Longread

Wat is de beste whey? Een top-10

Wei-eiwit (whey) is het populairste voedingssupplement onder bodybuilders. Het aanbod van dit soort eiwitpoeders is dan ook enorm. Om de mogelijke keuzestress wat in te dammen, doorlopen we de belangrijkste punten waar je bij de aankoop op moet letten. Daarnaast maken we, op basis van labtesten, een selectie van de betere whey-supplementen van dit moment.

Waarom eiwitsupplementen?

Voor spiergroei heb je extra veel eiwitten nodig, rond de 2 g per kg lichaamsgewicht per dag welteverstaan. In ons jachtige bestaan valt het niet altijd mee om die eiwitten uit reguliere voeding te halen, ook al is dat in beginsel net zo goed[v]. Suppletie biedt dan uitkomst.

Ook maken eiwitpoeders het wellicht makkelijker om eiwitinname evenredig over de dag te spreiden, wat gunstig zou kunnen zijn voor het optimaliseren van de spiereiwitsynthese. Daarnaast zou je, voor spiergroei, enig voordeel kunnen halen uit het timen van eiwitinname, bijvoorbeeld rond de training en misschien zelfs voor het slapen gaan.. Dat is iets waarbij eiwitshakes eveneens uitkomst kunnen bieden, temeer daar je die, al naar gelang het doel van je timing, kunt vullen met een eiwitsoort die snel of juist langzaam door het lichaam wordt opgenomen.

Tot slot zijn eiwitpoeders schone en relatief goedkope bronnen van eiwitten.

Waarom whey?

Whey (of wei-eiwit) komt van nature voor in koemelk (en andere moedermelk). Het wordt gewonnen uit melkwei, dat ontstaat tijdens het maken van kaas.

Whey kent als voordelen:

  • een compleet aminozuurprofiel, met betrekkelijk veel essentiële aminozuren (inclusief de voor spiergroei belangrijke BCAA’s);
  • een hoge biologische waarde, waardoor een groot deel van whey optimaal kan worden benut voor het bouwen van spierweefsels;
  • snelle opname, waardoor je je lichaam direct na het trainen van eiwitten kunt voorzien – mogelijk het moment waarop eiwitopname het meest anabool is. Whey wordt een stuk sneller opgenomen dan bijvoorbeeld caseïne.

Geen wonder dus dat whey sinds jaar en dag veruit het populairste eiwitpoeder voor bodybuilders is.

Soorten whey

Er zijn drie soorten whey: concentraat, isolaat en hydrolisaat. De verschillen zitten in het eiwitgehalte en snelheid waarmee ze worden verteerd en opgenomen. Daarnaast zijn er ook nog ‘blends’. Dan krijg je een mix van meerdere soorten whey en eventueel ook nog andere soorten eiwit, zoals caseïne.

Voor de meeste mensen volstaat whey-concentraat. Whey-isolaat is iets zuiverder en daardoor mogelijk geschikt om tijdens het cutten te gebruiken of voor mensen met enige lactose-intolerantie (al is isolaat niet volledig lactoservrij). Whey-hydrolisaat en blends bieden niet echt een toegevoegde waarde ten opzichte van whey-concentraat. Hydrolisaat wordt weliswaar het snelste opgenomen, maar eiwitopname is nou ook weer geen kwestie van de stopwatch.

Whey-concentraat Whey-isolaat Whey-hydrolisaat
Biologische waarde: 110-125 Biologische waarde: 125-140 Biologische waarde: 150
+ Onbewerkt, waardoor de gezondste whey-variant
+ De goedkoopste whey-variant
+ Bewerkt, waardoor de zuiverste whey-variant (≈ 90%)
+ Nuttig bij een strikt ‘cut’-dieet
+ Wellicht geschikt bij (lichte) lactose-intolerantie
+ Voorverteerd, waardoor de ‘snelste’ whey-variant
+ Beter oplosbaar dan isolaat en concentraat
– De minst zuivere whey-variant (≈ 80 %)
– Niet geschikt bij lactose-intolerantie
– Bewerkt, waardoor iets minder gezond dan concentraat
– Duurder dan whey-concentraat
– De duurste whey-variant, maar niet de zuiverste (85-90%)
– Smaak kan bitter zijn

N.B.: Meestal staan op het etiket de voedingswaarden per 100 gram aangegeven. Dan kun je dus makkelijk de percentages aflezen. Als alleen de voedingswaarden per portie staan aangegeven (40 gram bijvoorbeeld), dan dien je voor de juiste percentages dus om te rekenen naar 100 gram.

Zuiverheid

Hoe ‘zuiver’ een whey-supplement is, hangt naast de whey zelf ook nog af van wat er aan het product is toegevoegd voor de smaak: smaakaroma, verdikkingsmiddel, zoetstof en eventueel (natuurlijke) kleurstof. Het spreekt voor zich dat naturelpoeders zonder smaakstoffen het zuiverst zijn.

Uit onderzoek aan de universiteit van Wageningen uit 2014[iii] blijkt dat eiwitten met bananensmaak op de tweede plaats komen qua zuiverheid. Op de derde plaats staan eiwitten met vanillesmaak, op de vierde eiwitten met aardbeiensmaak. Daarna komen de eiwitten met tropische smaakjes, en helemaal achteraan bungelen de eiwitten met een chocoladearoma. Dat laatste komt doordat aan chocoladeshakes ook nog eens cacao wordt toegevoegd.

Let extra op de hoeveelheid toegevoegde suikers. Meestal wordt er gebruik gemaakt van artificiële suikers zoals sucralose, acesulfaam K of uit planten zoals stevia. Maar dextrose, sucrose of fructose kunnen ook worden toegevoegd. Het suikergehalte op het etiket is niet altijd correct en afhankelijk van waar het wordt geplaatst op de lijst van ingrediënten kun je raden welke hoeveelheid wordt toegevoegd. De regel is dat wat eerst vermeld staat in hogere hoeveelheid aanwezig is dan wat volgt[iv].

Zuiverste whey-smaken
1. Naturel
2. Banaan
3. Vanille
4. Aardbeien
5. Tropical

Eiwitgehalte

De hoeveelheid eiwit die op het etiket staat vermeld, wordt soms overdreven, blijkt eveneens uit het zonet genoemde Wageningse onderzoek[iii]. Al komt dit vooral voor bij prijsvechters – de kleinere, goedkopere merken dus.

In onze ranglijst kiezen we voor de grotere (en toch betaalbare) merken. De meeste daarvan zijn onafhankelijk getest door Supplementlabtest.com, al zijn deze tests alweer een paar jaren oud. Labdoor.com heeft recentere tests, maar die betreffen vooral Amerikaanse merken die bij ons niet of moeilijk verkrijgbaar zijn.

We gebruiken voor onze ranglijst geen testresultaten van vóór 2015.

Welke zijn nou de beste eiwitpoeders? (2019)

De kans op een goede aankoop is het grootste bij één van de grotere, gerenommeerde webwinkels die actief zijn in de Benelux. Denk aan Body & Fit Shop, XXL Nutrition, MyProtein, Bodylab en Bulk Powders. Maar dan nóg is het aanbod enorm. Om het kiezen makkelijker voor je te maken, componeerden we onderstaand lijstje van kwalitatief hoogwaardige eiwitshakes. We beperkten ons daarbij tot whey-producten.

Voor de selectie keken we vooral naar de website- en merkautoriteit, en de klantwaardering en -reviews. Indien beschikbaar, namen we ook de testresultaten van Supplementlabtest.com en of Labdoor mee. Hierbij geldt een kleine foutmarge.

Voor de voedingswaarden in onderstaande lijst gaan we meestal uit van vanillesmaak, omdat dat de smaak is die meestal ook in de tests wordt gebruikt.

Beste concentraten of blends

Hieronder zes van de beste whey-concentraten of -blends, waarbij we ons beperkten tot producten die goed verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt. Zoals al gezegd is whey-concentraat de goedkoopste vorm van whey. Als je niet op een heel streng (cut)-dieet zit, zal deze whey normaal gesproken volstaan.

1. Whey Perfection (blend) – Body & Fit Shop

Met stip op één vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding: Whey Perfection van Body & Fit, het eigen merk van de gelijknamige webshop. Het is al jaren veruit hun best verkopende product, dat op hun site inmiddels ruim 11.000, overwegend positieve, reviews kent.

Whey Perfection bevat bijna 80% whey-proteïne, zoals naar voren kwam in een stikstofanalyse van laboratorium Eurofins. De Eurofins-certificaten, daterend van eind 2017, zijn op de website van Body & Fit in te zien.

Resultaten (niet-onafhankelijke) Eurofins-analyse:
– Ruw eiwit: 79,9% (label: 78,2%)

Overige macronutriënten (volgens label):
– Koolhydraten: 7,4% (suikers: 5%)
– Vetten: 5,7% (verzadigde: 2%)

Bestel Whey Perfection (aangeboden door één onzer partners)
Whey Perfection
Body & Fit Shop
“De whey eiwitshake met de hoogste klantwaardering in Europa: 9,3/10. Whey Perfection bevat per serving maar liefst 23 gram hoogwaardige Whey Proteïne, 3,6 gram glutamine en ruim 5 gram BCAA’s.”
€ 13,50 (750 g)

2. Pure Whey Protein (concentraat) – Bulkpowders

Een prima whey die ook nog eens zeer scherp geprijsd is.

Nadeeltje is dat Bulk Powders vanuit Engeland levert. Daardoor gaan er meestal drie werkdagen over de levering heen en men biedt geen PakjeGemak. Bij levering onder de 20 euro betaal je bovendien € 3,95 verzendkosten. Voor optimaal prijsvoordeel bestel je daarom het beste een grote verpakking: boven de 50 euro vervallen de verzendkosten.

Resultaten onafhankelijke test:
– Ruw eiwit: 76,4% (label: 77,3%)
– Koolhydraten: 6,76%
– Suikers: 4,77%

Bestel Pure Whey Protein™ (aangeboden door één onzer partners)
Pure Whey Protein™
BULK POWDERS®
“Waarom kunnen we Pure Whey Protein™ aanleveren tegen deze scherpe prijs zonder in te leveren op kwaliteit? Het antwoord is simpel: we kopen grote hoeveelheden in (we zijn één van de grootste afnemers van wei-proteïne in Europa) en vervolgens produceren we het in onze eigen geavanceerde productiefaciliteit in Engeland tot een volledig afgewerkt product.”
€ 19,99 € 12,99 (1000 g)

3. Whey Protein (blend) – Bodylab24

Deze whey van het eigen merk van Bodylab.nl, Bodylab24, is (nog) niet getest door Supplementlabtest.com of Labdoor, maar de isolaatvariant is dat wel (zie verderop). We gaan er vanuit, dat op het etiket van de blend de voedingswaarden, met enige foutmarge, eveneens kloppen. Dat etiket meldt een eiwitgehalte van 80%.

We hebben deze whey echter vooral in de lijst opgenomen vanwege onze persoonlijke goede ervaring, zoals beschreven in deze review. Deze whey is erg lekker, lost hij goed op en is hij bovenal erg schappelijk geprijsd. Een prima prijs-kwaliteitverhouding dus.

Bestel Bodylab24 Whey Protein (aangeboden door één onzer partners)
Whey Protein 1.0 kg (Bodylab24)
Bodylab.nl
€ 14,99 (1000 g)
Whey Protein 2.0 kg (Bodylab24)
Bodylab.nl
€ 29,99 € 27,49 (2000 g)

4. Whey Delicious (blend) – XXL Nutrition

Al jaren het best verkochte product bij XXL Nutrition. Je krijgt dan ook een zuivere combi whey-concentraat en -isolaat (78,5% – het product claimt 80%) met een lekkere, romige smaak, zonder dat daarvoor grote concessies aan de voedingswaarden moesten worden gedaan. De shake is wel relatief duur.

Resultaten onafhankelijke test:
– Ruw eiwit: 78,5% (label: 80%)

Bestel Whey Delicious (aangeboden door één onzer partners)
Whey Delicious
XXL Nutrition
“Er zijn meer eiwitshakes op de markt met een uitstekende smaak. Deze bevatten echter veel minder eiwitten en aanzienlijk meer koolhydraten en vetten. Denk bijvoorbeeld aan Syntha-6 van BSN. Met Whey Delicious kun je jezelf verwennen zonder schuldgevoel.”
€ 23,95 (1000 g)

5. 100% Whey Protein (blend) – Scitec Nutrition

Scitec is één van de grotere Europese producten van sportvoeding. Hun 100% Whey Protein vind je in de meeste gerenommeerde Nederlandse webwinkels. Het is een blend van isolaat en concentraat (de precieze verhouding is niet duidelijk). Supplementlabtest:

Via stikstofanalyse is er een eiwitgehalte van 73,1 procent gemeten. Dit is een afwijking van slechts -0,3 procent in vergelijking met het aangegeven percentage van 73,3 procent op het label. Amino spiking is uitgesloten door middel van een aminozuurprofielanalyse.

Resultaten onafhankelijke test:
– Ruw eiwit: 73,1% (label: 73,3%)

Bestel 100% Whey Protein (aangeboden door één onzer partners)
100% Whey Protein Professional (Scitec Nutrition)
Body & Gym Shop
“Scitec 100% Whey Protein Professional is een ultra-gefilterde wei-eiwitconcentraat van uittekende kwaliteit, met toegevoegde key-amino’s en verteringsenzymen! Belast je nieren niet langer onnodig met het afbreken van eiwitten uit shakes afkomstig van goedkope bronnen maar ga voor Scitecs topkwaliteit-eiwit in diverse heerlijke smaken.”
€ 49,90 (2350 g)

6. Whey Gold Standard (concentraat) – Optimum Nutrition

Populaire whey, die een blend is van concentraat, isolaat en hydrolisaat. Komt goed naar voren uit de test qua voedingswaarde, maar een aminozuuranalyse om amino spiking uit te sluiten heeft nog niet plaatsgevonden. Vanwege de hoge prijs staat Whey Gold Standard, ondanks het hoogste eiwitgehalte, op plek 6 in onze lijst.

Resultaten onafhankelijke test:
– Ruw eiwit: 81,2% (label: 81,6%)

Bestel Gold Standard Whey Proteine (aangeboden door één onzer partners)
Gold Standard Whey Proteine (Optimum Nutrition)
Body & Fit Shop
“Dit product bevat per maatbeker 23 gram hoogwaardige wei-proteine, 3,5 gram glutamine, 5 gram BCAA’s, slechts 3 gram koolhydraten en een minimum aan vet en lactose. Gold Standard Whey is instant en mixt dus gemakkelijk op in elke vloeistof zelf wanneer je alleen een lepel gebruikt.”
€ 29,90 (908 g)

Beste isolaten

Whey-isolaat is meestal wat duurder, maar je krijgt dan wel méér eiwit en minder koolhydraten, melkvet en lactose.

1. Isolate perfection – Body & Fit

De producten van Body & Fit, het ‘huismerk’ van Body & Fit Shop, zijn vaak opvallend scherp geprijsd en doen qua kwaliteit niet onder voor de supplementen van de grote merken. Isolate Perfection is dan ook zo’n beetje onze vaste eiwitshake tijdens het cutten.

We prefereren dan isolaat omdat eiwitsupplementen ons inziens geen ‘onnodige’ calorieën moeten leveren. De smaak is desondanks prima en de prijs-kwaliteitverhouding zoals gezegd ook.

– Ruw eiwit: 89,1% (label)

Bestel Isolate Perfection (aangeboden door één onzer partners)
Isolate Perfection (Body & Fit)
Body & Fit Shop
“De hoogst mogelijke kwaliteit geïnstantiseerde whey eiwit-isolaat, heerlijk van smaak en voor een zeer scherpe prijs. Dat is waar Isolate Perfection voor staat.”
€ 17,90 (750 g)

2. Isolate XP – Body & FIT

Body & Fit heeft nog een tweede isolaat in het assortiment, XP, die nog net wat zuiverder (89,8 % eiwit) is dan Perfection 89,1 % eiwit). XP komt uit de fabrieken van zuivelproducent Volac, en bevat naar eigen zeggen het zuiverste eiwit wereldwijd verkrijgbaar. Het is gecertificeerd door Informed Sport, een mondiaal kwaliteitslabel voor sportvoedingmerken.

Isolate XP is bovendien suikervrij en ook zo goed als vetvrij. Het is daarom vooral een aanrader voor bodybuilders die in de cut zitten en nauwgezet op hun macronutriënten letten. Ondanks dat is de smaak, afgaande op de reviews, prima te doen.

Isolate XP is wel een paar euro duurder dan Isolate Perfection.

– Ruw eiwit: 89,8% (label)

Bestel Isolate Perfection (aangeboden door één onzer partners)
Isolate XP (Body & Fit)
Body & Fit Shop
“Whey Isolaat XP wordt op natuurlijke wijze gefilterd onder lage druk en temperatuur. Zo wordt het meest hoogwaardige, ongedenatureerde en zuiverste whey-eiwit-isolaat ooit verkregen.”
€ 18,25 (750 g)

3. Whey Protein Isolate – Bodylab24

Ook de isolaat van Bodylab24, het eigen merk van webshop Bodylab.nl, is niet alleen goed samengesteld en scherp geprijsd, maar ook nog eens lekker. Het product behaalde goede resultaten in een laboratoriumtest.

Resultaten onafhankelijke test in opdracht van Supplementlabtest.com (07-12-2016):
– Ruw eiwit: 85,6% (label: 91%)

Resultaten onafhankelijke test in opdracht van Bodylab zelf (31-01-2018):
– Ruw eiwit: 89,9% (label: 91%)

Er zit een vrij groot, maar acceptabel verschil tussen de resultaten van de test van Supplementlabtest en die van Bodylab zelf. Al is die laatste van recentere datum. Gemiddeld komen beide tests uit op een aandeel ruw eiwit van 87,8%.

Bestel Whey Protein Isolate (aangeboden door één onzer partners)
Whey Protein Isolate (Bodylab24)
Bodylab.nl
“De smaken van Bodylab24 Whey Protein Isolate zijn voortreffelijk. Vergelijk dit niet direct met een gewone wheyshake; deze zijn wat dikker en romiger. Een goede wei-isolaat is dunner en frisser. De subtiele smaak van Bodylab Whey Protein Isolate maakt deze shake ook op het gebied van smaak een echte topper!”
€ 38,99 (2000 g)

4. Impact Whey Isolaat – Myprotein

Impact Whey Isolaat van Myprotein werd getest door Labdoor en eindigde tweede in hun ranking van alle geteste whey-producten.

Resultaten onafhankelijke test in opdracht van Labdoor (23-10-2018):
– Ruw eiwit: 87.6% (label: 90%)

Als je een grootverpakking (5000 g) koopt ben je met dit product relatief het goedkoopste uit van de drie aanbevolen isolaten.

Bestel Myprotein Impact Whey Isolate (aangeboden door één onzer partners)
Impact Whey Isolate (Myprotein)
Myprotein
“Grade A Ranking van het onafhankelijke Labdoor voor zowel de kwaliteit als de waarde. Zij hebben de Impact Whey Isolate officieel gecertificeerd als een van de beste eiwitpoeders op de markt. Daarnaast is het door het profiel aan essentiële aminozuren een zekerheidje als het komt op het herstel en de prestaties.”
€ 25,99 (1000 g)

5. Pure Whey Protein – Power Supplements

“Zuiver. Getest. Bewezen.”, luidt het motto van deze wat kleinere Nederlandse supplementenshop, die ook onder eigen merk producten aanbiedt. Hun whey-isolaat komt alleszins prima uit de labtests, met een voor vanillesmaak zeer hoog eiwitpercentage van 87% (86,6% bij hun eigen stikstofanalyse). Tevens een prima prijs/kwaliteit-verhouding.

Resultaten onafhankelijke test:
-Ruw eiwit: 87% (label: 90%)
-Koolhydraten: 3,2%
-Suikers: 0,8%

Prijsindicatie: € 41 (2000 g)
Prijs per 100 g: € 2,05

Beste hydrolisaten

Puur whey-hydrolisaat wordt relatief weinig verkocht. Er is bij zowel Supplementlabtest als Labdoor vooralsnog maar één hydrolisaat-product getest, Dymatize ISO 100. Via stikstofanalyse is een eiwitgehalte van 84% gemeten voor de smaak vanille. Dit geeft een afwijking van 1,9% ten opzichte van de 85,6% aangegeven op het label. Een aminozuuranalyse is nodig om amino spiking uit te sluiten.

Bestel Whey Hydrolisaat ISO-100 (aangeboden door één onzer partners)
Whey Hydrolisaat ISO-100 (Dymatize)
Body & Fit Shop
“Het exclusieve productieproces zorgt voor kortere aminozuurketens: whey peptides. Zo onstaat de best en snelst opneembare vorm van wei-eiwit ooit geproduceerd: whey hydrolisaat!”
€ 67,90 (2200 g)

Laatst bijgewerkt op maandag 8 april 2019. Prijzen en productinformatie onder voorbehoud van wijzigingen.

Referenties