Review

Clean Protein Bar Koolhydraatarme eiwitsnack

Eiwitrepen hebben de laatste tijd een flinke opmars gemaakt. Omdat je voor optimale spiergroei dagelijks zo’n 1,6 g eiwit per kg lichaamsgewicht moet wegwerken, gebruiken veel sporters ze als post-workoutsnack of als tussendoortje. Normaal gesproken zijn wij meer van de eiwitpoeders, maar we waagden ons toch maar eens aan de Clean Protein Bar van Body & Fit.

Voedingswaarden

Opvallend laag in koolhydraten – slechts 3 gram* per reep – en met 20 gram* eiwitten per reep, past de Clean Protein Bar uitstekend in een low-carbdieet. Ter vergelijking: een flesje Protein van Melkunie, een populair supermarktproduct, bevat eveneens 20 gram eiwitten, maar óók zo’n 15 gram koolhydraten (louter suikers). Wel bevat Clean Protein Bar, in verhouding tot de 20 gram eiwitten, meer vetten: 7 gram* versus ruim 3 gram in Melkunie Protein.

In totaal bevat één reep (60 gram) 178 tot 202 kcal, afhankelijk van de smaak.

Vezels

Clean Protein Bar zit ook tjokvol voedingsvezels, die bijdragen aan een verzadigd gevoel na het eten. Handig, als je een caloriebeperkend dieet volgt. Er wordt geadviseerd circa 30 tot 40 gram vezels per dag te consumeren. Met het eten van één Clean Protein Bar zit je al snel op de helft.

Eiwitsoorten

De eiwitten in de reep zijn afkomstig uit melk. Zoals je wellicht weet, zijn er twee melkeiwitten: wei, of whey, en caseïne. De Clean Protein Bar bevat beide. Wei wordt snel opgenomen door het lichaam en caseïne traag. De reep voorziet je zo vlak na je training tot lange tijd erna van de eiwitten die nodig zijn voor de instandhouding en opbouw van spiermassa.

Suiker

Clean Protein Bars bevatten geen toegevoegde suiker. Ze zijn gezoet met stevia-extract, een natuurlijke zoetstof die geen calorieën levert. Helemaal ‘clean’ is de reep echter niet, want het etiket vermeldt ook de kunstmatige zoetstof sucralose (E955).

Reep of poeder?

Eiwitrepen zijn handig en (meestal) lekker, maar hoe doen ze het qua voedingswaarden ten opzichte van poeders? Als we Clean Protein Bar vergelijken met Whey Perfection, de weipoeder van Body & Fit, komen we op de volgende voedingswaarden per 20 gram eiwit (afgeronde getallen). Voor een eerlijke vergelijking kozen we bij beide producten de ‘cleanste’ smaken (behoudens naturel):

Clean Protein Bar (bessen en yoghurt)
20 g eiwit
3,5 g koolhydraten (waarvan 2,5 g suikers)
4 g vet (waarvan 2 g verzadigd)
180 kcal

Whey Perfection (banaan)
20 g eiwit
1,5 g koolhydraten (overwegend suikers)
1,5 g vet (waarvan 0,5 g verzadigd)
100 kcal

Zoals je ziet, is eiwitpoeder nog altijd de beste keuze als je puur eiwit wilt. En dan is Whey Perfection nog geeneens een wei-isolaat, maar een blend, met weiconcentraat als hoofdbestanddeel. Maar of je zo clean moet gaan, is afhankelijk van je dieet. Tijdens de bulk maken wat extra suikers en vetten niet veel uit. En je mag jezelf best wat lekkers gunnen.

Smaak en textuur

De Clean Protein Bar is momenteel verkrijgbaar in dertien smaken. Wij waren nieuwsgierig naar de Salted Caramel Flavour. Over de overige smaken kunnen wij niet oordelen. Over smaak valt niet te twisten. Wij vonden de reep lekker!

Als je de reep bij een lage temperatuur bewaart, kan deze wel wat hard worden. Maar dat kun je oplossen door de reep, uit de verpakking uiteraard, een paar seconden op te warmen in de magnetron. Als je van een beetje ‘bite’ houdt, kun je de reep in de koelkast bewaren. Dan train je gelijk je kaakspieren!

Als je nog geen favoriete smaak hebt, kun je de variety box proberen, met 2 x 6 of 4 x 3 verschillende smaken. Door in een combideal de eiwitrepen te combineren met een ander product, zoals eiwitpoeder, kun je bovendien profiteren van extra korting.

Alternatieven

Body & Fit Shop heeft nog meer eiwitrepen van het eigen merk in het assortiment: Smart Bars, Perfection Bars, Low Carlorie Bars en Protein & Oats Bars. Al is die laatste eerder een mueslireep dan een pure eiwitreep. De Smart Bars en Low Calorie Bars kun je zien als alternatieven voor de Clean Protein Bar, al bevatten deze minder eiwitten per reep. Wij raden daarom de Clean Protein bar van harte aan.

Conclusie

Hoewel je eiwitten ook prima uit ‘gewone’ voeding kunt halen, zijn eiwitsnacks een lekkere en verantwoorde manier om je dagelijkse ‘eiwitquotum’ te voldoen. Clean Protein Bar maakt zijn naam waar door een eiwitrijk tussendoortje te bieden zonder dat je tegelijkertijd ook veel suikers binnenkrijgt. Al blijven het natuurlijk snacks, waardoor ze altijd meer koolhydraten en vetten bevatten dan eiwitpoeder.

Eiwitpoeders blijven de beste keuze voor puur eiwit. Maar als je graag snackt, is Clean Protein Bar een beduidend betere keuze dan de repen uit bijvoorbeeld de Mars-fabriek.

Bestel Clean Protein Bar (aangeboden door één onzer partners)
Clean Protein Bar
Body & Fit Shop
“Wij zetten de wereld van eiwitrepen op zijn kop! Zuivere eiwitten, vezels, verlaagd gehalte aan koolhydraten en slechts 179 kcal. Clean Protein Bar is de eat clean-eiwitreep met de ideale voedingswaardes voor fanatieke sporters en in je eiwitdieet.”
€ 17,50 (1 doos met 12 repen)

* voedingswaarden afhankelijk van smaak