Pre-workouts zijn na creatine en eiwitten het populairste supplement onder krachtsporters. Maar hoe veilig zijn deze pillen en poeders?
Over pre-workouts
Vooropgesteld: pre-workouts die je in reguliere (web)winkels koopt zijn legaal en zeker niet te vergelijken met anabolen. De supplementen zijn bedoeld om trainingsprestaties acuut te verbeteren, doordat je meer energie, focus en uithoudingsvermogen krijgt.
De meeste pre-workouts bevatten een grote dosis cafeïne, aangevuld met minder bekende stoffen die kunnen bijdragen aan het effect. Er zit ook vaak creatine in, maar dat stofje heeft geen acuut trainingseffect en hoort dus feitelijk niet thuis in een pre-workout.
Maar hoe veilig is het gebruik van deze legaal verkrijgbare supplementen? De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde onlangs een analyse van 27 supplementen. Met toch wel verrassende resultaten.
Cafeïne
In vrijwel elke pre-workout zit cafeïne, waarvan immers is aangetoond dat het alertheid en energie verhoogt. Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, de EFSA, is het voor volwassenen veilig om maximaal 200 milligram cafeïne per keer binnen te krijgen. Bij 18 onderzochte supplementen wordt die veilige hoeveelheid overschreden als je de aanbevolen dosis neemt. In 9 gevallen wordt op die manier ook de veilige dagelijkse hoeveelheid van maximaal 400 milligram cafeïne overschreden. Bedenk ook dat cafeïne en andere ingrediënten elkaars werking kunnen versterken.
Te veel cafeïne kan leiden tot hartkloppingen, angst, slapeloosheid, hoofdpijn en verhoogde bloeddruk.
Er bestaat geen wettelijke limiet voor cafeïne in supplementen.
Andere stoffen
De NVWA vond in 8 van de 27 onderzochte supplementen schadelijke stoffen. In 3 gevallen betrof het de verboden stoffen yohimbine en rauwolscine. De verkoop van deze producten is direct gestopt en de verkopers zijn beboet.
In 5 andere supplementen zaten stoffen die niet verboden zijn, maar die in hoge doseringen wel schadelijk kunnen zijn. Deze stoffen staan niet altijd op het etiket.
Advies
De NVWA adviseert ons krachtsporters kritisch te zijn bij de aanschaf van pre-workouts en het gebruik ervan. Wij voegen eraan toe om dit artikel te lezen met een overzicht van werkzame, veilige ingrediënten met de aanbevolen doses.
Tot slot: je hebt geen pre-workout nodig om optimale trainingsresultaten te behalen. Gebruik een pre-workout hooguit als je tegen een trainingsplateau aanloopt en een klein extra zetje in de rug nodig hebt. Maar ook dan adviseren we om eerst creatine te proberen.