3 verantwoorde snackrepen Voor hapklare energie

Als je tijdens het bulken moeilijk aan je calorieën komt, ben je wellicht geneigd om naar snacks te grijpen. Vloeibare voeding, zoals eiwitshakes en weightgainers, is immers ook niet alles. Een beetje snacken is oké – If It Fits Your Macros. Maar wil je het toch ook een beetje verantwoord doen, dan is een energiereep wellicht een goede optie. Desgewenst óók te gebruiken als energiebooster tijdens de training, al moet je dan wel goed op de samenstelling letten.

Het nut van snack-/energierepen

Snack- c.q. energierepen vervullen in de krachtsport in feite twee functies. Enerzijds helpen ze je aan calorieën als je veel eten moeilijk vindt, anderzijds kunnen ze je tijdens een lange training van energie voorzien.

Caloriebooster

In beginsel maakt het voor spiergroei niet zoveel uit wat je eet, zolang je dagelijks maar voldoende calorieën en eiwitten binnenkrijgt (If It Fits Your Macros dus). Toch is dat geen vrijbrief om almaar te snacken en te snaaien. Voor optimale trainingsprestaties en optimale spiereiwitsynthese heb je immers ook de nodige vitaminen en mineralen nodig. Bovendien zijn die goed voor je gezondheid – de transvetten en suikers in snacks en fastfood juist níet.

Verder bevatten snacks en fastfood veel vet, terwijl je als bodybuilder – naast eiwitten – juist vooral behoefte hebt aan koolhydraten, die voor krachttraining een veel efficiëntere energiebron zijn dan vetten.

Een goede energiereep is lekker en levert je veel calorieën, maar bevat beduidend minder suiker, vet en kunstmatige additieven dan traditionele snoeprepen als Snickers en Mars.

Energiebooster

Snackrepen zijn natuurlijk óók ideaal om je snel en makkelijk van energie te voorzien. Niet alleen vlak vóór de training, maar desgewenst ook tijdens.

Als je langer dan 60 minuten sport, zou je volgens onderzoek 30-60 gram koolhydraten per uur moeten binnenkrijgen om je energielevels op peil te houden en vermoeidheid uit te stellen. Voor snelle opname is het van belang dat je vooral simpele (enkelvoudige) koolhydraten nuttigt, zoals glucose uit fruit. In welke vorm je die koolhydraten binnenkrijgt, maakt in principe niks uit.

Vaak zijn het vooral praktische overwegingen die bepalen welke vorm van koolhydraten men kiest. Zo is een banaan een prima bron van snelle koolhydraten, maar het formaat is niet altijd praktisch. Energierepen zijn handzamer en leveren per stuk meestal wat meer koolhydraten dan een banaan. In een gemiddelde sportreep zitten 20 tot 40 gram koolhydraten.

Zorg dat je een reep kiest die niet te veel eiwitten en vetten bevat. Vooral vetten zijn rond en tijdens de training taboe, omdat ze langzaam verteerd worden.

En verwar energierepen niet met eiwitrepen, die immers niet bedoeld zijn om energie te leveren, maar om in je eiwitbehoefte te voorzien. Eiwitrepen kun je wél direct na de training nuttigen, om zo je lichaam van bouwstoffen te voorzien voor de spiereiwitsynthese.

Beste snack-/energierepen

Hieronder onze selectie van verantwoorde (én lekkere) snack- en energierepen uit het aanbod van de gerenommeerde Nederlandse webshops.

1. Rocket Fuel Energy Bars (Body & Fit)

Rocket Fuel Energy Bars zijn energierepen op basis van fruit, dadels en haver. Dadels bevatten veel belangrijke vitaminen en mineralen en zijn een goede bron van vezels. De repen zijn zacht en sappig, en bevatten per smaak wisselende toevoegingen als stukjes appel, geraspte kokosnoot of een mix van bessen en rice crispies.

Doordat de Rocket Fuel Energy Bars nauwelijks vetten en eiwitten bevatten, zijn het echte energierepen voor tijdens de training. Vooral als je training langer dan een uur duurt, krijg je dankzij zo’n reep weer wat extra energie.

Tot slot bevatten deze bars geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen (ook geen glucosestroop), maar wél toegevoegde vitamine C. Daarmee behoren ze tot de cleanste energierepen die we tegenkwamen, zeker in deze prijsklasse.

Voedingswaarden per reep (bessen) (50 g):
2,3 g eiwit
35,9 g koolhydraten (waarvan 19,8 g suikers)
2,5 g vet (waarvan 0,6 g verzadigd)
2,5 g vezels
176 kcal
prijs per reep: € 1,16

Bestel Rocket Fuel Energy Bars (aangeboden door één onzer partners)
Rocket Fuel Energy Bars
Body & Fit
€ 20,99 € 11,54 (12 repen à 50 g)

2. Amacx Energy Oat Bar

Amacx is ontstaan als huismerk van Duursport.nl, maar is inmiddels een volwaardig merk in voeding voor (duur)sporters geworden. De snackreep van dit merk is een smakelijke, hapklare bron van energie, die vrij is van kunstmatige toevoegingen.

Energy Oat Bar bestaat voor 50% uit eenvoudige koolhydraten (uit met name fruit) en voor 50% uit complexe koolhydraten (uit havermoutvlokken). Zodoende zorgt de reep voor een langdurige, gelijkmatige toevoer van energie. Ook zitten er gezonde micronutriënten in die ook voor krachtsporters waardevol zijn: calcium, magnesium, kalium en ijzer.

De zachte structuur zorgt voor een makkelijke ‘bite’ en de reep smelt niet onder warme omstandigheden. Overal en op elk moment makkelijk weg te happen dus.

De Energy Oat Bar wordt gezoet door glucosestroop en door palatinose, een natuurlijke bron van glucose en fructose.

Voedingswaarden per reep (banaan) (50 g):
6 g eiwit
31,5 g koolhydraten (waarvan 19,8 g suikers)
1 g vet (waarvan 0,5 g verzadigd)
3 g vezels
184 kcal
prijs per reep: € 1,79

Bestel Amacx Energy Oat Bar (aangeboden door één onzer partners)
Energy Oat Bar (Amacx)
Duursport.nl
€ 1,79 (per stuk van 50 g)

3. Clif Bar

Clif is een Amerikaans bedrijf dat biologisch voedsel en dranken produceert. Vlaggenschip Clif Bar behoort al sinds 1992 tot het arsenaal van atleten die hun grenzen opzoeken. De makers beloven maximale prestaties en snel herstel.

Clif Bars zijn gemaakt met biologische ingrediënten, waaronder organisch, biologisch havermout. Verder zijn ze vrij van fructose-glucosestroop en bevatten ze geen kunstmatige voedingsstoffen. Desondanks smaken ze prima.

Met 43 gram koolhydraten en 250 kcal per portie (68 gram) is Clif veruit de stevigste energiereep in ons lijstje. Het is, met ook nog eens veel complexe koolhydraten, bij uitstek een reep om ruim vóór je de sportieve prestatie te nuttigen. Geen reep dus om vlak voor of tijdens het sporten te nemen, want daarvoor ligt hij te zwaar op de maag.

Voedingswaarden per reep (coconut chocolate chip) (68 g):
10 g eiwit
43 g koolhydraten (waarvan 21 g suikers)
6 g vet (waarvan 2,5 g verzadigd)
5 g vezels
250 kcal
prijs per reep: € 2,49

Bestel Clif Bars (aangeboden door één onzer partners)
Clif Bar
Body & Fit
€ 19,90 (12 stuks à 68 g)

Laatst bijgewerkt op 2 december 2023.