot 3 gram per kilo lichaamsgewicht voor vetverbranding met behoud van spiermassa (cut). Eiwitsupplementen maken het eenvoudiger om deze quota te halen.

Eén van de beste soorten eitwitten voor krachtsporters is whey: enerzijds vanwege de kwaliteit (met name de juiste mate en verhoudingen van essentiële aminozuren), anderzijds vanwege de de snelle opname door de spieren. Door dat laatste leent whey zich bij uitstek voor getimede eiwitinname rond de training, ook al is voor spiergroei de totale eiwitconsumptie op een dag veruit het belangrijkste.

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of je whey-concentraat, -isolaat, -hydrolisaat of een mix gebruikt. Maar als je een strikt dieet volgt, kies je misschien het beste voor whey-isolaat. Door bewerking is dit de zuiverste vorm van whey, dus met het grootste eiwitgehalte en de minste ‘reststoffen’ (zoals koolhydraten, melkvet en lactose). Isolaat is meestal wel wat duurder dan de andere whey-varianten.

De voedingswaarden aangegeven op de labels van whey-producten blijken vaak niet te kloppen. Of ze zijn op z’n minst weinig accuraat. En soms is het aangegeven eiwitpercentage bedrieglijk doordat er amino spiking is toegepast. Dan zijn er goedkopere, niet-essentiële aminozuren aan het product toegevoegd om zo het eiwitgehalte op te krikken.

Als je er zeker van wilt zijn dat de labelinformatie klopt, moet je een product kopen waarop onafhankelijke laboratoriumtesten zijn uitgevoerd. Dit zijn meestal wel de wat duurdere eiwitshakes, zoals de veel verkochte en goed gewaardeerde poeders van XXL Nutrition. Een aanrader is Pure Whey Protein van Bulk Powders: een aangetoond hoogwaardig concentraat tegen een opvallend lage prijs.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een prijsvechter. Het werkelijke eiwitpercentage is dan misschien een stuk lager dan op het label staat, maar door de lage prijs krijg je wellicht toch meer eiwit voor je geld. Al weet je bij zo’n product dan niet zeker of er misschien sprake is van amino spiking.

Laatst bijgewerkt op donderdag 5 juli 2018.

Referenties