Review: Whey Protein van Bodylab24

Het ene eiwitpoeder is het andere niet, zoals je onlangs al kon lezen in onze vergelijking van wei-eiwitpoeders op basis van laboratoriumonderzoeken. Maar we onderwerpen die producten ook graag zelf aan een test, zoals de whey protein van Bodylab24.

Why whey?

Eiwitpoeders op basis van wei-eiwit zijn niet alleen populair onder bodybuilders vanwege de praktische voordelen (snel klaar te maken en mee te nemen, relatief goedkoop). Wei kent strikt genomen namelijk de gunstigste eigenschappen voor spiergroei:

  • een uitstekend aminozuurprofiel (waardoor het het eiwit is met de hoogste biologische waarde)
  • met het hoogste gehalte leucine (het belangrijkste aminozuur voor spiergroei);
  • de hoogste verteerbaarheid;
  • de hoogste opnamesnelheid.

Dat laatste maakt wei ideaal om direct na de training in te nemen, wanneer het anabole effect van eiwitopname misschien net iets groter is dan op andere momenten binnen het anabolic window of opportunity.

Kwaliteit van weisupplementen

Het aanbod van eiwitsupplementen is enorm en de kwaliteit ervan varieert nogal. De prijzen óók.

Een paar jaar geleden bleek uit onderzoek dat sommige fabrikanten van eiwitpoeders veel te rooskleurige informatie op de etiketten vermeldden. Het eiwitgehalte in deze producten was in werkelijkheid veel lager dan aangegeven. Ook met het aminozurenprofiel in eiwitpoeders wordt weleens gegoocheld: ‘amino spiking’. Dan worden er nutteloze aminozuren aan een product toegevoegd om een hoger eiwitgehalte te kunnen claimen.

Genoemde praktijken bleken zich vooral voor te doen bij prijsvechters. Inmiddels worden er steeds vaker onafhankelijke laboratoriumtests uitgevoerd op eiwitpoeders (onder meer door Supplementlabtest.com), waardoor de betrouwbaarheid van deze supplementen is toegenomen.

Merk

Ondanks dat ik al járen aan krachtsport doe – en altijd eiwitpotten in de keukenkast heb staan – was dit pas de eerste keer dat ik iets kocht bij Bodylab.nl. Ik kende hun website en heb die altijd prettig gevonden qua look and feel. Maar ik ben, vooral online, nu eenmaal erg winkeltrouw, dus ik kocht mijn potten steevast bij een concullega van hen.

Nu ik voor Fitguide mijn horizon qua supplementen wat wil verbreden, bestelde ik bij Bodylab Whey Protein van hun eigen merk Bodylab24 Sports Nutrition. Dit omvat een groot gamma aan producten, waaronder in principe alle essentiële supplementen voor krachtsporters.

Naar eigen zeggen biedt Bodylab24 minstens dezelfde kwaliteit als de bekende A-merken, maar tegen scherpere prijzen:

We leveren ons eigen merk alleen via onze webshops direct aan de consument. Door het scherp inkopen en het overslaan van distributeurs, winkelketens en overbodige exportkosten kunnen we sommige producten tot wel 70% goedkoper leveren.

Soort

Whey Protein van Bodylab24 is een zogenaamde blend, een mix dus, in dit geval van alle drie bestaande soorten wei-eiwit: concentraat, isolaat en hydrolisaat. Het etiket maakt niet duidelijk in welke verhoudingen deze soorten wei in de blend zitten, maar doorgaans bestaat een blend grotendeels uit (het goedkopere) concentraat.

Het maakt overigens niet zo héél veel uit welke soort wei je gebruikt. Alleen als je op een strikt dieet zit kun je de voorkeur geven aan het iets duurdere isolaat, verreweg de zuiverste weivariant. In de meeste andere gevallen volstaat concentraat of een blend.

Prijs

Whey Protein van Bodylab24 wordt standaard geleverd in een handzame emmer van 1 kg of 2 kg. Die van 1 kg kost € 15,90, oftewel bijna € 1,60 per 100 g. Die van 2 kg doet € 29,99, oftewel nog geen € 1,50 per 100 g. Dat is inderdaad een stuk goedkoper dan enkele top selling-blends en -concentraten van concurrerende merken. Al zijn er ook die op hetzelfde prijsniveau zitten of net iets daaronder. Zie wederom ons artikel over weiproducten voor een prijsvergelijking.

Samenstelling

Ik koos voor de smaak banaan (na naturel meestal de zuiverste weismaak) en het etiket van de Bodylab24-whey vermeldt daarvoor een eiwitgehalte van 80%. Per 100 g bevat het product dus 80 g ruw eiwit. Bij de minst zuivere smaken, zoals chocolade, gaat het om 77%. Voor een blend is dat behoorlijk hoog.

Helaas is Whey Protein van Bodylab24 nog niet onderzocht door Supplementlabtest.com, waardoor we niet zeker weten in hoeverre het vermelde eiwitgehalte ook daadwerkelijk klopt. De isolaat-variant werd wél door Supplementlabtest getest en vertoonde een (acceptabele) afwijking: 85,6% versus 91% vermeld op het etiket. Dat het eiwitgehalte in de blend dus ook wat lager ligt dan de vermelde 80% is niet uitgesloten, maar we gaan er vanuit dat het in elk geval tussen de 75 en 80% ligt, wat prima is.

Het etiket vermeldt ook netjes het volledige aminozurenprofiel (waaronder de aanwezige BCAA’s), dat overeenkomt met het standaardprofiel van wei. Whey Protein van Bodylab24 is zoals gezegd niet door Supplementlabtest.com getest, maar hun Whey Protein Isolate werd door de onderzoekers ‘vrijgesproken’ van amino spiking.

Smaak

Omdat eiwitpoeders voor veel krachtsporters dagelijkse kost zijn, is smaak toch wel een belangrijke factor bij de merkkeuze. Dat ondervond ik toen ik onlangs van een trainingsmaat een pot wei van First Class Nutrition kreeg. Hij gebruikte die niet meer nadat er bij hem lactose-intolerantie was aangetoond. Daar bestaan trouwens lactosevrije eiwitpoeders. voor. De wei van First Class Nutrition (aardbeien) leek me qua samenstelling wel oké, maar de smaak kon me allerminst bekoren. Dan drink je je shake, mijn beloning na een uur hard trainen, toch met beduidend minder plezier.

De smaak van Whey Protein van Bodylab24 daarentegen heeft me aangenaam verrast. Het is de lekkerste wei met bananensmaak die ik tot nu toe heb geproefd. Het goedje smaakt net wat subtieler (minder zoet, overheersend) dan wat ik van andere merken gewend ben. Tegelijkertijd lijkt de smaak wat romiger dan die van andere wei-bestsellers, wat lekker is als je je wei, zoals ik, alleen met water mengt.

Overige

Whey Protein van Bodylab24 heeft een ogenschijnlijk andere, fijnere textuur dan wat ik van andere eiwitpoeders gewend ben. Het poeder stuift een beetje wanneer je driftig schept. En als je driftig shaket, schuimt het behoorlijk. Maar het lost wel prima op: geen geklonter, zoals dat wel bij de wei van First Class Nutrition het geval was.

Bodylab.nl is al sinds 2002 een betrouwbare referentie op het gebied van sportvoeding. Bestel je op werkdagen vóór 22.00 uur, dan heb je je spullen de dag erna al in huis.

Conclusie

Ik ben erg tevreden over de weiproteïne van Bodylab24:

  • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding (€ 1,50 – € 1,60/100 g);
  • Hoog eiwitgehalte;
  • Hoogwaardig aminozurenprofiel;
  • Prima smaak (banaan);
  • Lost goed op.
Bestel Bodylab24 Whey Protein (aangeboden door één onzer partners)
Whey Protein 1.0 kg (Bodylab24)
Bodylab.nl
€ 21,99 (1000 g)
Whey Protein 2.0 kg (Bodylab24)
Bodylab.nl
€ 42,99 (2 kg)

Onder voorbehoud van wijzigingen in product en prijs. Laatst bijgewerkt op vrijdag 12 juli 2019.