Wei-isolaat Wat is het en welke zijn de beste?

Er bestaan verschillende soorten wei, waarvan concentraat en isolaat de meest gangbare zijn. Maar in welke situaties kies je nou specifiek voor het iets duurdere isolaat?

Inhoud


Welke isolaat kiezen?

Als je besluit om een wei-isolaat te kopen, dan zijn de onderstaande vijf het overwegen waard. Ze zijn alle verkrijgbaar bij gangbare Nederlandse webwinkels en hebben daar goeie reviews. Sommige zijn bovendien getest door onafhankelijke laboratoria, in opdracht van onafhankelijke websites: Supplementlabtest.com en Labdoor. Zo weet je zeker dat de door de fabrikant vermelde voedingswaarden ongeveer overeenkomen met de werkelijke samenstelling van het product.

De labotests hebben tevens uitgesloten dat er bij deze producten sprake is van ‘amino spiking’. Amino spiking houdt in dat er ‘nutteloze’ aminozuren aan een eiwitproduct worden toegevoegd om zodoende een hoger gehalte aan eiwitten te kunnen claimen. Het komt nog weleens voor bij meer obscure, goedkope merken, zoals onderzoek enkele jaren geleden aan het licht bracht.

Onze top-vijf van wei-isolaten ziet er als volgt uit.

1.  Isolate perfection – Body & Fit

De producten van Body & Fit, het huismerk van Body & Fit Shop, zijn vaak opvallend scherp geprijsd en doen qua kwaliteit niet onder voor de supplementen van de grote merken. Dat geldt ook voor Isolate Perfection.

Bestel Isolate Perfection (aangeboden door één onzer partners)
Isolate Perfection (Body & Fit)
Body & Fit Shop
“De hoogst mogelijke kwaliteit geïnstantiseerde whey eiwit-isolaat, heerlijk van smaak en voor een zeer scherpe prijs. Dat is waar Isolate Perfection voor staat.”
€ 35,99 (896 g)

2. Whey Isolate – XXL Nutrition

De isolaat van XXL Nutrition behaalde prima resultaten in laboratoriumtests. En zoals het de eiwitpoeders van XXL betaamt, is hij goed op smaak.

Volgens de onafhankelijke test van Supplementlabtest.com bevat deze isolaat maximaal 0,8% lactose.

Resultaten onafhankelijke test in opdracht van Supplementlabtest.com (09-02-2015):
– Ruw eiwit: 86,2% (label: 89,4%)
– Koolhydraten: 3%
– Suikers: 0,8%

Resultaat test in opdracht van XXL Nutrition zelf (08-02-2018):
– Ruw eiwit: 85% (label: 89,4%)

Bestel Whey Isolate (aangeboden door één onzer partners)
Whey Isolate
XXL Nutrition
“Onze whey-isolaat heeft de hoogst mogelijke zuiverheid. Dat zie je onder andere aan het hoge eiwitpercentage en het lage gehalte aan lactose. Er worden whey isolaten aangeboden tegen een lagere prijs, maar deze hebben vaak niet zulke goede voedingswaarden als die van XXL Nutrition! Kies voor bewezen kwaliteit kies XXL!”
€ 36,99 (1000 g)

3. Whey Protein Isolate zero – XXL Nutrition

Whey Isolate Zero is een wei-isolaat die nog verder gefilterd is en daardoor vrij van lactose, suikers en vetten. Dit is vooralsnog het enige melkeiwitpoeder dat ook geschikt is voor mensen met een hogere mate van lactose-intolerantie. Volgens de makers is de smaak prima.

Meer over dit wei-supplement lees je in dit artikel.

Bestel Whey Isolate Zero (aangeboden door één onzer partners)
Whey Isolate Zero
XXL Nutrition
“Uitwijken naar een plantaardige shake hoeft met Whey Isolate Zero niet langer meer!”
€ 39,99 (1000 g)

4. Whey Protein Isolate – Bodylab

Degelijk, lekker en zeer gunstig geprijsd, de isolaat van Bodylab, het eigen merk van webshop Bodylab.nl. Het product behaalde goede resultaten in een laboratoriumtest.

Resultaat onafhankelijke test in opdracht van Supplementlabtest.com (07-12-2016):
– Ruw eiwit: 85,6% (label: 91%)

Resultaat test in opdracht van Bodylab zelf (31-01-2018):
– Ruw eiwit: 89,9% (label: 91%)

Er zit een vrij groot, maar acceptabel verschil tussen de resultaten van de test van Supplementlabtest en die van Bodylab zelf. Al is die laatste van recentere datum. Gemiddeld komen beide tests uit op een aandeel ruw eiwit van 87,8%.

Bestel Whey Protein Isolate (aangeboden door één onzer partners)
Whey Protein Isolate (Bodylab24)
Bodylab.nl
“De smaken van Bodylab24 Whey Protein Isolate zijn voortreffelijk. Vergelijk dit niet direct met een gewone wheyshake; deze zijn wat dikker en romiger. Een goede wei-isolaat is dunner en frisser. De subtiele smaak van Bodylab Whey Protein Isolate maakt deze shake ook op het gebied van smaak een echte topper!”
€ 76,99 € 68,99 (2000 g)

5. Impact Whey Isolaat – Myprotein

Impact Whey Isolaat van Myprotein werd getest door Labdoor en eindigde tweede in hun ranking van alle geteste weiproducten.

Resultaat onafhankelijke test in opdracht van Labdoor (23-10-2018):
– Ruw eiwit: 87.6% (label: 90%)

Bestel Myprotein Impact Whey Isolate (aangeboden door één onzer partners)
Impact Whey Isolate (Myprotein)
Myprotein
“Grade A Ranking van het onafhankelijke Labdoor voor zowel de kwaliteit als de waarde. Zij hebben de Impact Whey Isolate officieel gecertificeerd als een van de beste eiwitpoeders op de markt. Daarnaast is het door het profiel aan essentiële aminozuren een zekerheidje als het komt op het herstel en de prestaties.”
 € 46,99 (1000 g)

Why whey?

Voor spiergroei heb je extra veel eiwitten nodig, tussen de 1,6 en 2,2 g per kg lichaamsgewicht per dag welteverstaan. In ons jachtige bestaan valt het niet altijd mee om die eiwitten uit reguliere voeding te halen, ook al is dat net zo goed. Suppletie, meestal in de vorm van poeder, biedt dan uitkomst.

De meeste eiwitpoeders zijn gemaakt van wei (Engels: whey). Wei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. De vaste bestanddelen, de wrongel, blijven over nadat de wei is afgetapt.

Eiwitpoeders op basis van wei zijn niet alleen populair onder bodybuilders vanwege de praktische voordelen (snel klaar te maken en mee te nemen, relatief goedkoop). Wei-eiwit kent strikt genomen namelijk de gunstigste eigenschappen voor spiergroei:

 • een uitstekend aminozuurprofiel (waardoor het het eiwit is met de hoogste biologische waarde) met het hoogste gehalte leucine (het belangrijkste aminozuur voor spiergroei);
 • de hoogste verteerbaarheid;
 • de hoogste opnamesnelheid.

Dat laatste maakt wei ideaal om direct na de training in te nemen, wanneer het anabole effect van eiwitopname wellicht het grootst is.

Nadeel

Nadeel van eiwitpoeder is dat het geen andere waardevolle voedingsstoffen levert, zoals eiwitbronnen uit voeding dat wél doen. Zo zijn ook micronutriënten belangrijk voor spiergroei en mogelijk versterken ze mogelijk zelfs het anabole effect van de eiwitopname.

Het beste is om het gebruik van wei-eiwitpoeder daarom te beperken tot bijvoorbeeld alleen direct na de training en/of bij het ontbijt, en de rest van je dagelijkse eiwitconsumptie in te vullen met reguliere  eiwitbronnen, zoals eieren, vlees, gevogelte, zuivel en eventueel ook wat plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten.

Drie soorten wei

We kennen drie soorten wei: concentraat, isolaat en hydrolisaat. De verschillen zitten in het eiwitgehalte (en daardoor ook de biologische waarde) en de snelheid waarmee het eiwit worden verteerd en opgenomen. Daarnaast zijn er ook nog ‘blends’. Dan krijg je een mix van meerdere soorten wei-eiwit en eventueel ook nog andere soorten eiwit, zoals caseïne.

concentraat

Concentraat is de meest onbewerkte vorm van wei. Daardoor is deze de gezondste van de drie soorten whey, maar voor de opname van eiwitten maakt bewerkt of onbewerkt niks uit. Alle grote eiwitten worden tijdens de spijsvertering immers afgebroken in kleinere eiwitketens en individuele aminozuren. Dus als dat in de fabriek nog niet gebeurd is, gebeurt het in de darmen alsnog.

Concentraat heeft ook een nadeel: het bevat ‘slechts’ 80% eiwit. De andere 20% bestaat uit water, koolhydraten, melkvet, melksuiker (lactose) en mineralen.

Toch is weiconcentraat verreweg de meest verkochte soort wei (wel meestal als hoofdbestanddeel van een blend – zie verderop). Dat komt mede door de goede smaak en oplosbaarheid. Daarnaast is concentraat meestal wat goedkoper dan andere soorten wei.

isolaat

Wil je echter wei die puurder is en dus minder ‘bijproduct’ bevat, dan is wei-isolaat een goede optie. Isolaat ondergaat een extra bewerking waardoor er minder vet, melksuiker en gewone suiker in zit. Isolaat bevat meestal zo’n 90% eiwit, soms nog meer, tot wel 93 procent.

Isolaat heeft al met al een iets hogere biologische waarde dan concentraat, is calorie-armer en is mogelijk beter voor mensen met enige lactose-intolerantie (al is isolaat niet volledig lactosevrij).

Door de bewerking bevat de isolaat-variant wel (wat) minder zogenaamde bioactieve peptiden, waardoor de gunstige gezondheidseffecten daarvan minder groot zijn dan bij concentraat.

Het belangrijkste nadeel van wei-isolaat lijkt echter de prijs: het is meestal wat duurder dan concentraat, doch niet in schrikbarende mate.

hydrolisaat

Aan de derde weivariant, hydrolisaat, zijn enzymen toegevoegd, waardoor het eiwit als het ware is voorverteerd en nog sneller door het lichaam wordt opgenomen. Preciezer gezegd zijn de aminozuurketens (de peptiden waar we het over hadden) in weihydrolisaat gesplitst in kortere ketens en ‘vrije’ aminozuren, die sneller in het bloed en dus in de spier terechtkomen. Hydrolisaat kent daardoor van alle eiwitten de hoogste opnamesnelheid én de hoogste biologische waarde: 150. Daarnaast lost het nog net iets beter op dan andere weipoedersoorten.

Nu is opname van eiwitten ook weer geen kwestie van de stopwatch en een biologische waarde van 110-125 (zoals die van concentraat) is al meer dan prima. Bedenk dat elke weivariant van goede kwaliteit je alle essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen levert. Zodoende zien we niet echt een toegevoegde waarde in weihydrolisaat, dat een stuk duurder is dan de andere weisoorten. Daarnaast is hydrolisaat wat bitterder van smaak.

Whey-concentraat Whey-isolaat Whey-hydrolisaat
Biologische waarde: 110-125 Biologische waarde: 125-140 Biologische waarde: 150
+ Onbewerkt, waardoor de gezondste whey-variant
+ De goedkoopste whey-variant
+ Bewerkt, waardoor de zuiverste whey-variant (≈ 90%)
+ Nuttig bij een strikt ‘cut’-dieet
+ Wellicht geschikt bij (lichte) lactose-intolerantie
+ Voorverteerd, waardoor de ‘snelste’ whey-variant
+ Beter oplosbaar dan isolaat en concentraat
– De minst zuivere whey-variant (≈ 80 %)
– Niet geschikt bij lactose-intolerantie
– Bewerkt, waardoor iets minder gezond dan concentraat
– Duurder dan whey-concentraat
– De duurste whey-variant, maar niet de zuiverste (85-90%)
– Smaak kan bitter zijn

Hoe zuiver is isolaat?

Maar hoeveel zuiverder is zo’n isolaat dan eigenlijk? En hoeveel scheelt dat in de calorieën? Laten we eens concentraat en isolaat van hetzelfde merk met elkaar vergelijken: Perfect Whey Protein en Whey Isolate van XXL Nutrition. (Voor de goede orde: hun populaire Whey Delicious is een blend, geen concentraat). Houd er rekening mee dat de werkelijke voedingswaarden altijd wat afwijken van het etiket (zie ook verderop).

Whey-concentraat Perfect Whey Protein vermeldt op het etiket de volgende voedingswaarden per 100 g:

 • energie: 400,31 kcal
 • eiwit: 78,5 g
 • vet: 6,3 g (waarvan 4,5 g verzadigd vet)
 • koolhydraten: 7,4 g (waarvan 6,9 g suiker)
 • vezels: 1,5 g

De prijs per 750 g is € 14,95 (dat is omgerekend € 19,93 per 1000 g).

Whey Isolate bevat per 100 g het volgende:

 • energie: 367,02 kcal
 • eiwit: 89,2 g
 • vet: 1 g (waarvan 0,4 g verzadigd vet)
 • koolhydraten: 2,5 g (waarvan 1,8 g suiker)
 • vezels: 0,8 g

De prijs per 1000 g is € 24,95.

Je ziet dat het verschil in calorieën klein is (ca. 33 kcal). Maar daar staat tegenover dat isolaat per 100 g bijna 11 g meer eiwit biedt. En dus minder suikers en vetten. Het is aan jou of je daar dan ook het geld voor over hebt. In dit geval ben je aan isolaat, omgerekend, 5 euro meer kwijt dan aan concentraat.

Perfect Whey Protein /100 g Whey Isolate /100 g
energie: 400,31 kcal
eiwit: 78,5 g
vet: 6,3 g
koolhydraten: 7,4 g
vezels: 1,5 g
prijs: € 2,00
energie: 367,02 kcal
eiwit: 89,2 g
vet: 1 g
koolhydraten: 2,5 g
vezels: 0,8 g
prijs: € 2,50

Wanneer isolaat kiezen?

We zagen al dat weisupplementen een ideaal hulpmiddel zijn om op een cleane manier aan je dagelijkse ‘eiwitquotum’ (pakweg 2 g eiwit per kg lichaamsgewicht) te voldoen. In de meeste gevallen volstaat het goedkopere concentraat (of een blend, die meestal overwegend concentraat bevat), dat je met gemiddeld 80% ruw eiwit veel proteïne voor je geld geeft.

Wanneer dan toch kiezen voor het iets duurdere isolaat?

Cutten

Wij kiezen weleens bewust voor isolaat als we aan het cutten zijn. Zoals je weet moet je tijdens het cutten minstens zoveel eiwitten blijven eten als tijdens de bulk. Misschien nog wel meer. Je moet calorisch dus vooral bezuinigen op koolhydraten, en in mindere mate op vetten. Een zo zuiver mogelijk eiwitsupplement helpt je om aan je eiwitbehoefte te voldoen zonder dat je daarbij ook ongewenste koolhydraten (suikers) en vetten binnenkrijgt.

Nu is dit wel typisch iets voor de pietje-preciezen onder ons. En als je aan het bulken bent, volstaat een weiconcentraat (of een blend) sowieso.

Lactose-intolerantie

Een andere reden om voor isolaat te kiezen, is als je met enige lactose-intolerantie kampt.

In wei zit, zoals in de meeste zuivelproducten, lactose. Lactose is een suiker die in de melk van zoogdieren voorkomt en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Als je lactose-intolerant bent, kun je lactose niet of niet volledig tolereren. Al spreekt men pas van lactose-intolerantie als dat klachten geeft bij gebruik van de aanbevolen hoeveelheden melk(producten).

Bodybuilders ervaren mogelijk sneller klachten door hun hogere eiwitinname. In eiwitsupplementen zit bijna altijd lactose. Ook in wei-isolaat, maar wel beduidend minder dan in concentraat. Als je lactose-intolerant bent, zou je dus eens een wei-isolaat kunnen proberen in plaats van een concentraat of blend.

Bij een hoge lactose-intolerantie kun je altijd nog uitwijken naar een volledig lactosevrij eiwitsupplement. Denk aan ei-eiwit, biefeiwit en erwteneiwit. Deze eiwitten hebben alle een compleet aminozuurprofiel en een goede biologische waarde. Het zijn kortom volwaardige vervangers voor melkeiwit.

Samengevat

1. Er bestaan verschillende soorten wei, maar de verschillen ertussen zijn dusdanig klein, dat de keuze voor een bepaalde soort slechts een detail is in je totale aanpak voor het verbeteren van je lichaamscompositie.

2. Wei-isolaat is de zuiverste vorm van wei. Wei-isolaatpoeders hebben daardoor het hoogste eiwitgehalte en het laagste aandeel koolhydraten en vetten. Ze bevatten dus ook minder lactose, maar zijn niet geheel lactosevrij.

3. Wei-isolaat is een goede optie als je aan het cutten bent en daarbij een streng dieet volgt. Qua calorieën is het verschil met wei-concentraat weliswaar niet groot, maar de samenstelling is net wat gunstiger (minder suikers en vetten). In dat opzicht kun je isolaat als ‘beter’ bestempelen dan concentraat.

4. Wei-isolaat is ook een optie voor personen met enige lactose-intolerantie, al is ook isolaat niet volledig lactosevrij.

5. Wei-isolaat is meestal wel wat duurder dan wei-concentraat. En concentraat is minder bewerkt, waardoor ietsje gezonder.

6. Hoewel wei-eiwit strikt genomen de gunstigste eigenschappen heeft voor spiergroei, voldoen de meeste andere dierlijke eiwitten net zo goed voor het invullen van de dagelijkse eiwitbehoefte. Omdat wei-eiwitpoeders geen andere waardevolle voedingsstoffen bevatten, is het aan te raden om overwegend hele eiwitbronnen te gebruiken en eiwitpoeders bijvoorbeeld alleen direct na de training te nemen.

Laatst bijgewerkt op 23 maart 2024.