Review

Praz Verse maaltijden per post

Hoewel er voor spiergroei en vetverlies geen ‘superfoods’ bestaan (het gaat uiteindelijk om de getallen: de energiebalans en macronutriënten) ben je ook als bodybuilder gebaat bij gezonde maaltijden met goeie ‘macro’s’ en ‘micro’s’. Ben je geen keukenprinses of heb je gewoon geen tijd, dan kun je een beroep doen op kant-en-klare maaltijdservices. Wij probeerden de maaltijden van PRAZ (voorheen Muscle Meals).

Hoe het werkt

Diensten als het Alkmaarse PRAZ zijn verdomde handig voor wie geen tijd heeft om elke dag een verse én gezonde maaltijd te bereiden. Met PRAZ zet je zo’n maaltijd binnen zes magnetronminuten op tafel. In de oven of pan kan ook.

Na bestelling worden de vers bereide maaltijden in isolatiemateriaal verpakt en voegen ze droogijs (-80º C) toe aan de bestelling, waarmee als het ware mobiele vriezer wordt gecreëerd. De maaltijden blijven hierdoor tot wel drie dagen ingevroren. Als je ze thuis meteen in de vriezer stopt (-18º C), blijven ze drie maanden houdbaar. De maximale houdbaarheidsdatum staat ook vermeld op het label van de maaltijden. Vanuit de vriezer in de koelkast wordt aangeraden om de maaltijden binnen drie dagen te nuttigen.

Er zijn verschillende manieren om de PRAZ-maaltijden te bereiden. De beste manier is om de maaltijd een dag van te voren in de koelkast te plaatsen zodat deze ’s nachts langzaam kan ontdooien. Eenmaal uit de koelkast is de maaltijd klaar om in de magnetron, oven of pan te stoppen.

#BAKKIETIME

PRAZ biedt typisch bodybuildersvoer: broccoli, kip, kabeljauw, rijst, pasta, kerrie bloemkool, sperziebonen, beef, paprika bolognese, … Maar in feite zijn ze geschikt voor iedereen die niet graag zelf kookt en toch een vers bereide maaltijd op tafel wil zetten. De maaltijden worden vers bereid met hoogwaardige kwaliteit kip en beef. Beide zijn naar eigen zeggen microbiologisch getest.

Je bent het voordeligst uit als je een maaltijdpakket kiest. Daarin levert PRAZ drie soorten: calorie- en koolhydraatarm (afvallen, ~350 kcal), calorierijk (bulken, ~750 kcal) en calorie-arm (‘droog trainen’ of beter cutten, ~450 kcal).

Vanuit bodybuildingsperspectief zijn eigenlijk alleen de laatste twee categorieën interessant, omdat je óók in de cut veel koolhydraten moet proberen te eten. Die vormen immers de belangrijkste energiebron voor je training.

Wij probeerden onder meer de zalm, penne en bladspinazie à la crème, een lekkere eiwitrijke maaltijd met vers gebakken zalmfilet uit de oven met tuinkruiden. Vergeleken bij doorsnee maaltijden uit de supermarkt proef je de versheid en vergewis je je van gezonde voedingsstoffen.

Praktisch

Als je op werkdagen vóór 15.00 bestelt, heb je jouw pakket maaltijden morgen al in huis. In bevroren staat, welteverstaan.

Per maaltijd van 300-500 gram betaal je, afhankelijk van de pakketgrootte, vijf à zes euro, wat vergelijkbaar is met wat je in de supermarkt voor (niet-verse) kant-en-klaarmaaltijden betaalt.

Als je losse maaltijden koopt, ben je soms wat meer kwijt. Bedenk wel dat je voor minimaal 35 euro moet bestellen.

Oordeel

Over smaak valt niet te twisten, maar aan de maaltijden van PRAZ kun je geen buil vallen. Ze leveren je verse kwaliteit voor een redelijke prijs. Of je nou bodybuilder bent of je wilt gewoon afvallen of gewoon gezond eten, de PRAZ-maaltijden bieden voor velen uitkomst.

Het grootste pluspunt is toch wel het gemak: voor 15 uur besteld, de dag erna in huis. De levering is in bevroren toestand, waardoor je je vriezer al voor weken of zelfs maanden kan vullen met verse maaltijden.

Bestel maaltijden (aangeboden door één onzer partners)

PRAZ

Binnen vijf minuten gezond eten op tafel!
v.a. € 6,25 (minimale bestelbedrag
€ 35,-)