Fittube: Layne Norton No-nonsense-fitnessadvies

YouTube is, ook voor ons, een geweldige bron van fitnessinformatie. Maar helaas vind je op platform ook zat zelfbenoemde coaches die vooral klinkklare onzin uitkramen. En die desondanks honderdduizenden abonnees hebben. Op die manier wordt er veel foute en misleidende informatie de wereld in gestuurd. Hoog tijd om onze rubriek ‘Fitttube’ weer wat leven in te blazen. Om YouTubers aan je voor te stellen die je kunt vertrouwen en waar je (spiermassa) op kunt bouwen. Deze keer: Layne Norton, alias Biolayne.

Over Layne

Layne Norton (39) is een Amerikaanse bodybuildingcoach. Daarnaast heeft hij een indrukwekkende staat van dienst als professioneel powerlifter en natural bodybuilder. En als PhD Nutritional Sciences leverde hij een reeks wetenschappelijk publicaties af.

Kortom, een YouTube-host met kennis, wedstrijdervaring, coachervaring én levenservaring. Van zo iemand mag je wel adviezen over natural bodybuilding aannemen.

Advies geven doet Nortron al bijna twee decennia lang. In de oertijden van het internet gebeurde dat op bodybuildingforums. De laatste acht jaar zowat is hij vooral actief op YouTube. Zijn kanaal stevent inmiddels stilaan op 200k subscribers af.

No BS

Notron maakt educatieve video’s over training en voeding, met name geënt op natural bodybuilding. Geen ellenlange ‘vlogs’ met zaken die niet terzake doen, maar compacte praatjes waarin hij met logica en rationaliteit prangende kwesties aanvliegt.

Daarbij baseert hij zich enerzijds op wetenschappelijke literatuur, anderzijds op zijn rijke ervaring als coach en bodybuilder.

Al met al een echte no BS-aanpak en daar houden we van.

What The Fitness?!

Ook deinst Notron er niet voor terug om korte metten te maken met YouTubers en andere ‘influencers’ die wél BS verkondigen. Vooral in de rubriek What The Fitness (de oorspronkelijke naam van de rubriek werd door YouTube niet getolereerd) geeft hij dit soort types er flink van langs. In vaak niet mis te verstane bewoordingen.

Daarmee oogst Notron ook weleens kritiek: hij zou te negatief, of beledigend zijn. Wat ons betreft is die kritiek volledig onterecht. Larieverkopers en fake natties die grote groepen mensen op een verkeerde manier voorlichten kunnen wat ons betreft niet ferm genoeg bestreden worden. Zeker niet als dat met legitieme argumenten gebeurt.

Meer video’s vind je op https://www.youtube.com/user/biolayne.

Afbeelding bij dit artikel: Biolayne-website.

Ken jij ook een fitness-YouTuber die (nog) meer volgers verdient? Laat het ons weten!