Eiwitrepen à la Fajah Snackend naar een killerbody?

Nee, eiwitrepen zijn voor ons bodybuilders geen verplichte kost. Maar als je, zoals wij, het snacken moeilijk kunt laten, zijn ze wellicht een probaat alternatief voor de reguliere snoepreep. Bij de keuze van een (min of meer) verantwoorde snackreep letten wij goed op de samenstelling, het eiwitgehalte, de prijs en niet in de laatste plaats de smaak. Hoe komt Fajah Lourens door deze keuring – met haar nieuwste eiwitrepenlijn welteverstaan?

Killerbody Food

Fajah Lourens was al in 2013 actief op Instagram als influencer, of ‘fitgirl’ – met recht een early adopter dus. Het legde de actrice geen windeieren, want al snel ontpopte ze zich als fitnessgoeroe en onderneemster. Haar bedrijf Mykillerbodymotivation (MKBM), vernoemd naar haar Instagram-account, is inmiddels al jaren een succesvol online sportplatform met trainingsvideo’s. Daarnaast schreef Lourens een aantal goed verkopende boeken.

Nou richt MKBM zich vooral op vrouwen die willen afslanken en dus niet zozeer op de (meestal mannelijke) ijzervreter die spierballen wil kweken. Daardoor zijn we nooit zo met het bedrijf in aanraking gekomen. Sinds kort heeft MKBM echter ook een eigen lijn met voedingsproducten: Killerbody Food. En dat tart natuurlijk onze nieuwsgierigheid én snacklust.

Het productengamma van Killerbody Food omvat snackrepen (in twee verschillende smaken), eiwitpoeder en proteïnewater. Dat water gaan we nog een ander keertje proberen, nu dus de repen.

Smaak

Als smaakpolitie der eiwitrepen vallen we maar meteen met de deur in huis: de Killerbody-repen zijn verrassend lekker. ‘Verrassend’, omdat eiwitrepen vaak toch wat droog en taai zijn, de echte snacksensatie ontberen. Dat is bij de Killerbody-repen geenszins het geval: ze zijn knapperig en zoet.

Chocolate Brownie is een chocoladereep met caramel en pinda, Lemon Cheesecake bestaat uit witte chocolade en de zoete smaak van cheesecake. Normaal zijn we niet zo van de witte choco, maar deze valt goed te pruimen en we weten zelfs nog niet welke van de twee smaken we nou de lekkerste vinden.

Samenstelling

Dat de repen zo makkelijk weghappen maakt ons ook meteen wat argwanend: wat zit erin?

Zoetstoffen

Het belangrijkste argument om reguliere snoeprepen links te laten liggen is het hoge suikergehalte. Zo zitten er in een Mars-reep van normale grootte (45 gram) maar liefst 30 gram suikers! Zijn suikers dan slecht voor spiergroei? Niet direct, maar een hoge suikerinname kan tal van nadelige effecten op je gezondheid hebben. En een goede gezondheid komt uiteindelijk ook je prestaties in de sportschool ten goede.

Net als veel andere eiwitrepen worden de Killerbody-repen vooral gezoet door polyolen, in dit geval maltitol in combinatie met polydextrose. Dat laatste is dan weer een synthetisch polymeer op basis van dextrose (glucose).

Polyolen zijn industrieel gemaakte, niet-intensieve zoetstoffen op basis van natuurlijke stoffen. Qua smaak lijken ze erg op suiker, zonder dat ze een nare bijsmaak hebben, zoals andere zoetstoffen dat vaak wel hebben. Polyolen worden slecht opgenomen door de dunne darm; wanneer je er veel van binnenkrijgt, kan dat een laxerend effect hebben.

Naast zoetstoffen zitten er in de Killerbody-repen ook nog wat andere hulpstoffen, de zogenaamde E-nummers, namelijk: lecithinen, sorbitolen, glycerol, en mono- en diglyceriden van vetzuren. E-nummers zijn door de Europese goedgekeurde stoffen, aangemerkt als veilig. Wel zou je volgens sommige lijsten mono- en diglyceriden van vetzuren zoveel mogelijk moeten vermijden.

In de Killerbody-repen zitten geen toegevoegde suikers, enkel de suikers die van nature in de andere ingrediënten aanwezig zijn: in totaal slechts 1,3 gram per reep. Prima dus.

Eiwitten

Officieel heten de repen ‘Killerbody Snack’ en dus niet ‘eiwitreep’ of iets dergelijks, al worden ze wel als ‘eiwitrijk’ aangeduid. Het eiwitgehalte, 13 gram per reep (melkeiwit en soja-eiwit), is dan ook lager dan dat van een ‘echte’ eiwitreep, die vaak zo rond de 20 gram proteïne levert.

Omdat je voor spiergroei idealiter eiwitten in ‘shots’ van 20-40 gram neemt, evenredig over de dag verspreid, heb je aan één Killerbody-reep dus niet voldoende voor een volwaardige portie eiwitten. Dan moet je al twee repen nemen, of naast de reep nog een andere eiwitrijke voedselbron. Op zich geen probleem, maar als je een caloriebeperkend dieet volgt is dat wellicht niet ideaal. Dan krijg je immers toch nog veel calorieën binnen ten opzichte van de hoeveelheid eiwitten.

Voorbeeld: een portie wei-eiwitpoeder van 40 gram levert je 31 gram eiwit tegen 147 kcal, terwijl de Killerbody-reep Chocolate Brownie voor datzelfde aantal calorieën slechts 13 gram eiwitten levert. Maar eiwitpoeder geeft natuurlijk geen snacksensatie, waar het ons toch deels om te doen is. En een eiwitreep als Clean Protein Bar van Body & Fit levert dan 20 gram eiwit tegen 180 kcal. Maar eerlijk is eerlijk, die vinden we dan weer minder lekker dan de Killerbody-repen.

Voedingswaarden vergelijken

Laten we de ‘macro’s’ van de Killerbody-repen eens vergelijken met die van een aantal andere repen of supplementen:

  • Nature Valley Protein: een érg lekkere, glutenvrije snackreep die je in de supermarkt koopt;
  • Whip ‘N Whey Bar: een relatief nieuwe eiwitreep van Body & Fit, met een verrassend zachte en romige smaak;
  • Quest Bar: een populaire meer traditionele eiwitreep;
  • Mars: als voorbeeld van een reguliere snackreep;
  • Wei-eiwit (blend): de populairste vorm van eiwitpoeder.
Reep* Kcal Eiwit Klh./suiker Vet/verz. Vezels Prijs
Killerbody (40 g) 148 13 g 11 g/1,3 g 6,7 g/3,9 g 3,4 g € 1,98
Nature Valley (40 g) 198 10,2 g 9,6 g/6,2 g 12 g/3,5 g 5,4 g € 0,89
Whip ‘N Whey Bar (57 g) 183 15,4 g 21,1 g/1,4 g 6,1 g/3,6 g 5 g € 1,58
Quest Bar (60 g) 210 21 g 7 g/1 g 9 g/2 g 13 g € 1,83
Mars (45 g) 229 2,2 g 35,1 g/30,4 g 8,5 g/4,2 g 0,6 g € 0,67
Wei-eiwit (40 g) 147 31,2 g 2,48 g/1,28 g 1,4 g/0,36 g 0,16 g € 0,75
* voedingswaarden kunnen afwijken, afhankelijk van de smaak

Je zou kunnen stellen: hoe lekkerder de reep, hoe minder eiwit erin zit. Al met al biedt de Killerbody nog een aardige verhouding eiwit:kcal, als je die afzet tegen de smaak. Ook al valt over smaak natuurlijk niet te twisten.

Nu is de verhouding eiwit:kcal heus niet zaligmakend, zelfs niet als je een streng caloriebeperkend (cut-)dieet volgt. Ook dan heb je immers nog steeds koolhydraten nodig (als energiebron voor je training) en ook een beetje vet.

Toch ben je tijdens je cut maar beter terughoudend met repen als die van Killerbody. Algeheel kies je dan beter voor zo schoon mogelijke eiwitbronnen en voedzame, vetarme koolhydraatbronnen, zoals havermout of fruit. Bovendien smaken die repen naar méér.

Tijdens een bulk loopt het met de macro’s op productniveau überhaupt niet zo nauw, zolang je totale energieniveau en macronutriënten maar in orde zijn. Natuurlijk eet je ook dan maar beter zo gezond mogelijk, maar als je graag snackt, is een Killerbody- en zelfs een Nature Valley-reep een beduidend betere keuze dan een snoepreep als Mars of Twix. Met het suikergehalte als doorslaggevende factor.

Alleen je portemonnee denkt daar wellicht anders over, want met een stukprijs van € 1,98 behoort de Killerbody-reep onmiskenbaar tot de duurdere (eiwit)snacks.

Conclusie

De repen van MKBM hebben ons aangenaam verrast. Nee, je hebt ze niet nodig om een killerlijf te bouwen, maar als je graag snackt, zijn ze een prima alternatief voor reguliere snoeprepen.

De Killerbody-repen smaken voortreffelijk, zijn suikerarm en bieden een aardige dosis eiwitten. Wel is die dosis (13 g) kleiner dan die van de meeste andere eiwitrepen. De repen zijn daardoor mogelijk minder geschikt als snackalternatief tijdens een cutfase met strenge caloriebeperking.

Bovendien hangt er een prijskaartje aan. De repen zijn dan ook alleen weggelegd voor wie misschien wel op de pondjes, maar niet op de kleintjes hoeft te letten.

De Killerbody-repen zijn momenteel verkrijgbaar bij Jumbo-supermarkten en op internet via de webshop van MKBM of ‘gewoon’ bij de Bol, maar daar betaal je enkele euro’s meer.