Review: Massive Gainer Verantwoorde caloriebom voor bulkers

Als je moeite hebt om aan te komen is vloeibare voeding, in de vorm van shakes, een reële optie. Aangezien je als bodybuilder niet alleen eiwitten nodig hebt, maar zeker ook koolhydraten, kun je soms niet met eiwitshakes volstaan. Dat is waar weight gainers een handig hulpmiddel kunnen zijn. Massive Gainer bijvoorbeeld, de nieuwste aanwinst in het assortiment van Body & Fit.

Criteria voor een goede weight gainer

Weight gainers zijn zeker niet de goedkoopste manier om aan (veel) vloeibare calorieën te komen. Wees daarom kritisch ten aanzien van de samenstelling voordat je er eentje koopt.

Kijk daarom niet puur naar de calorieën die zo’n poeder levert, maar ook naar de verdeling van de macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) en iets mindere mate op de aanwezigheid van micronutriënten (vitaminen, mineralen en vezels).

Een goede weight gainer voldoet wat ons betreft aan de volgende criteria:

  • niet overdreven veel eiwitten;
  • een minimale hoeveelheid vetten;
  • veel koolhydraten, vooral complexe;
  • weinig suikers;
  • toegevoegde micronutriënten (eventueel);
  • goede smaak;
  • goede prijs.

Hieronder zullen we deze criteria toelichten, en nagaan hoe Massive Gainer daarop scoort.

Eiwitten

Het is prima als een weight gainer ook wat bijdraagt aan je dagelijkse eiwitquotum (2 g/kg lichaamsgewicht), maar waarschijnlijk gebruik je ook al een eiwitshake. Meer eiwitten eten dan die 2 g per kg lichaamsgewicht heeft écht geen toegevoegde waarde voor spiergroei.

Die eiwitten zijn in feite nutteloos, waarom je de resterende calorieën veel beter zoveel mogelijk kunt invullen door koolhydraten, de primaire energiebron voor krachttraining. Alleen als je moeite hebt om aan voldoende eiwitten te komen kun je een weight gainer kiezen met een wat hoger eiwitgehalte. Of, misschien beter nog, voor een complete post-workoutformule.

Massive Gainer voldoet prima aan deze eerste ‘eis’. Het eiwitgehalte is 20 gram per 100 gram, een relatief klein aandeel in vergelijking met sommige andere gainers die zelfs meer dan 35 gram eiwit per 100 gram bevatten. Nogmaals: een weight gainer is geen eiwitshake.

Vetten

Hoewel vetten vitale functies in je lichaam verzorgen, heb je er maar relatief weinig van nodig. Bij de meeste mensen volstaat een vetinname van 1 g/kg lichaamsgewicht/dag. Zelfs als je niet zo’n grote eter bent, krijg je die via reguliere voeding waarschijnlijk makkelijk binnen. Een weight gainer moet dus een minimale hoeveelheid vet bevatten.

Massive Gainer bevat relatief veel vet: 13 g/100 g, waar in andere weight gainers soms niet meer dan 5 g/100 g zit. En die 13 gram bestaan ook nog eens voor een relatief groot deel (10 gram) uit verzadigde vetten.

Nu zijn verzadigde vetten niet de bad guy waarvoor ze jarenlang zijn uitgemaakt. Mede voor een optimale testosteronfunctie adviseren we je zelfs om ongeveer de helft van je dagelijkse vetinname uit verzadigde vetten te halen. De slechte reputatie van verzadigde vetten komt vooral doordat deze vetten vaak in producten zitten die (industriële) transvetten bevatten en die kunnen hart- en vaatziekten in de hand werken.

De verzadigde vetten in Massive Gainer zijn afkomstig zijn van kokosolie (ook wel kokosvet genoemd). En dat kun je dan weer als een pluspunt zien, aangezien kokosolie wellicht een van de betere vetbronnen is om de testosteronspiegel op peil te houden.

Koolhydraten

Weight gainers dienen dus vooral veel koolhydraten te bevatten. Bij voorkeur complexe (‘langzame’) koolhydraten, aangezien je waarschijnlijk al veel simpele (‘snelle’) koolhydraten, suikers dus, via je reguliere voeding binnenkrijgt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou niet meer dan 10 procent van je dagelijks benodigde calorie-inname uit suikers moeten bestaan. Bovendien bevatten complexe koolhydraatbronnen als haver en zilvervliesrijst veel gezonde voedingsstoffen (micronutriënten dus), zoals vezels, vitaminen en antioxidanten.

Dankzij de beperkte hoeveelheid eiwitten kent Massive Gainer een behoorlijk groot aandeel koolhydraten: 58 g/100 g. Veel andere weight gainers komen niet ineens boven de 50 g/100 g. Wel moet Massive Gainer gevestigde namen als Serious Mass van Optimum Nutrition (75 g/100 g) en Mammoth 2500 (71 g/100 g) voor zich dulden, qua koolhydratengehalte. We zagen al dat dat door het relatief grote aandeel vetten komt .

Massive Gainer bevat koolhydraten uit haver en rijstmeel, en dat zijn uitstekende bronnen van complexe koolhydraten. Het grootste deel van de koolhydratenmix bestaat echter uit maltodextrine, een weliswaar hoogwaardige koolhydraat uit mais, maar ook een snelle, niet erg voedzame koolhydraat. Daardoor levert Massive Gainer maar weinig vezels (0,3 g/100 g).

Suikers

Hoewel smaak ook belangrijk is, dient een weight gainer weinig of geen toegevoegde suikers te bevatten. Het is oké als er suikervervangende zoetstoffen worden gebruikt, al moet je ook die met mate consumeren.

Van de genoemde 58 gram koolhydraten in Massive Gainer zijn 8,2 gram suikers – een acceptabel aandeel. En het betreft alleen van nature aanwezige suikers en dus geen toegevoegde. Het product wordt verder gezoet met stevia, een intensieve zoetstof die als veilig te boek staat.

Micronutriënten

Hoewel geen must, is het mooi meegenomen als een weight gainer ook nog wat extra micronutriënten bevat. Want hoewel de ‘macro’s’ voor lichaamscompositie je eerste prioriteit moeten zijn, spelen ook micronutriënten een zekere rol bij spieropbouw. Daarnaast is er ook nog zoiets als je gezondheid: als je zowat dagelijks een weight gainer gebruikt, kun je er maar beter voor zorgen dat die zo clean mogelijk is samengesteld.

In Massive Gainer zit een breed spectrum van vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld ook ijzer en zink, maar geen magnesium. Per 100 gram goed leveren die vitamines en mineralen je gemiddeld 10-20 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Neem je een volledige dosis van twee scoops (250 gram), dan heb je van veel vitamines en mineralen al een derde tot helft van de ADH binnen.

Smaak

Massive Gainer heeft een lekkere, romige smaak, of je nou vanille, chocolade of banaan kiest.

Prijs

Voor een zak van 4250 gram betaal je € 39,90 en omdat je boven de € 35 zit, bespaar je je de verzendkosten. Die 4250 gram zijn goed voor 17 servings, ervan uitgaande dat je steeds twee maatschappen gebruikt (op te lossen in water), samen goed voor 250 gram product en ongeveer 1000 kcal. Maar je kunt natuurlijk ook met één schep volstaan, al naar gelang hoeveel calorieën je wenst ‘aan te vullen’.

Per 100 gram bedraagt de prijs € 0,94 en daarmee is Massive Gainer duurder dan die andere weight gainer van Body & Fit, Mass Perfection (€ 0,81). Die bevat echter minder koolhydraten en er zijn ook geen micronutriënten aan toegevoegd.

Mass Gainer is bijvoorbeeld ook duurder dan Mammoth 2500, een van de topmerken in dit segment.

Oordeel

Massive Gainer is een degelijke weight gainer met een voor bodybuilders gunstige verdeling van macronutriënten, ervan uitgaande dat je een weight gainer niet primair voor eiwitten gebruikt.

Het product levert 1000 calorieën per serving, waarbij je complexe koolhydraten uit haver en rijstmeel binnenkrijgt, snelle koolhydraten uit maltodextrine, vetten uit kokosoliepoeder en geen toegevoegde suikers. Helaas is het aandeel complexe koolhydraten en daardoor ook het vezelgehalte beperkt. Wel levert Massive Gainer je een breed spectrum aan vitamines en mineralen, waardoor het product een feite ook meteen als multivitamine fungeert.

Grootste nadeel is de betrekkelijk hoge prijs. Bedenk dat je op veel goedkopere wijze ook je eigen weigh gainer kunt samenstellen, bijvoorbeeld met behulp van havermoutmeel.

Aan de andere kant: gemak dient de mens en ‘gewoon’ gezond eten is ook niet goedkoop. Als je serieus aan het bulken bent en je hebt je calorieën hard nodig, vergewis je je met Massive Gainer van een bom gezonde calorieën én een adequate invulling van je macronutriënten.

Bij aankoop ontvang je trouwens gratis een 1l-shaker – zolang de voorraad strekt.

Bestel Massive Gainer (aangeboden door één onzer partners)
Massive Gainer
Body & Fit Shop
€ 39,90 (4250 g)