Longread

Wat is de beste whey? Een top-10

Wei-eiwit (whey) is het populairste voedingssupplement onder bodybuilders. Het aanbod van dit soort eiwitpoeders is dan ook enorm. Om de mogelijke keuzestress wat in te dammen, doorlopen we de belangrijkste punten waar je bij de aankoop op moet letten. Daarnaast maken we, op basis van labtesten, een selectie van de betere weisupplementen van dit moment.

Inhoud


Why whey?

Eiwitpoeders op basis van wei zijn niet alleen populair onder bodybuilders vanwege de praktische voordelen (snel klaar te maken en mee te nemen, relatief goedkoop). Wei-eiwit kent strikt genomen namelijk de gunstigste eigenschappen voor spiergroei[i]:

  • een uitstekend aminozuurprofiel (waardoor het het eiwit is met de hoogste biologische waarde)
  • met het hoogste gehalte leucine (het belangrijkste aminozuur voor spiergroei);
  • de hoogste verteerbaarheid;
  • de hoogste opnamesnelheid.

Dat laatste maakt wei ideaal om rond de training in te nemen, wanneer het anabole effect van eiwitopname misschien net iets groter is dan op andere momenten in het anabolic window of opportunity.

Na de training blijft de spiereiwitsynthese (MPS) vaak tot zeker 48 uur verhoogd. De piek in MPS lijkt rond de tweeëneenhalf tot drie uur na de training te liggen. (Bron: McMaster University, 2014/Jeff Nippard)

Nadeel

Nadeel van eiwitpoeder is dat het geen andere waardevolle voedingsstoffen levert, zoals hele eiwitbronnen dat wél doen. Zo zijn ook micronutriënten (vitaminen en mineralen) belangrijk voor spiergroei en mogelijk versterken ze zelfs het anabole effect van de eiwitopname.

Het beste is om het gebruik van wei-eiwitpoeder daarom te beperken tot bijvoorbeeld alleen na de training en/of bij het ontbijt, en de rest van je dagelijkse eiwitconsumptie in te vullen met hele eiwitbronnen, zoals eieren, vlees, gevogelte, zuivel en eventueel ook wat plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten.

Soorten whey

Er bestaan verschillende soorten wei, maar de verschillen ertussen zijn dusdanig klein, dat de keuze voor een bepaalde soort slechts een detail is in je totale aanpak voor het verbeteren van je lichaamscompositie.

Als je een streng caloriebeperkend dieet volgt (cutten) is wei-isolaat wellicht de beste optie, omdat dat de meeste eiwitten en het minste ‘bijproduct’ (koolhydraten en vetten) bevat, en dus ook het meest calorie-arm is.

Isolaat is vaak óók een optie voor mensen met enige lactose-intolerantie, al zijn de meeste isolaten niet volledig lactosevrij.

In de meeste omstandigheden volstaat het om een concentraat of blend te gebruiken, de goedkoopste vorm van wei-eiwitpoeder, die meestal ook het beste smaakt.

Whey-concentraat Whey-isolaat Whey-hydrolisaat
Biologische waarde: 110-125 Biologische waarde: 125-140 Biologische waarde: 150
+ Onbewerkt, waardoor de gezondste wei-variant
+ De goedkoopste wei-variant
+ Bewerkt, waardoor de zuiverste wei-variant (≈ 90%)
+ Wellicht nuttig bij een strikt cut-dieet
+ Wellicht geschikt bij (lichte) lactose-intolerantie
+ Voorverteerd, waardoor de ‘snelste’ wei-variant
+ Beter oplosbaar dan isolaat en concentraat
– De minst zuivere wei-variant (≈ 80 %)
– Niet geschikt bij lactose-intolerantie
– Bewerkt, waardoor iets minder gezond dan concentraat
– Duurder dan wei-concentraat
– De duurste wei-variant, maar niet de zuiverste (85-90%)
– Smaak kan bitter zijn

Zuiverheid en smaak

Hoe ‘zuiver’ een weisupplement is, hangt naast de wei zelf ook nog af van wat er aan het product is toegevoegd voor de smaak: smaakaroma, verdikkingsmiddel, zoetstof en eventueel (natuurlijke) kleurstof. Het spreekt voor zich dat naturelpoeders zonder smaakstoffen het zuiverst zijn.

Uit onderzoek aan de universiteit van Wageningen uit 2014[iii] blijkt dat eiwitten met bananensmaak op de tweede plaats komen qua zuiverheid. Op de derde plaats staan eiwitten met vanillesmaak, op de vierde eiwitten met aardbeiensmaak. Daarna komen de eiwitten met tropische smaakjes, en helemaal achteraan bungelen de eiwitten met een chocoladearoma. Dat laatste komt doordat aan chocoladeshakes ook nog eens cacao wordt toegevoegd.

Let extra op de hoeveelheid toegevoegde suikers. Meestal wordt er gebruik gemaakt van artificiële suikers zoals sucralose, acesulfaam K of uit planten zoals stevia. Maar dextrose, sucrose of fructose kunnen ook worden toegevoegd. Het suikergehalte op het etiket is niet altijd correct en afhankelijk van waar het wordt geplaatst op de lijst van ingrediënten kun je raden welke hoeveelheid wordt toegevoegd. De regel is dat wat eerst vermeld staat in hogere hoeveelheid aanwezig is dan wat volgt[iv].

Zuiverste whey-smaken
1. Naturel
2. Banaan
3. Vanille
4. Aardbeien
5. Tropical

Betrouwbaarheid

De hoeveelheid eiwit die op het etiket staat vermeld, wordt soms overdreven, blijkt eveneens uit het zonet genoemde Wageningse onderzoek[iii]. Al komt dit vooral voor bij prijsvechters – de kleinere, goedkopere merken dus.

In onze ranglijst kiezen we voor de grotere (en toch betaalbare) merken. De meeste daarvan zijn onafhankelijk getest door Supplementlabtest.com, al zijn deze tests alweer een paar jaren oud. Labdoor.com heeft recentere tests, maar die betreffen vooral Amerikaanse merken die bij ons niet of moeilijk verkrijgbaar zijn.

We gebruiken voor onze ranglijst geen testresultaten van vóór 2015.

Welke zijn nou de beste eiwitpoeders anno 2023?

De kans op een goede aankoop is het grootste bij één van de grotere, gerenommeerde webwinkels die actief zijn in de Benelux. Denk aan Body & Fit Shop, XXL Nutrition, Myprotein, Bodylab en BULK™. Maar dan nóg is het aanbod enorm. Om het kiezen makkelijker voor je te maken, componeerden we onderstaand lijstje van kwalitatief hoogwaardige eiwitpoeders. We beperkten ons daarbij tot weiproducten.

Voor de selectie keken we vooral naar de website- en merkautoriteit, en de klantwaardering en -reviews. Indien beschikbaar, namen we ook de testresultaten van Supplementlabtest.com en of Labdoor mee. Hierbij geldt een kleine foutmarge.

Voor de voedingswaarden in onderstaande lijst gaan we meestal uit van vanillesmaak, omdat dat de smaak is die meestal ook in de tests wordt gebruikt.

Beste concentraten of blends

Hieronder zes van de beste weiconcentraten of -blends, waarbij we ons beperkten tot producten die goed verkrijgbaar zijn op de Nederlandse en Vlaamse markt.

1. Whey Perfection (blend) – Body & Fit Shop

Met stip op één vanwege de goede prijs-kwaliteitsverhouding: Whey Perfection van Body & Fit, het eigen merk van de gelijknamige webshop. Het is al jaren veruit hun best verkopende product, dat op hun site inmiddels ruim 8.000, overwegend positieve, reviews kent.

Whey Perfection bevat bijna 80% wei-eiwit, zoals naar voren kwam in een stikstofanalyse van laboratorium Eurofins. De Eurofins-certificaten, daterend van eind 2017, zijn op de website van Body & Fit in te zien.

Resultaten (niet-onafhankelijke) Eurofins-analyse:
– Ruw eiwit: 79,9% (label: 78,2%)

Overige macronutriënten (volgens label):
– Koolhydraten: 7,4% (suikers: 5%)
– Vetten: 5,7% (verzadigde: 2%)

Bestel Whey Perfection (aangeboden door één onzer partners)
Whey Perfection
Body & Fit
“De whey eiwitshake met de hoogste klantwaardering in Europa: 9,3/10. Whey Perfection bevat per serving maar liefst 23 gram hoogwaardige Whey Proteïne, 3,6 gram glutamine en ruim 5 gram BCAA’s.”
€ 43,99 € 24,19 (896 g)

2. Whey Delicious (blend) – XXL Nutrition

Al jaren het best verkochte product bij XXL Nutrition. Je krijgt dan ook een zuivere combi weiconcentraat en -isolaat (78,5% – het product claimt 80%) met een lekkere, romige smaak, zonder dat daarvoor grote concessies aan de voedingswaarden moesten worden gedaan.

Resultaten onafhankelijke test:
– Ruw eiwit: 78,5% (label: 80%)

Bestel Whey Delicious (aangeboden door één onzer partners)
Whey Delicious
XXL Nutrition/Bol.com
“Er zijn meer eiwitshakes op de markt met een uitstekende smaak. Deze bevatten echter veel minder eiwitten en aanzienlijk meer koolhydraten en vetten. Denk bijvoorbeeld aan Syntha-6 van BSN. Met Whey Delicious kun je jezelf verwennen zonder schuldgevoel.”
€ 29,99 (1000 g)

3. Pure Whey Protein (concentraat) – Bulk

Een prima whey die ook nog eens zeer scherp geprijsd is.

Nadeeltje is dat BULK™ vanuit Engeland levert. Daardoor gaan er meestal drie werkdagen over de levering heen. Bij levering onder de 20 euro betaal je bovendien € 3,95 verzendkosten. Voor optimaal prijsvoordeel bestel je daarom het beste een grote verpakking: boven de 50 euro vervallen de verzendkosten.

Resultaten onafhankelijke test:
– Ruw eiwit: 76,4% (label: 77,3%)
– Koolhydraten: 6,76%
– Suikers: 4,77%

Bestel Pure Whey Protein™ (aangeboden door één onzer partners)
Pure Whey Protein™
BULK™
“Waarom kunnen we Pure Whey Protein™ aanleveren tegen deze scherpe prijs zonder in te leveren op kwaliteit? Het antwoord is simpel: we kopen grote hoeveelheden in (we zijn één van de grootste afnemers van wei-proteïne in Europa) en vervolgens produceren we het in onze eigen geavanceerde productiefaciliteit in Engeland tot een volledig afgewerkt product.”
€ 35,99 € 23,39 (1000 g)

4. Whey Protein (blend) – Bodylab

Deze wei van het eigen merk van Bodylab.nl is (nog) niet getest door Supplementlabtest.com of Labdoor, maar de isolaatvariant is dat wel (zie verderop). We gaan er vanuit, dat op het etiket van de blend de voedingswaarden, met enige foutmarge, eveneens kloppen. Dat etiket meldt een eiwitgehalte van 80%.

We hebben deze whey echter vooral in de lijst opgenomen vanwege onze persoonlijke goede ervaring, zoals beschreven in deze review. Deze whey is erg lekker, lost hij goed op en is hij bovenal erg schappelijk geprijsd. Een prima prijs-kwaliteitsverhouding dus.

Bestel Bodylab24 Whey Protein (aangeboden door één onzer partners)
Whey Protein 1.0 kg
Bodylab.nl
€ 44,99 (1000 g)
Whey Protein 2.0 kg
Bodylab.nl
€ 79,99 (2000 g)

5. 100% Whey Protein (blend) – Scitec Nutrition

Scitec is één van de grotere Europese producten van sportvoeding. Hun 100% Whey Protein vind je in de meeste gerenommeerde Nederlandse webwinkels. Het is een blend van isolaat en concentraat (de precieze verhouding is niet duidelijk). Supplementlabtest:

Via stikstofanalyse is er een eiwitgehalte van 73,1 procent gemeten. Dit is een afwijking van slechts -0,3 procent in vergelijking met het aangegeven percentage van 73,3 procent op het label. Amino spiking is uitgesloten door middel van een aminozuurprofielanalyse.

Resultaten onafhankelijke test:
– Ruw eiwit: 73,1% (label: 73,3%)

Bestel 100% Whey Protein (aangeboden door één onzer partners)
100% Whey Protein Professional (Scitec Nutrition)
House of Nutrition
“Scitec 100% Whey Protein Professional is een ultra-gefilterde wei-eiwitconcentraat van uittekende kwaliteit, met toegevoegde key-amino’s en verteringsenzymen! Belast je nieren niet langer onnodig met het afbreken van eiwitten uit shakes afkomstig van goedkope bronnen maar ga voor Scitecs topkwaliteit-eiwit in diverse heerlijke smaken.”
€ 29,90 (920 g)

6. Whey Gold Standard (concentraat) – Optimum Nutrition

Populaire wei, die een blend is van concentraat, isolaat en hydrolisaat. Komt goed naar voren uit de test qua voedingswaarde, maar een aminozuuranalyse om amino spiking uit te sluiten heeft nog niet plaatsgevonden.

Resultaten onafhankelijke test:
– Ruw eiwit: 81,2% (label: 81,6%)

Bestel Gold Standard Whey Proteine (aangeboden door één onzer partners)
Gold Standard Whey Proteine (Optimum Nutrition)
Body & Fit
“Dit product bevat per maatbeker 23 gram hoogwaardige wei-proteine, 3,5 gram glutamine, 5 gram BCAA’s, slechts 3 gram koolhydraten en een minimum aan vet en lactose. Gold Standard Whey is instant en mixt dus gemakkelijk op in elke vloeistof zelf wanneer je alleen een lepel gebruikt.”
€ 39,99 (896 g)

Beste isolaten

Wei-isolaat is meestal wat duurder, maar je krijgt dan wel méér eiwit en minder koolhydraten, melkvet en lactose.

1. Isolate XP – Body & Fit

Het huismerk van Body & Fit biedt twee isolaten, waarvan Isolate XP met 89,8% eiwit de zuiverste is. De andere, Isolate Perfection (zie verderop), komt, volgens het label, uit op 89,1 % eiwit. Isolate XP is wel een paar euro duurder dan Isolate Perfection.

Isolate XP van Body & Fit komt uit de fabrieken van zuivelproducent Volac, en bevat naar eigen zeggen het zuiverste eiwit wereldwijd verkrijgbaar. Het is gecertificeerd door Informed Sport, een mondiaal kwaliteitslabel voor sportvoedingsmerken.

Isolate XP is bovendien zo goed als suiker- en vetvrij. Het is daarom vooral een aanrader voor bodybuilders die in de cut zitten en nauwgezet op hun macronutriënten letten. Ondanks dat is de smaak, afgaande op de reviews, prima te doen.

Naar eigen zeggen bevat Isolate XP slechts 0,5% lactose, wat voor veel mensen met lactose-intolerantie goed te doen is.

– Ruw eiwit: 89,8% (label)

Bestel Isolate XP (aangeboden door één onzer partners)
Isolate XP
Body & Fit Shop
“Whey Isolaat XP wordt op natuurlijke wijze gefilterd onder lage druk en temperatuur. Zo wordt het meest hoogwaardige, ongedenatureerde en zuiverste whey-eiwit-isolaat ooit verkregen.”
€ 52,99 € 29,14 (750 g)

2. Whey Isolate – XXL Nutrition

De isolaat van XXL Nutrition behaalde prima resultaten in laboratoriumtests. En zoals het de eiwitpoeders van XXL betaamt, is hij goed op smaak.

Volgens de onafhankelijke test van Supplementlabtest.com bevat deze isolaat maximaal 0,8% lactose.

Resultaten onafhankelijke test in opdracht van Supplementlabtest.com (09-02-2015):
– Ruw eiwit: 86,2% (label: 89,4%)
– Koolhydraten: 3%
– Suikers: 0,8%

Resultaat test in opdracht van XXL Nutrition zelf (08-02-2018):
– Ruw eiwit: 85% (label: 89,4%)

Bestel Whey Isolate (aangeboden door één onzer partners)
Whey Isolate (XXL Nutrition)
XXL Nutrition
“Onze whey-isolaat heeft de hoogst mogelijke zuiverheid. Dat zie je onder andere aan het hoge eiwitpercentage en het lage gehalte aan lactose. Er worden whey isolaten aangeboden tegen een lagere prijs, maar deze hebben vaak niet zulke goede voedingswaarden als die van XXL Nutrition! Kies voor bewezen kwaliteit, kies XXL!”
€ 36,99 (1000 g)

3. Isolate perfection – Body & Fit

De producten van Body & Fit, het huismerk van Body & Fit Shop, zijn vaak opvallend scherp geprijsd en doen qua kwaliteit niet onder voor de supplementen van de grote merken. Dat geldt ook voor Isolate Perfection. Deze isolaat is íets minder zuiver dan Isolate XP (zie nummer 1), maar ook iets goedkoper.

– Ruw eiwit: 89,1% (label)

Bestel Isolate Perfection (aangeboden door één onzer partners)
Isolate Perfection
Body & Fit Shop
“De hoogst mogelijke kwaliteit geïnstantiseerde whey eiwit-isolaat, heerlijk van smaak en voor een zeer scherpe prijs. Dat is waar Isolate Perfection voor staat.”
€ 53,99 € 29,69 (896 g)

4. Whey Isolate Zero – XXL Nutrition

Dit is een wei-isolaat die nog verder gefilterd is en daardoor volledig vrij van lactose, suikers en vetten. Een nieuwe optie voor mensen met lactose-intolerantie, die normaal gesproken vaak moeten uitwijken naar plantaardige eiwitten. Whey Isolate Zero is ‘gewoon’ een melkeiwit.

Normaal gesproken wordt deze isolaat maar beperkt geproduceerd, namelijk alleen in babyvoeding en dus niet verkrijgbaar als sportvoeding. Maar volgens XXL Nutrition heeft de fabrikant voor hen een uitzondering gemaakt, met Whey Isolate Zero als resultaat. De filtering gaat naar eigen zeggen niet ten koste van de smaak.

Bestel Whey Isolate Zero (aangeboden door één onzer partners)
Whey Isolate Zero
XXL Nutrition
“Krijg je een opgeblazen gevoel, last van je buik of uitslag van een eiwitshake? Dan is Whey Isolate Zero precies wat je zoekt. Dit product is nog verder gefilterd en daardoor vrij van lactose, suikers en vetten.”
€ 39,99 (1000 g)

5. Whey Protein Isolate – Bodylab

Degelijk, lekker en zeer gunstig geprijsd, de isolaat van Bodylab, het eigen merk van webshop Bodylab.nl. Het product behaalde goede resultaten in een laboratoriumtest.

Resultaat onafhankelijke test in opdracht van Supplementlabtest.com (07-12-2016):
– Ruw eiwit: 85,6% (label: 91%)

Resultaat test in opdracht van Bodylab zelf (31-01-2018):
– Ruw eiwit: 89,9% (label: 91%)

Er zit een vrij groot, maar acceptabel verschil tussen de resultaten van de test van Supplementlabtest en die van Bodylab zelf. Al is die laatste van recentere datum. Gemiddeld komen beide tests uit op een aandeel ruw eiwit van 87,8%.

Bestel Whey Protein Isolate (aangeboden door één onzer partners)
Whey Protein Isolate 2000 g
Bodylab.nl
“De smaken van Bodylab24 Whey Protein Isolate zijn voortreffelijk. Vergelijk dit niet direct met een gewone wheyshake; deze zijn wat dikker en romiger. Een goede wei-isolaat is dunner en frisser. De subtiele smaak van Bodylab Whey Protein Isolate maakt deze shake ook op het gebied van smaak een echte topper!”
€ 84,09 € 54,99 (2000 g)

6. Impact Whey Isolaat – Myprotein

Impact Whey Isolaat van Myprotein werd getest door Labdoor en eindigde tweede in hun ranking van alle geteste weiproducten.

Resultaat onafhankelijke test in opdracht van Labdoor (23-10-2018):
– Ruw eiwit: 87.6% (label: 90%)

Als je een grootverpakking (5000 g) koopt ben je met dit product relatief het goedkoopste uit van de drie aanbevolen isolaten.

Bestel Myprotein Impact Whey Isolate (aangeboden door één onzer partners)
Impact Whey Isolate
Myprotein
“Grade A Ranking van het onafhankelijke Labdoor voor zowel de kwaliteit als de waarde. Zij hebben de Impact Whey Isolate officieel gecertificeerd als een van de beste eiwitpoeders op de markt. Daarnaast is het door het profiel aan essentiële aminozuren een zekerheidje als het komt op het herstel en de prestaties.”
€ 25,99 (500 g)

7. Pure Whey Protein – Power Supplements

“Zuiver. Getest. Bewezen.”, luidt het motto van deze wat kleinere Nederlandse supplementenshop, die ook onder eigen merk producten aanbiedt. Hun wei-isolaat komt alleszins prima uit de labtests, met een voor vanillesmaak zeer hoog eiwitpercentage van 87% (86,6% bij hun eigen stikstofanalyse). Tevens een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Resultaten onafhankelijke test:
-Ruw eiwit: 87% (label: 90%)
-Koolhydraten: 3,2%
-Suikers: 0,8%

Beste hydrolisaten

Puur whey-hydrolisaat wordt relatief weinig verkocht. Er is bij zowel Supplementlabtest als Labdoor vooralsnog maar één hydrolisaat-product getest, Dymatize ISO 100. Via stikstofanalyse is een eiwitgehalte van 84% gemeten voor de smaak vanille. Dit geeft een afwijking van 1,9% ten opzichte van de 85,6% aangegeven op het label. Een aminozuuranalyse is nodig om amino spiking uit te sluiten.

Bestel Whey Hydrolisaat ISO-100 (aangeboden door één onzer partners)
Whey Hydrolisaat ISO-100 (Dymatize)
Body & Fit Shop
“Het exclusieve productieproces zorgt voor kortere aminozuurketens: whey peptides. Zo onstaat de best en snelst opneembare vorm van wei-eiwit ooit geproduceerd: whey hydrolisaat!”
€ 96,09 (2200 g)

Laatst bijgewerkt op 1 december 2023. Prijzen en overige productinformatie onder voorbehoud van wijzigingen.

Referenties