Review

Nieuwe preworkout: Unbeatable Van de makers van Unstoppable

Er is een nieuwe preworkout op de markt: Unbeatable. Een bespreking waard, vinden we: enerzijds omdat ‘ie uit de koker komt van het bekende (en ooit wat beruchte) Dedicated Nutrition, anderzijds omdat deze PWO niet alleen stimulantvrij is, maar óók vrij van creatine en bèta-alanine. Een preworkout zoals preworkouts bedoeld zijn?

De opvolger van Unstoppable

Supplementenmaker Dedicated Nutrition haalde in 2014 het nieuws toen hun populaire preworkout Unstoppable nor-DMAA bleek te bevatten. Terwijl dat niet op het label stond aangegeven. Nor-DMAA is een afgeleide stof van DMAA (dimethylamylamine), een psychoactief middel waarvan de werking te vergelijken is met amfetamine. Jaren geleden vond je deze stof in veel PWO’s, zoals de oude Jack3d, NOX Pump en het van de markt verdwenen Crack van fabrikant Revolutions. Gevolg was dat veel sportschoolbezoekers rond liepen te briesen als een dolle stier. Vanwege het gevaar voor de gezondheid is DMAA sinds 2012 verboden in Europa en staat het op de dopinglijst.

Unstoppable deed zijn naam eer aan, aangezien de PWO in 2016 zijn come-back maakte. De gereïncarneerde versie, Unstoppable V2, was uiteraard ontdaan van nor-DMAA en nog wat andere bedenkelijke ingrediënten. In plaats daarvan werd onder meer trimethylglycine Nitrate (betaine) in het middeltje gestopt, een ingrediënt dat enige wetenschappelijke onderbouwing geniet als verbeteraar van prestaties, kracht en spiergroei (zie verderop). Daarnaast zit er N-Carbamylglutamate in, dat de aanmaak van spierweefsel verhoogt – nou ja, bij varkens toch[i]. De ingrediëntenlijst bevat ook Euphoria-Stim (longan fruit extract), een plantenextract waarover maar weinig bekend is, maar dat volgens Dedicated Nutrition de belangrijkste reden is waarom Unstoppable zo’n sterk product is. Wellicht terend op het beruchte verleden werd Unstoppable V2 een groot succes. Het kan zich bij Body & Fit Shop verheugen in een groot aantal lovende recensies. Behalve wat de smaak betreft dan, die veelal als “ranzig” wordt omschreven (maar bij een goed werkend product nemen wij dat graag op de koop toe). Daarnaast is de prijs aan de hoge kant: 35 euro voor 30 doseringen.

Unstoppable is bij Body & Fit Shop al een tijdje niet meer voorradig en de webwinkel laat desgevraagd weten dat het product niet meer terugkeert in hun assortiment. Ook bij andere Nederlandse webshops is Unstoppable V2 niet (meer) verkrijgbaar, noch in de Europse webshop van Dedicated Nutrition zelf. We gaan er dus vanuit, dat Unstoppable toch ‘stoppable’ bleek, en dat Unbeatable niet zozeer een alternatief, maar eerder de opvolger is.

Unbeatable: geen cafeïne, creatine en bèta-alanine

Opvolger of niet, Unbeatable kent een beduidend andere samenstelling dan Unstoppable V2. Waar laatstgenoemde volgens het etiket goeie dingen doet voor ‘strength’, ‘energy’ en ‘pump’, is de werking van Unbeatable gericht op ‘raw strength’, ‘endurance’ en ‘recovery’. Vooral dat laatste is opvallend, omdat je herstellende eigenschappen eerder verwacht bij een postworkoutsupplement. Maar goed, laten we maar eens kijken wat er dan precies in Unbeatable zit. Of eerst eigenlijk naar wat er níet in zit.

Zoals je misschien wel weet, bevatten de meeste PWO’s creatine en bèta-alanine. Ik blijf dat vreemd vinden, wat beide zijn supplementen waarvan het effect niet acuut is: voor beide stoffen geldt dat je een bepaalde concentratie in je lichaam moet opbouwen voordat ze werken (bij creatine kost dat enkele dagen, bij bèta-alanine zelfs enkele weken). Daarna kun je die concentratie gedurende een bepaalde periode of desgewenst continu op peil houden door dagelijks een bepaalde hoeveelheid te nemen. Maar dat innemen hoeft dus niet per se voor de training. Producenten van PWO beweren dat het handig is om alles in één product te hebben. En ja, daar valt wat voor te zeggen, temeer daar bepaalde stoffen, zoals ook creatine en bèta-alanine, elkaar versterken. XXL Nutrition biedt bijvoorbeeld het all-in-one-supplement All You Need, waarin ook BCAA’s, glutamine en taurine zitten. Maar mijn punt is dat ik in PWO ingrediënten verwacht die een acuut effect op de training hebben. Voel je weleens tintelingen als je een PWO neemt? Dat is een onschuldige bijwerking van de bèta-alanine en doet dus niks acuuts voor je prestaties in je training. Bovendien: zoals velen gebruik ik creatine en bèta-alanine in cycli, waardoor ik in ‘off’-periodes sowieso ben aangewezen op een PWO zonder creatine en bèta-alanine. Maar goed, als je als producent deze twee stofjes in je PWO stopt, weet je in elk geval zeker dat je twee ingrediënten hebt waarvan de werking wetenschappelijk bewezen is…

In de meeste PWO’s (ook in Unstoppable V2) zit ook een flinke hoeveelheid cafeïne. Niet onlogisch, want cafeïne is een stof die wél acuut (dat wil zeggen binnen een half uur) een bevorderend effect kan hebben op je prestaties. Unbeatable is echter ook vrij van cafeïne en valt zodoende onder de zogenaamde stimulantvrije PWO’s. Voor mij persoonlijk is ook dát een pre: als fervent koffieleut krijg ik al ruim voldoende cafeïne binnen en bovendien train ik laat op de avond. Een hoge cafeïne-inname voor de training zou geheid mijn nachtrust dwarsbomen.

Tot dusver is Unbeatable precies wat ik zoek: een PWO zonder creatine, bèta-alanine en cafeïne. Maar wat zit er dan wél in en heeft dat enig effect op mijn trainingsprestaties? Meer bepaald op mijn ‘raw strength’, ‘endurance’ en ‘recovery’?

Unbeatable: de ingrediënten

Wat meteen opvalt op het bekende zwart-gele etiket van Unbeatable is de hoge dosering: maar liefst 17 gram. Bij Unstoppable V2 is dat bijvoorbeeld maar 7 gram. Eén pot Unbeatable bevat weliswaar 425 gram van het goedje, maar dat zijn slechts 25 doseringen. Met een kleine 30 euro per pot is ook deze PWO van Dedicated Nutrition dan ook allesbehalve goedkoop. Je betaalt € 1,20 per portie. De hoge dosering is naar eigen zeggen de perfecte hoeveelheid om alle ingrediënten optimaal te kunnen benutten. Laten we dan maar eens kijken naar wat erin zit.

Citrulline malaat

Citrulline malaat is in feite het enige ‘traditionele’ PWO-ingrediënt in Unbeatable (in Unstoppable V2 ontbreekt dit). Voor krachtsporters is het belangrijkste, door onderzoek aangetoonde, effect van citrulline malaat dat je er tijdens een fitnessoefening meer herhalingen door kunt doen[ii], met name later in de training[iii]. Citrulline malaat zorgt wellicht ook voor sneller spierherstel.[iv] Citrulline malaat neem je het beste vlak voor de training, dus in die zin is het een ‘logisch’ PWO-ingrediënt. De aanbevolen dosering is 6 tot 8 g. Unbeatable levert met 8 g per portie dus ruim voldoende.

Betaïne

Eén dosering Unbeatable bevat 4 g betaïne, dat we dus ook al in Unstoppable V2 tegenkwamen. Betaïne is een aminozuur uit een extract van de suikerbiet. Het wordt vooral aangeboden ter ondersteuning van de spijsvertering. Bovendien verlaagt betaïne homocysteïnewaarden, waardoor het de kans op hart- en vaataandoeningen zou kunnen verkleinen[v]. Maar er zou ook een anabole werking van het goedje uitgaan. Uit onderzoek is gebleken dat dagelijkse suppletie met 2,5 g betaïne voor een significant hogere concentratie van groeihormoon en IGF-1 na de training zorgt[vi]. Betaïne zou zodoende zelfs voor tegelijkertijd meer spier en minder vet kunnen zorgen, al komt die suggestie voort uit een onderzoek betaald door een betaïne-producent[vii]. Andere studies laten dan weer géén effect op de vetverbranding zien[viii]. Er zijn wel meerdere studies die enige mogelijke krachttoename suggereren als gevolg van betaïne-suppletie[ix]. Al is het bewijs daarvoor (nog) niet overtuigend. Tot slot bestaat er één studie die aantoont dat betaïne-suppletie je trainingsvolume zou kunnen vergroten, zonder in te hoeven boeten op de intensiteit[x].

PeakO2

PeakO2 is een vrij nieuw supplement ter verbetering van zowel kracht als uithoudingsvermogen. Het is een mengsel van zes paddenstoelen uit de traditionele Chinese geneeskunde. Eén daarvan is de cordyceps militaris. Deze was in 2016 onderwerp van een studie aan de Universiteit van North Carolina te Chapel Hill[xi]. Hun conclusie: “Acute supplementation with a cordyceps militaris containing mushroom blend may improve tolerance to high-intensity exercise; greater benefits may be elicited with consistent chronic supplementation.” Atleten die elke dag 4 g cordyceps militaris namen, bleken na zeven dagen hun maximale kracht met 17,6 procent te hebben verbeterd. Merk hierbij op dat Unbeatable 2 g PeakO2 bevat (waarvan cordyceps dus een onderdeel is). Met één klinisch onderzoek en amper gebruikservaringen kunnen we nog niet zoveel zinnigs zeggen over PeakO2. Maar de fabrikant, Compound Solutions, pakt op zijn website maar al te graag uit met de onderzoekresultaten.

Ashwagandha-extract

Ashwagandha is een Indiaas kruid, dat voor vele doeleinden wordt aangeboden, vooral voor het verlagen van stress en cholesterol. Kijken we specifiek naar mogelijk interessante eigenschappen voor krachtsporters, dan noteren we: significante daling van het (katabole) stresshormoon cortisol[xii] (en verminderde symptomen van stress in het algemeen[xiii]), stijging van testosteronniveaus[xiv] en enige krachttoename[xv], al zijn er op dat vlak nog geen onderzoeken uitgevoerd op ervaren krachtsporters.

ElevATP

ElevATP, een product van het Amerikaanse FutureCeuticals, duikt steeds vaker op in bodybuildingsupplementen. Het is een mengsel van een extract uit ancient peat (een soort turf) en een extract uit appels. Deze combi zou de concentraties ATP (de brandstof voor de spieren) in de spiercellen vergroten en op die manier de spiergroei versnellen. Er bestaan althans twee humane studies die zulks impliceren[xvi], maar ze maken niet duidelijk hoe ElevATP dat precies klaarspeelt. Bovendien zijn beide studies gesponsord door ‘de industrie’; het eerste onderzoek, uit 2013, door FutureCeuticals zelf. Dedicated Nutrition stelt ElevATP voor als “de perfecte vervanger van creatine voor krachttoename”.

AstraGin

AstraGin is een gepatenteerde combi van twee plantenextracten: astragalus en panax notenginseng. De astragalus, alias de vlezige hokjespeul, komt uit de Chinese geneeskunde en kent vele, wetenschappelijk onderschreven toepassingen voor vooral het immuunsysteem. Het kruid wordt ook vaak ingezet om de luchtwegen te verzachten. De wortel van de panax ginseng (of Koreaanse ginseng) staat in de alternatieve geneeskunde bekend als een allesgenezer, die je zowel mentaal als fysiek een opkikker kan geven. Studies naar voordelen specifiek voor (kracht)sporters ontbreken echter nog. Volgens Dedicated Nutrition helpt AstraGin aan een betere opname van eiwitten en aminozuren, en zodoende ook van citrulline malaat (+ 43% bij een dosis van 50 mg). Ook andere websites maken hier melding van, maar een wetenschappelijke bron daarvoor heb ik niet kunnen vinden.

Resumerend

De ingrediëntenlijst van Unbeatable is op z’n minst interessant te noemen. Met enkele stoffen die je in andere PWO’s niet gauw tegenkomt, maar die wel enige wetenschappelijke ‘dekking’ hebben (al is die in de meeste gevallen maar dun). Het is moeilijk te zeggen of en in hoeverre de stoffen elkaar versterken. En of de stoffen een acuut effect hebben. Citrulline malaat heeft dat sowieso wél, dus alleen om die reden al kun je Unbeatable het beste vlak voor je training innemen.

Het aspect ‘recovery’ (herstel) dat op het etiket prijkt, vind je in de ingrediëntenlijst overigens niet echt terug. Citrulline malaat zou mogelijk ‘iets’ voor het herstel kunnen betekenen en ElevATP heel misschien ook. Maar voor spierherstel neem je geen preworkoutsupplement. De weg naar vlot herstel is en blijft acht uur kwalitatieve nachtrust en vlak daarvoor de inname van enkele tientallen grammen ‘langzame’ eiwitten.

Belangrijkste ingrediënten Unbeatable (17 g / dosering)
Citrulline malaat
Betaïne
PeakO2
ElevATP
Ashwagandha

AstraGin
groen = overtuigend wetenschappelijk bewijs beschikbaar, blauw = enig wetenschappelijk bewijs beschikbaar*

Gebruik

Dat Unbeatable, net als vele andere soortgenoten, meer een ‘workoutbooster’ is dan een PREworkoutbooster, bewijst wel het advies om het ook op niet-trainingsdagen te nemen. Gooi in dat geval één maatschepje (17 g) Unbeatable in 250 ml water en drink dat bij je ontbijt. Op trainingsdagen neem je die dosis een half uur voor je training.

Mijn ervaring

Ik sta nogal sceptisch tegenover PWO’s. Creatine kun je net zo goed los nemen, evenals citrulline malaat (dat bij mij echter niet veel ‘doet’). Neem één of twee koppen sterke koffie voor je training en klaar is je PWO, denk ik dan. De lancering van Unbeatable maakte me echter nieuwsgierig en dus besloot ik het goedje te bestellen en uit te proberen. Ik ben weliswaar aan het cutten en ik had het supplement normaal gesproken bewaard voor tijdens de bulk, voor (wellicht) wat extra gains. Maar omwille van dit artikel ben ik Unbeatable toch al gaan proberen. Waarmee ik overigens niet wil beweren dat een PWO alleen iets is voor in de bulk. In de cut kan het je, zeker bij een groot calorieëntekort, wellicht een extra steuntje geven om de intensiteit van je trainingen op peil te houden. Dat is immers cruciaal voor spierbehoud. Ik heb Unbeatable nu anderhalve week gebruikt en deel graag mijn ervaring met je. Voor de goede orde: op het moment dat ik ermee startte was ik geen andere supplementen aan het gebruiken, noch had ik er in de voorbije weken gebruikt. Behalve eiwitsupplementen dan. Eventuele effecten moesten dus wel aan Unbeatable toe te schrijven zijn.

Mijn eerste dosis Unbeatable nam ik voorafgaand aan een borsttraining. Optimistisch gestemd over de samenstelling en mogelijke werking van deze PWO, wilde ik er héél graag iets van ‘merken’. Maar helaas: ik merkte eigenlijk niks. Zelfs het placebo-effect bleef uit. De dag erna: benentraining. Mijn gedachten waren nogal geoccupeerd door de beslommeringen van die dag, waardoor ik wat routinematig mijn training begon af te werken. Ongeveer halverwege de training constateerde ik dat het wel érg lekker ging. Ik haalde moeiteloos de reps van de vorige keer (die ik altijd keurig noteer) en kon zelfs zonder problemen zwaardere gewichten pakken (wat niet mijn intentie was). Dit terwijl de cut behoorlijk zwaar is (dieet met een vrij groot calorieëntekort, dagelijks krachttraining, veel wandelen en enkele keren per week HIIT). En toen bedacht ik me ineens dat ik die PWO had ingenomen. Inderdaad, ik was het zowaar vergeten… Geen placebo-effect dus!

Waarom ik de eerste dag niks voelde en de dag erna nadrukkelijk wél, is me niet duidelijk. Heeft Unbeatable wat ‘oplaadtijd’ nodig? Of lag het meer aan het type training? Misschien toch dat laatste. Het lijkt erop dat ik vooral effect bij isolatieoefeningen voel en minder bij compoundoefeningen. Bijvoorbeeld niet echt bij het deadliften en dumbbell-borstdrukken. Tijdens mijn schoudertraining niet echt bij het schouderdrukken (overhead press), maar wél bij lateral raises. Maar ik merkte evengoed effect bij het doen van chin-ups…

Wat voor effect dan precies? Wel, het is niet zo dat ik me tijdens de training energieker, laat staan euforisch voel. Maar ik bemerk soms wel meer uithoudingsvermogen, waardoor ik er meer reps uit kan persen. En zelfs met meer gewicht, dus kennelijk is er ook sprake van enige krachttoename. Daarnaast lijk ik soms wat intenser te kunnen trainen. Mogelijk is het effect (mede) toe te schrijven aan de citrulline malaat, maar, zoals al gezegd, als afzonderlijk supplement bracht dit in het verleden geen grote merkbare effecten bij mij teweeg.

Nogmaals, dit is slechts gebaseerd op mijn ervaringen gedurende anderhalve week. Ik kan er nog niet echt peil op trekken, maar ik ben aangenaam verrast dat Unbeatable kennelijk toch wel íets doet. Dat mag ook wel voor de prijs, maar toch. Ik zal deze review later nog aanvullen met mijn ervaringen op langere termijn.

Samengevat

  • Unbeatable is de nieuwe preworkout van Dedicated Nutrition en ze bevat uiteraard alleen legale bestanddelen. Het is min of meer de opvolger van Unstoppable V2, dat uit het assortiment gaat. Al is de samenstelling beduidend anders en wellicht meer gericht op uithoudingsvermogen.
  • Unbeatable bevat geen cafeïne, creatine en bèta-alanine. Wat mij betreft een groot pluspunt: cafeïne krijg ik al voldoende binnen, en creatine (eventueel in combinatie met bèta-alanine) neem ik om de zoveel tijd in kuurtjes. Een PWO is mijns inziens bedoeld voor een acuut effect op je training, los van eventueel creatinegebruik.
  • De ingrediënten van Unbeatable zijn niet zo standaard voor een PWO, maar ze zijn ook weer niet obscuur. Bij de meeste kon ik de wetenschappelijke literatuur op zijn minst enige verantwoording vinden ten aanzien van de werkzaamheid voor krachtsporters.
  • Mijn ervaring met Unbeatable tot nu toe stemt me gematigd positief: bij sommige oefeningen ervaar ik daadwerkelijk meer uithoudingsvermogen tijdens sets. Ik gebruik Unbeatable echter pas anderhalve week, dus het is nog wat voorbarig om conclusies te trekken. Deel gerust jouw ervaringen met ons. Ik ben benieuwd!

* Geverifieerd via Examine.com en de Supplementenwijzer App van de Dopingautoriteit.

Referenties