Kant-en-klare maaltijden Voor bodybuilders

Als bodybuilder probeer je zo gezond mogelijk te eten, met inachtneming van het juiste calorieniveau en van de juiste verdeling macronutriëten (eiwitten, koolhydraten en vetten). Maar het valt nog niet mee om elke dag een verantwoorde maaltijd op tafel te toveren. Gelukkig bestaan er diverse aanbieders van kant-en-klare maaltijden voor bodybuilders. We hebben het hier niet over maaltijdvervangers, zoals shakes, maar over échte, vers bereide maaltijden. De 10 beste aanbieders zetten we hier voor je op een rij. Maar eerst een woordje uitleg.

Hoe werken maaltijddiensten?

De meeste maaltijddiensten werken ongeveer als volgt. Na bestelling worden de vers bereide maaltijden in isolatiemateriaal verpakt en voegen ze droogijs (-80º C) toe aan de bestelling, waarmee als het ware mobiele vriezer wordt gecreëerd. De maaltijden blijven hierdoor tot wel drie dagen ingevroren. Alle ingrediënten worden vers ingevroren en niet voorgekookt. Zo blijven voedingsstoffen en vitaminen behouden.

Als je een maaltijd meteen in de vriezer stopt (-18º C), blijft die drie maanden houdbaar. Vanuit de vriezer in de koelkast wordt aangeraden om de maaltijden binnen drie dagen te nuttigen.

Eenmaal uit de verpakking kan je maaltijd binnen zes magnetronminuten op tafel worden gezet. In de oven of pan bereiden kan ook.

De meeste aanbieders van kant-en-klaar-maaltijden classificeren hun assortiment naar het trainingsdoel: spiermassa (bulk), droogtrainen (body recomposition), afvallen (cut) en conditie (duursport).

Maaltijddiensten bieden gemak, sparen tijd en laten je gezond eten tegen een redelijke prijs. Er zijn vele soorten maaltijden beschikbaar, waaronder ook glutenvrij en vegetarisch.

Hierna volgen de beste maaltijddiensten op de Nederlandse en Vlaamse markt.

1. PRAZ

PRAZ biedt bijna honderd verschillende sportmaaltijden. Het gaat vooral om typische bodybuilderskost: broccoli, pasta, kip, kabeljauw, rijst, kerrie bloemkool, sperziebonen, beef, … Maar in feite zijn ze geschikt voor iedereen die niet graag zelf kookt en toch een vers bereide maaltijd op tafel wil zetten. Een maaltijd (300 tot 500 gram) kost tussen de 7 en 13 euro. Je bent het voordeligst uit als je een maaltijdpakket kiest. Voor middernacht bestellen betekent morgen in huis. Zie ook onze review.

praz.com

2. Muscle Meat

Muscle Meat biedt high protein meals met maar liefst 150 gram vlees, waardoor je tussen de 40 en 50 gram eiwit per maaltijd binnenkrijgt. Dat is conform de aanbevelingen voor bodybuilders. De bulkmaaltijden bevatten rond de 550 kcal en de cut-maaltijden rond de 350 kcal met nog steeds een hoog eiwitgehalte voor spierbehoud.

musclemeat.nl

3. Rich Meals

Met het proefpakket van Rich Meals kan je de smaak en kwaliteit van de maaltijden ervaren: van spaghetti bolognese tot diamanthaas. Ook ik het mogelijk om zelf een maaltijd samen te stellen. Je bepaalt dan de portiegrootte, eiwitbron, het koolhydraatsupplement, de saus en optioneel de groente. De basisprijs is € 8,50.

richmeals.nl

4. The Muscle Chef

The Muscle Chef biedt meer dan honderd maaltijden voor (kracht)sporters die willen aankomen in spiermassa (ca. 600 kcal) of afvallen in vet (250-400 kcal). Ze kosten tussen de 6 en 9 euro. Geen zin in vlees of vis? Kies dan uit tien lekkere vegetarische maaltijden. Voor 23:59 uur besteld (maandag tot en met donderdag), morgen in huis.

themusclechef.nl

5. Fuelyourbody

Fuelyourbody is specialist in gezonde maaltijden, supplementen en snacks voor sporters. Het assortiment bevat meer dan honderd maaltijden, in de prijsklasse van 7 tot 9 euro, te selecteren afhankelijk van je doel: droge spiermassa (cutten/body recomp), afvallen, bulken of after workout. De site geeft bij elke maaltijd duidelijk het aantal kcal en de macronutriënten weer, wat wel zo handig is.

fuelyourbody.nl

6. Smart Meals

Slimme sporters maken gebruik van de kant-en-klare maaltijden van Smart Meals. Wil je afvallen, spieropbouw, betere conditie of gewoon gezond eten? Dan heeft Smart Meals voor elk doel lekkere maaltijden met de juiste verhoudingen voedingsstoffen. Je kunt ook losse ingrediënten bestellen, zoals kip, zoete aardappelen en groenten.

smart-meals.nl

7. Prep The Food

Gezonde maaltijden zonder onnodige toevoegingen is waar Prep The Food voor staat. Je kunt kiezen uit categorieën als eiwitrijk, koolhydraat arm, vegetarisch, wraps, soepjes en sapjes. Een pakket van 14 maaltijden kost 105 euro, oftewel 7,50 per maaltijd.

prepthefood.nl

8. Factor Meals

Factor Meals richt zich op een ieder die voordelig gezond wilt eten, dus niet specifiek op bodybuilders. Een team van diëtisten stelt elke week 12 maaltijden samen, klaargemaakt door chefs die zoveel mogelijk met verse ingrediënten werken, zonder onnodige toevoegingen. En dat thuisbezorgd wanneer het jou uitkomt. Bij het bestellen krijg je steeds de voedingswaarden te zien, zodat je precies weet hoe de maaltijd in te passen in jouw dieet. Eet je keto, vegetarisch of pescotarisch? Geen probleem, ook daar heeft Factor Meals specifieke maaltijden voor. Dit alles vanaf € 8,49 per maaltijd.

factormeals.nl

9. FitFood

Fitfood heeft een wat kleiner assortiment, maar daarom niet minder lekker. Kies bijvoorbeeld chicken risotto, pasta bolognese, beef burger, Asia wrap of creamy salmon pasta. Een pakket kan ook: voor acht sportmaaltijden betaal je 64 euro, voor zestien 115 euro. De maaltijden worden gekoeld geleverd op maandag, woensdag en vrijdag; gratis bezorging vanaf € 75.

fitfoodwebshop.com

10. Fit Preps

Fit Preps is de nieuwste telg onder de maaltijdaanbieders. Ze wordt geleid door een Gezel Meester Kok, die beweert betere en voedzamere maaltijden op de markt te brengen dan de concurrentie. Zondag tot en met donderdag voor 23:59 besteld betekent morgen al in huis.

fitpreps.nl

Tot slot

Kant-en-klaar-maaltijden zijn handig en gezond, en, afhankelijk van je smaak, ook lekker. Ze zijn echter niet het enige antwoord voor lichaamscompositie; het is óók belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren, al dan niet met krachttraining en/of cardio.

Laatst bijgewerkt op 2 maart 2024.