Hoe effectief zijn fatburners? En welke zijn de beste?

Veel bodybuilders grijpen tijdens de cut naar fatburners. Die zouden de stofwisseling omhoog jagen en het hongergevoel verminderen, en op die manier bijdragen aan vetverlies. Maar is dat ook echt zo? En hoe zit het met eventuele bijwerkingen?

Inhoud


Wat zijn de beste fatburners?

Wat de ‘beste’ fatburners zijn, is niet zo makkelijk te zeggen. Het is eerst maar de vraag of je überhaupt baat hebt bij het gebruik van zo’n pil. Dat is persoonsgebonden. Fatburners zijn cafeïnebommen en als je in je dagelijks leven al veel cafeïne gebruikt, zul je er wellicht weinig van merken.

En hopelijk ten overvloede: als een fatburner al werkt voor jou, is het slechts een héél klein hulpmiddel. Je lichaamscompositie veranderen is bovenal het optimaliseren en op elkaar afstemmen van krachttraining en een caloriebeperkend dieet, eventueel aangevuld met wat cardio. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende slaapt.

Overigens kun je ook kiezen voor een goedkopere ‘gewone’ cafeïnepil, maar dan mis je andere ingrediënten die het effect van cafeïne eventueel versterken of die mogelijk nog andere effecten hebben, zoals een geremde eetlust. In dat geval is het verstandig om eerst na te gaan welke ingrediënten dat zijn en of voor de geclaimde effecten op vetverlies enige wetenschappelijke grondslag bestaat. Dat bespreken we in deel 2 van dit artikel. Als je dus meer wilt weten over hoe fatburners werken en welke ingrediënten ze meestal bevatten, zie onze koopgids.

Hieronder een overzicht van enkele van de betere fatburners die op de Nederlandse en Vlaamse markt verkrijgbaar zijn, rekening houdend met samenstelling en prijs. Het is geen ranglijst: de producten staan in willekeurige volgorde. We vermelden steeds alleen de ingrediënten waarvan de werking door enig wetenschappelijk onderzoek onderschreven wordt. Daarvoor geldt:

groen = werking wetenschappelijk bewezen, blauw = werkt misschien

Stacker 2 Black Burn (Stacker NVE)

Deze burner, een van de populairste van dit moment, is naar eigen zeggen “puur gericht op bodybuilders”. Dat zou komen doordat de werking van cafeïne versterkt wordt door toevoeging van EGCG (uit groene thee) en een fractie aan vitamine B12. Dat nemen we eerlijk gezegd met een korreltje zout, net zoals überhaupt de bewering dat een burner specifiek is gemaakt voor bodybuildingdoeleinden. Neemt niet weg dat de samenstelling veelbelovend is en dat Stacker ontegenzeglijk veel ervaring heeft in het maken van vetverbranders.

 • Dosering: 1-2 capsules per dag
 • Inhoud: 120 capsules
 • Prijs: € 34,90 / € 0,29 per capsule
 • Cafeïne per dosering: 300 mg
 • Andere werkzame ingrediënten: groene thee-extract, guaranacapsicum, yerba maté-extractguarana, taurine
Bestel Stacker 2 Black Burn (aangeboden door één onzer partners)
Black Burn
Body & Fit
“Stacker komt nu met een burner puur gericht op bodybuilders. De Black Burn – Stacker 2 is hardcore!”
€ 34,99 (120 caps)

Ripped! (Body & Fit)

Scherp geprijsde vetverbrander van het huismerk van Body & Fit Shop. Prima voor een flinke cafeïneboost en misschien nog wat extra’s.

 • Dosering: 1 capsule per dag
 • Inhoud: 60 capsules
 • Prijs: € 14,90 / € 0,25 per dosering
 • Cafeïne per dosering: 290 mg
 • Andere werkzame ingrediënten: groene koffie-extract, groene thee-extract, capasaicine, Capsimax, framboosketonen
Bestel Ripped! (aangeboden door één onzer partners)
Ripped! (Body & Fit)
Body & Fit
€ 13,99 (60 caps)

Animal Cuts (Universal)

De duurste vetverbrander uit dit lijstje, maar je krijgt misschien ook wel waar voor je geld: elk zakje bestaat uit acht zogenaamde blends, waarvan elk behoorlijk wat stofjes bevat (in totaal 4,25 g). Let wel: van lang niet alle stofjes is de werking overtuigend aangetoond en het is moeilijk na te gaan of ze allemaal wel voldoende gedoseerd zijn. Typisch een product om eens uit te proberen.

 • Dosering: 2 zakjes per dag
 • Inhoud: 42 zakjes
 • Prijs: € 36,90 / € 0,95 per dosering
 • Cafeïne per dosering: ca. 400 mg (ca. 200 mg per zakje)*
 • Andere werkzame ingrediënten: guarana, yerba maté, saliebladpoeder, choline, buchu, gotu kola, gymnema sylvestere, naringine, quercetine

* De precieze hoeveelheid is onbekend, daar de samenstelling van het product wordt weergegeven in blends.

Bestel Animal Cuts (aangeboden door één onzer partners)
Animal Cuts (Universal)
Body Supplies
“Animal Cuts geeft je alles wat je nodig hebt! Elk van de 42 pakjes levert meer dan 28 actieve ingrediënten.”
€ 37,90 (42 packs)

Perfect Burn (Body & Fit)

Perfect Burn onderscheidt zich van andere afslankproducten in deze lijst doordat het niet zozeer op ‘gewone’ cafeïne drijft, maar op extracten van kolanoten. Deze noten uit Afrika bevatten veel cafeïne en theobromine, een stimulerende verbinding die ook in cacao aanwezig is. De oppeppende én eetlustremmende werking van de bestanddelen van kolanoten zijn overtuigend aangetoond. Kolanootextracten zitten ook weleens in preworkouts.Perfect Burn is goedkoop, maar je krijgt wel relatief weinig cafeïne per dosering. Het product bevat ook nog wat zink (2 mg per dosering), een stof die niet direct een vetverbrandende functie heeft, maar suppletie kan soms nodig zijn bij een streng caloriebeperkend dieet.

 • Dosering: 1 tablet per dag
 • Inhoud: 60 tabletten
 • Prijs: € 20,90 / € 0,34 per dosering
 • Cafeïne per dosering: 135 mg, exclusief cafeïne die in het kolanootextract (150 mg) zit
 • Andere werkzame ingrediënten: groene thee-extract, kolanoot-extract, yerba maté, choline
Bestel Perfect Burn (aangeboden door één onzer partners)
Perfect Burn (Body & Fit)
Body & Fit
“Je voelt de heerlijke kracht van Perfect Burn de gehele dag door. De werking houdt een complete werk- of collegedag aan.”
€ 24,99 (60 tabletten)

24hr Fat Burn (Body & Fit)

24hr Fat Burn is naar eigen zeggen het eerste afslankproduct dat is ontwikkeld om 24 uur per dag, non-stop te werken. De formule omvat twee verschillende pillen: één voor overdag (met cafeïne) en één voor ’s nachts (zonder cafeïne). In de ‘nachtpil’ zit onder meer magnesium, dat mogelijk een positief effect op de slaap heeft.

 • Dosering: 2 capsules per dag
 • Inhoud: 60 capsules
 • Prijs: € 26,90 / € 0,89 per dosering
 • Cafeïne per dosering: 225 mg
 • Andere werkzame ingrediënten: groene thee-extract, capsicum-extract, magnesium, carnitine L-tartraat, cholinebitartraat, CLA
Bestel 24hr Fatburn (aangeboden door één onzer partners)
24hr Fatburn (Body & Fit)
Body & Fit Shop
“24hr Fatburn is uniek en een revolutie in de supplementenindustrie, ontwikkeld door Body & Fit in samenwerking met één van de grootste producenten van voedingssupplementen in Europa.”
€ 26,99 (60 caps)

Hydroxycut Hardcore Elite (Muscletech)

Prima opvolger van Hydroxycut SX-7. Met per dosering 250 mg cafeïne én 200 mg groene koffie-extract biedt dit product je een behoorlijk oppeppende cocktail.

Hydroxycut bevat ook zwarte-peper-extract (piper nigrum of Bioperine) voor een betere opname van de actieve stoffen, maar zoals in de meeste burners en preworkouts is de dosis (5 mg) is daarvoor helaas veel te klein.

 • Dosering: 2 capsules per dag
 • Inhoud: 110 capsules
 • Prijs: € 31,90 / € 0,58 per dosering
 • Cafeïne per dosering: 250 mg
 • Andere werkzame ingrediënten: groene koffie-extracttheobromum-cacaocapsicum annuumL-carnitine L-tartaat
Bestel Hydroxycut Hardcore Elite (aangeboden door één onzer partners)
Hydroxycut Hardcore Elite (Muscletech)
Body Supplies
“Geen filler-ingrediënten, geen zogenaamde blends.”
€ 34,90 (60 caps)

Fat Killer (XXL Nutrition)

 • Dosering: 2 capsules per dag
 • Inhoud: 120 capsules
 • Prijs: € 34,95 / € 0,58 per dosering
 • Cafeïne per dosering: 256 mg (128 mg per capsule)
 • Andere werkzame ingrediënten: groene thee-extract, coleus forskolin, kaempferol, L-carnitine
Bestel Fat Killer (aangeboden door derden)
Fat Killer (XXL Nutrition)
XXL Nutrition
“Fat Killer is met afstand het populairste product tijdens een caloriebeperkend dieet. De krachtigste samenstelling van hoogwaardige ingrediënten in de beste verhoudingen.”
€ 34,95 (120 caps)

Megaburn (Bodylab.nl)

Bestel Megaburn (aangeboden door één onzer partners)
Mega Burn
Bodylab.nl
€ 11,99 (120 caps)

Stimulantvrije fatburners?

Als je al veel cafeïne uit je reguliere voeding haalt of uit een ander supplement, een preworkout bijvoorbeeld, dan is een fatburner meestal te veel van het goede. We zagen immers dat te veel cafeïne schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid en dat er bovendien gewenning optreedt.

Een stimulantvrije fatburner zou een alternatief kunnen zijn, maar cafeïne en vergelijkbare stoffen vormen nu eenmaal de basis van hedendaagse vetverbranders. Waarschijnlijk omdat ze zonder die stoffen amper effect sorteren.

Er bestaan echter ook nog andere afslankproducten die mogelijk iets ‘doen’.

De afslankproducten van XL-S Medical

Misschien heb je weleens gehoord van XL-S Medical, één van de grootste aanbieders van afslankproducten in Europa. Het is onderdeel van het Belgische Omega Pharma. Hun producten behoren tot de best verkochte dieetproducten op bijvoorbeeld Bol.com.

In vergelijking met de burners, die vooral het metabolisme proberen op te jagen, helpen de producten van XL-S op een heel andere manier bij vetverbranding, namelijk door onder meer je darmwerking te beïnvloeden. Ze bieden drie soorten aan:

 • Vetbinders (XL-S Vetbinder): verhinderen de opname van vet uit vetrijk voedsel;
 • Koolhydratenblokkers (XL-S Max Strength): verminderen de hoeveelheid calorieën die uit voedsel worden opgenomen;
 • Eetlustremmers (XL-S Hunger Buddy): zorgen ervoor dat je minder hunkert naar eten en remmen vooral de trek in zoetigheid door je een verzadigd gevoel te geven.

We hebben zelf geen ervaring met dit soort pillen, maar hun werking wordt wel door enig onderzoek onderschreven. Al is die werking volgens die onderzoeken maar relatief klein, terwijl de producten niet bepaald goedkoop zijn.

Gebruikerservaringen op internet, voor zover betrouwbaar, zijn gemengd. De zogenaamde verbinders komen niet erg positief uit de bus, maar over XL-S Max Strength en XL-S Hunger Buddy lijken velen best tevreden te zijn. Dus wellicht de moeite van het proberen waard als je écht heel moeilijk vindt om (nog) minder te eten.

Bestel XL-S Medical via Bol.com (aangeboden door één onzer partners)

Conjugated Linoleic Acid (CLA)

Een ander mogelijk alternatief is Conjugated Linoleic Acid (CLA), oftewel geconjugeerd linolzuur. We kwamen deze stof al tegen bij de mogelijke ingrediënten van fatburners, maar ze is ook populair als afzonderlijk afslanksupplement.

CLA is een vorm van tweevoudig onverzadigd omega 6-vetzuur. Omega 6-vetzuren (en dus ook CLA) zijn essentiële vetzuren. Dit betekent dat het menselijk lichaam CLA niet zelf kan produceren, maar wel nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. CLA zit vooral in dierlijke vetten, zoals kaas, zuivel en vlees, alsook in eieren. Daarnaast kun je dus ook CLA-pillen kopen. In één zo’n pil zit dan meestal 500 tot 1000 mg CLA.

Er bestaan weliswaar enkele onderzoeken die enig effect toeschrijven aan suppletie met CLA, maar er zijn veel meer onderzoeken die géén significant effect rapporteren van CLA op vetverlies. Een meta-analyse uit 2012 eindigt met de conclusie dat CLA op lange termijn geen of weinig effect heeft op gewichtsverlies bij volwassenen. Het zou zelfs schadelijk kunnen zijn. CLA-pillen zijn niet duur, maar waarschijnlijk kun je je kleingeld beter aan wat anders besteden.


Koopgids: hoe werken fatburners en wat zit erin?

Fatburners van vroeger bevatten vaak efedrine, een stofje dat de vetstofwisseling verhoogt. Hieraan kleefden echter gevaarlijke bijwerkingen, waarom het in 2004 verboden werd. Vooral het merk Stacker wordt nog wel eens met efedrine geassocieerd. In hedendaagse, legale fatburners zit geen efedrine meer (ook niet in Stacker).

Een fatburner anno vandaag is een voedingssupplement waarin meerdere stoffen zitten die vooral gericht zijn op het verhogen van de stofwisseling en van energie, en soms ook op het verminderen van het hongergevoel. Naast cafeïne en groene-thee-extract gaat het vaak om kruidenpreparaten, niet zelden van planten uit exotische oorden. Laten we enkele veel voorkomende ingrediënten van fatburners eens kort doorlopen.

Cafeïne

Cafeïne is het belangrijkste bestanddeel van hedendaagse fatburners. Het positieve effect op de vetverbranding, alsook op energie en uithoudingsvermogen, is ruimschoots door de wetenschap aangetoond. Groot nadeel van cafeïne is dat je lichaam er snel aan gewend raakt en dat je dus steeds grotere doses nodig hebt. Heel grote doses kunnen echter schadelijk voor de gezondheid zijn. Daarom is cafeïne als supplement voor vetverbranding slechts gedurende korte perioden effectief.

Groene-thee-extract

Groene thee kan in kleine mate bijdragen aan vetverlies, dankzij de catechinen (vooral EGCG) en cafeïne die zich in de thee bevinden en die een versterkend effect hebben op de thermogenese. Voor een merkbaar effect moet je dagelijks minstens enkele honderden milligrammen catechinen binnenkrijgen. Dat gaat het makkelijkste door een groene-thee-extract te gebruiken.

Wetenschappers schatten dat elke milligram cafeïne en catechinen groene thee de vetverbranding met 0,02 gram verhoogt. Als je een supplement gebruikt, bijvoorbeeld een tablet van 500 mg (meestal is 50% daarvan EGCG), kun je je calorieverbruik dus met enkele tientallen calorieën per dag verhogen. Dat is niet veel, maar misschien toch een welkom extraatje, temeer daar groene-thee-consumptie ook nog gezondheidsvoordelen oplevert. Onderzoekers raden aan om niet meer dan 800 mg catechinen per dag te consumeren.

Groene koffie(-extract) / GCA

De term ‘groene koffie’ is wat verwarrend. Als afslanksupplement betreft het vaak een mengsel van groene thee met allerlei extracten. Eén van die extracten, het belangrijkste, is chlorogeenzuur (GCA of Svetol), een extract uit groene koffiebonen dat bij het branden juist verloren gaat. Er bestaan enkele onderzoeken die een voorzichtige indicatie geven dat GCA de vetverbranding kan stimuleren.

Guarana

Guarana is een klimplant uit het Zuid-Amerikaanse regenwoud. De vruchten en de zaden bevatten veel cafeïne, dus daar komt waarschijnlijk grotendeels de werkzaamheid vandaan. Sommige studies suggereren dat er nog meer stimulerende stoffen in guarana zitten, maar het is plantenwetenschappers niet duidelijk welke dat dan zouden moeten zijn. De werking van guarana kan toenemen wanneer het samen met andere oppeppende middelen wordt gebruikt, zoals cafeïne.

Yerba maté

Yerba maté is een Zuid-Amerikaanse boom, verwant aan onze hulst. Thee, getrokken van de gedroogde bladeren, heeft een opwekkend effect. Het bevat vooral cafeïne, dus de werkzaamheid is grotendeels daaraan te danken. Daarnaast zit er wat theobromine in, een opwekkende stof verwant aan cafeïne (zie verderop), en theophylline, een een stimulerende verbinding in cacao. Sommige fatburners, zoals Black Burn van Stacker, bevatten een exctract met hoge concentraties van deze opwekkende bestanddelen.

Capasaicine (capsicum annuum) / Capsimax

De van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant capsicum annuum is commercieel belangrijk als leverancier van paprika en van sommige chilipepers. In rode pepers zitten capsaicinoïden, waaronder capasaicine. Vooral capasaicine prikkelt in het lichaam de vailloidreceptor, die een rol speelt bij de verwerking van pijnprikkels, en kan in doseringen van enkele milligrammen de lichaamstemperatuur enigszins verhogen, en daarmee ook het calorieverbruik.

Een geconcentreerd capsaicinextract is Capsimax, dat per 200 mg 2 mg capasaicine bevat. Behalve het stimuleren van de stofwisseling kan een dergelijke dosis ook het hongergevoel en de verbranding van eiwitten remmen. De kans op onaangename bijwerkingen is bij capasaicine trouwens vrij groot. Veel mensen ervaren zaken als zweten, maagirritatie en loopneus. Gebruik op langere termijn kan het slijmvlies in de darmen beschadigen.

Theobromine-cacao

Theobromine is de belangrijkste stimulerende stof in cacao. Theobromine lijkt sprekend op cafeïne en kent daardoor, zeer waarschijnlijk, dezelfde opwekkende en vetverbrandende eigenschappen. Wel zijn die in theobromine minder sterk aanwezig dan in cafeïne. De stimulerende werking van theobromine is per milligram ongeveer 20-25 van die van cafeïne.

Kolanoot

In Afrika groeien de bomen Cola nitida en Cola acuminata. De noten van die bomen zijn eetbaar, en bevatten veel cafeïne en theobromine. De oppeppende en eetlustremmende werking van de bestanddelen van kolanoten zijn overtuigend aangetoond. De kolanoot is vooral bekend omdat ze gebruikt werd in Coca-Cola. Of de kolanoot vandaag de dag nog steeds in Coca-Cola zit is een geheim; ze zit in ieder geval nog wel in Pepsi.

Overzicht

Hieronder een lijst van meest voorkomende bestanddelen in fatburners. De kleuren geven aan in hoeverre er wetenschappelijk bewijs is voor de werking ervan ten aanzien van vetverlies. Bij groen is er voldoende bewijs, bij blauw is de wetenschappelijke grondslag twijfelachtig, en bij zwart is er onvoldoende of geen bewijs.

Voor de beoordeling hiervan hebben we dankbaar gebruikgemaakt van de Supplementenwijzer App van de Dopingautoriteit. De ‘groene’ bestanddelen bespreken we hieronder, wederom met behulp van de Supplementenwijzer App, aangevuld met info van het al net zo handige Examine.com.

Meest voorkomende ingrediënten van fatburners
Guarana
Yerba maté
Capasaicine / Capsimax
Groene koffie(-extract) / GCA
Theobromum-cacao
Kolanoot
Glycine

CLA (Conjugated Linoleic Acids)
L-Carnitine
Choline
Framboosketonen
Coleus forskolin
Cissus quandrigularis
Kaempferol (Quercetin)
Saliebladpoeder (salvia officinalis)
Gymnema sylvestere
Naringine
Quercetine
Buchu
Taurine

Grapezaadextract
Cactusexctract (Opuntia Ficus Indica)
Cissus quandrigularis
Galluszuurmonohydraat
Olijfbladextract
L-tyrosine
Paardenbloem
Bacopa monniera
Panax ginseng
Evodiamine
Alpha-liponzuur
Acetyl-carnitine
Druivenpitten-extract
Serine
groen = werking wetenschappelijk bewezen, blauw = werkt misschien, zwart = (vooralsnog) geen werking aangetoond

Bijwerkingen

Zoals je hebt kunnen zien, zijn (legale) fatburners tegenwoordig meestal niet veel meer dan cafeïnepillen met wat aanvullende bestanddelen, vooral kruiden. Toch kun je ook dáár vervelende bijwerkingen door ervaren, zeker als je niet gewend bent aan cafeïne of er erg gevoelig voor bent. Of als je al veel cafeïne gebruikt en door een fatburner ver over de aanbevolen daglimiet gaat. En vergeet niet dat in ingrediënten als guarana óók cafeïne zit, en mogelijk nog andere stoffen die dat effect versterken.

In het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan 400 tot 600 mg cafeïne per dag te nuttigen, afhankelijk van hoe gevoelig je ervoor bent. Dat komt neer op vier tot zes koppen koffie per dag.

Mogelijke bijwerkingen van cafeïnerijke supplementen zijn een rusteloos gevoel, duizeligheid, misselijkheid en zelfs hartkloppingen. Ook slapeloosheid behoort tot de mogelijkheden, maar het spreekt voor zich dat je een fatburner (en cafeïne in het algemeen) beter niet te laat op de avond neemt. Bij voorkeur neem je zo’n pil ’s ochtends, bij het ontbijt. Of eventueel voor de training, mits die niet te laat op de avond is.

Legale fatburners zijn in beginsel veilig, maar als je (ernstige) bijwerkingen ervaart, staak dan de suppletie of verlaag de dosis.


Samengevat

1. Fatburners zijn supplementen die veel cafeïne bevatten, 200 tot 600 mg per dosering. Cafeïne in grote doses heeft een wetenschappelijk bewezen effect op de vetverbranding, maar door gewenning neemt dat effect gaandeweg af. Cafeïnesuppletie is dus niet geschikt voor lange duur.

2. Naast cafeïne zitten er in fatburners nog andere stoffen, veelal onttrokken aan exotische bomen en planten. Vaak bevatten die stoffen ook weer cafeïne of kennen ze een vergelijkbare werking. Andere stoffen remmen de eetlust.

3. Van lang niet al die stoffen is de werking wetenschappelijk bewezen. Bekijk dus kritisch het etiket voordat je een fatburner koopt.

4. De beste fatburners bevatten, naast cafeïne en eventueel groene thee-extract, stoffen waarvan het (kleine) effect op vetverlies is aangetoond, zoals guarana, capasaicine en yerba maté.

5. Legale fatburners zijn veilig voor gezonde personen.

6. Als je geen cafeïne kunt of wilt gebruiken, moet je stimulantvrije afslankproducten gebruiken, bijvoorbeeld eetlustremmers of vetbinders. CLA daarentegen werkt waarschijnlijk niet en kan zelfs schadelijk zijn.

Laatst bijgewerkt op 3 augustus 2021.