Review

Perfection Bar Deluxe

De perfecte eiwitreep, bestaat die? Als het aan Body & Fit ligt wel. De webshop en supplementenfabrikant lanceerde onlangs Perfection Bar Deluxe, een verantwoord tussendoortje om je eiwitinname mee op te krikken. Tijd voor een nadere inspectie.

Eiwitten

Één Perfection Bar Deluxe levert je 20 gram eiwitten. Dat is vergelijkbaar met het eiwitgehalte in de meeste andere gangbare eiwitrepen op de markt, inclusief Clean Protein Bar, de populairste snackreep uit het Body & Fit-assortiment.

Met die 20 gram levert zo’n snack natuurlijk een prima bijdrage aan het behalen van je dagelijkse eiwitquotum (voor bodybuilders 1,6 g/kg lichaamsgewicht).

Toch is het jammer dat de meeste eiwitrepen geen volledig ‘shot’ eiwitten geven. Wetenschappelijk onderzoek suggereert immers dat eiwitinname in doses van pakweg 30 gram, evenredig over de dag verspreid, optimaal is voor het stimuleren van de spiereiwitsynthese. Dat betekent dat je naast zo’n reep nog iets anders moet eten of drinken om die 30 gram te halen. En dat terwijl eiwitrepen toch óók het gemak dienen.

Perfection Bar Deluxe bevat volgens het etiket melkeiwit en soja-eiwit-isolaat, al wordt niet vermeld in welke doses precies. Voor de goede orde: hoewel geen dierlijk eiwit, heeft soja-eiwit een volledig aminozurenprofiel. Het bevat dus voldoende van alle aminozuren die belangrijk zijn voor spiergroei.

Calorieën

Het is een misvatting dat eiwitrepen relatief calorie-arm zijn. Één Perfection Bar Deluxe (55 g) levert 210 kcal aan energie, wat gemiddeld is voor een eiwitreep. In vergelijking met een Mars (229 kcal/st) en een Snickers (241 kcal/st) is dat niet zo heel veel minder.

Maar een eiwitreep kent, als het goed is, natuurlijk wel een gunstigere samenstelling dan een ‘gewone’ snoepreep.

Koolhydraten, suikers en zoetstoffen

Het grootste pluspunt van de Perfection Bar Deluxe is het lage suikergehalte: 1,8 gram op 19 gram koolhydraten in totaal. Vergelijk dát maar eens met een Mars (30/35 g) of een Snickers (29/34 g).

Maar de smaakpapillen willen natuurlijk ook wat en daarom wordt Perfection Bar Deluxe gezoet met polyolen, waaronder maltitol. Polyolen zijn industrieel gemaakte, niet-intensieve zoetstoffen op basis van natuurlijke stoffen. Qua smaak lijken ze erg op suiker, zonder dat ze een nare bijsmaak hebben, zoals vele andere zoetstoffen.

Polyolen worden slecht opgenomen door de dunne darm. Ze verlaten het lichaam dan ook via de ontlasting. Daardoor leveren ze minder energie (calorieën dus) dan suikers, waarom ze vaak worden in dieetproducten worden gestopt.

Wanneer je te veel polyolen binnenkrijgt, kan dit echter wel een laxerend effect hebben. Dat komt doordat ze in de dikke darm omgezet worden door bacteriën, waarbij verschillende gassen ontstaan.

Maar al met al zijn polyolen een degelijke vervanger van suiker.

Vetten

Het voordeel – weinig suikers – ‘heb’ ook een nadeel: de Perfection Bar Deluxe bevat relatief veel vet, namelijk 8,3 gram per stuk, waarvan 5,1 gram verzadigd.

Dat is vergelijkbaar met het vetgehalte in menige snoepreep. Ook is het méér dan er in sommige concurrerende repen zit, zoals in de twee andere eiwitrepen van Body & Fit, Clean Protein Bar en Vegan Protein Bar (respectievelijk 4,5 g en 4,9 g vet).

De voedingswaarden op een rij

De voedingswaarden van de smaak Chocolate Caramel Flavour (55 g):

  • 20 g eiwit
  • 19 g koolhydraten (waarvan 1,8 g suikers en 17 g polyolen)
  • 8,3 g vet (waarvan 5,1 g verzadigd)
  • 2,7 g vezels
  • 210 kcal

En van de smaak Peanut Caramel Flavour (55 g):

  • 20 g eiwit
  • 17 g koolhydraten (waarvan 1,7 g suikers en 15 g polyolen)
  • 9,9 g vet (waarvan 5 g verzadigd)
  • 1,5 g vezels
  • 216 kcal

Smaak

Laten we eerlijk zijn: de ‘functie’ van eiwitrepen is toch vooral om te kunnen snacken zonder een al te groot schuldgevoel. Dan mogen de smaak en textuur van zo’n reep dus wel in orde zijn. Daar zijn ze bij Body & Fit, wat ons betreft, met vlag en wimpel in geslaagd: Perfection Bar Deluxe is een zogenaamde double layer bar die net zo lekker smaakt als hij eruitziet.

De Chocolate Caramel-reep die wij probeerden is gevuld met een laagje karamel en chocolade-eiwitcrispies voor een lekkere ‘crunchy bite’. De bar wordt omhuld met een laagje melkchocolade.

Prijs

Eiwitrepen zijn niet de goedkoopste manieren van snacken. Gemiddeld liggen de prijzen zo tussen de € 1,50 en 2 euro per reep. De Perfection Bar Deluxe kost in principe € 1,90 per stuk, maar bij afname van een doos met 15 repen betaal je een pak minder: € 24,90 voor de hele doos en dus nog maar € 1,66 – een vrij schappelijke prijs.

Bedenk, nogmaals, dat een eiwitreep vooral bedoeld is als (redelijk) verantwoorde snack. Want er zijn natuurlijk veel goedkopere manieren om aan 20 gram eiwitten te komen: een schep eiwitpoeder, bijvoorbeeld, of drie eieren.

Oordeel

Het perfecte van Perfection Bar Deluxe zit ‘em vooral in de smaak: het is gewoon een super lekkere snack. Wel bevat de reep relatief veel vet. In de bulk is dat geen ramp, maar als je aan het cutten bent, laat je dit soort tussendoortjes beter achterwege, ook al zijn ze quasi-verantwoord. Bedenk immers dat één Perfection Bar Deluxe rond de 200 kcal bevat en dat tikt aan.

Voordeel is het lage suikergehalte. Plus dat elke portie je 20 gram eiwitten levert, al zijn er natuurlijk goedkopere én ‘cleanere’ manieren om aan je dagelijkse dosis proteïne te komen.

Bestel Perfection Bar Deluxe (aangeboden door één onzer partners)
Perfection Bar Deluxe
Body & Fit
€ 24,90 (15 repen à 55 g)