Afvallen met thee 9 theesoorten die kunnen bijdragen aan vetverlies

Aan het drinken van thee worden tal van gezondheidsvoordelen verbonden. Maar wist je dat thee je ook kan helpen om vet kwijt te raken? In het bijzonder als je de volgende soorten thee drinkt.

Groene thee

Groene thee wordt al eeuwen geprezen om zijn gezondheidsvoordelen. De thee wordt gemaakt van ongeoxideerde bladeren en is een van de minst bewerkte theesoorten. Om deze reden bevat het van alle theesoorten de meeste antioxidanten en heilzame polyfenolen. Polyfenolen zijn natuurlijke verbindingen die gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verminderen van ontstekingen en het helpen bestrijden van kanker.

Onderzoeken wijzen uit dat de catechines en cafeïne in groene thee een rol kunnen spelen bij het verhogen van het energiemetabolisme, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies[ii][iii]. Meer onderzoek heeft aangetoond dat groene thee vetcellen signaleert om vet vrij te maken en vervolgens het vermogen van de lever bevordert om dat lichaamsvet om te zetten in energie.

Het gaat wel maar om een klein effect en veel onderzoeken die kleine veranderingen in het metabolisme hebben aangetoond, gebruikten groene-thee-extracten met hoge concentraties catechines.

Dan nog is groene thee de ideale drank voor tijdens je cut. De thee zelf bevat zo goed als geen calorieën, de cafeïne die erin zit houdt je alert, en de drank biedt zoals gezegd veel gezondheidsvoordelen.

Voeg geen groene thee toe aan kokend water. Het is slecht voor de catechines, die gezonde chemicaliën in de thee. Beter: water van 160-170 graden.

Top-3 groenethee-extracten (aangeboden door onze partners)
Green Tea – Ultra Pure
(250 mg EGCG/cap)
Body & Fit
€ 29,99 € 20,99 (200 capsules)
Swanson Green Tea 500 mg
(500 mg groene thee/cap)
Body & Fit
€ 6,99 € 6,64 (100 capsules)
EGCg Green Tea Extract
(450 mg groene thee/cap)
Body Supplies
€ 14,90  (90 capsules)

Kurkuma-thee

Kurkuma, of Indiase geelwortel, is een specerij die wordt gewonnen uit de plant curcuma longa. Aan het goedje worden tal van gezondheidsvoordelen toegeschreven[iv].

Van het actieve ingrediënt in kurkuma, curcumine, is aangetoond dat het gewichtsverlies versnelt. Dat is de reden waarom Kurkuma wordt bestempeld als een van de beste theesoorten voor gewichtsverlies.

Een meta-analyse uit 2019 met 1646 patiënten met het metabool syndroom toonde aan dat het gebruik van curcumine resulteerde in een significante verlaging van BMI, gewicht en tailleomtrek, evenals een grote stijging van de adiponectinespiegels[v]. Een lage concentratie adiponectine, een eiwit dat vrijwel uitsluitend wordt aangemaakt in vetcellen, is geassocieerd met een verminderde insulinegevoeligheid.

Kurkuma is meestal verkrijgbaar in capsulevorm, maar het kan ook als thee worden ingenomen (ook wel gouden thee genoemd). Curcumine wordt het best door het lichaam opgenomen wanneer het wordt ingenomen met zwarte peper en een gezond vet. Zwarte peper verhoogt de biologische beschikbaarheid van de actieve stoffen. Veel kurkumasupplementen bevatten juist om deze reden een gepatenteerde vorm van zwarte peper.

Witte thee

Witte thee is het minst bewerkt van alle thee en heeft een lichte, zoete smaak. Het bevat meestal hogere concentraties catechines en polyfenolen dan andere, meer bewerkte theesoorten. Deze verbindingen helpen om te voorkomen dat nieuwe vetcellen zich ontwikkelen.

Onderzoekers ontdekten dat witte thee grote hoeveelheden EGCG (epigallocatechinegallaat) bevat, een soort catechine. Het is deze catechine die helpt voorkomen dat vetcellen zich vormen, wat op zijn beurt kan helpen om gewichtstoename te verminderen. EGCG helpt ook om het vetmetabolisme te versnellen, wat zorgt voor meer energie en snellere resultaten[vi]. Het betreft hier wel een laboratoriumstudie; of witte thee dezelfde effecten heeft in het menselijk lichaam, valt nog te bezien.

Witte thee is familie van de groene en zwarte thee (zie verderop). Al deze theesoorten komen namelijk van dezelfde plant, de theeplant, ook wel camellia sinensis.

Pepermuntthee

Pepermuntthee bevat geen cafeïne, maar kan op een andere manier bijdragen aan vetverlies. De thee kan namelijk helpen om de de welbekende cravings voorkomen, de hunkeringen om te snacken die tijdens een zware cut op de loer liggen. Onderzoek suggereert dat de sterke geur van pepermunt belangrijke reukreacties in je hersenen kan veroorzaken, die van invloed zijn op je eetlust.

Daarnaast helpt pepermuntthee om angst en stress te verminderen[vii]. Deze effecten verminderen op hun beurt de negatieve impact die hogere cortisolspiegels hebben op je metabolisme.

Zwarte thee

Zwarte thee is een gefermenteerde thee gemaakt van de bladeren van de camellia sinensis. Het fermenteren is een proces waardoor de samenstelling chemisch verandert en vaak het cafeïnegehalte wordt verhoogd. De thee smaakt wat sterker dan andere soorten en bevat ook meer cafeϊne dan de wat slappere theesoorten. Een kopje zwarte thee (125 ml) bevat tegen de 30 mg cafeïne. In groene thee zit rond de 20 mg.

Van cafeïne is aangetoond dat het de vetverbranding bevordert door de stofwisseling te stimuleren[viii], al zul je heel wat kopjes zwarte thee moeten drinken om enig effect te merken. Daarnaast zorgt het drinken van zwarte thee voor een verzadigd gevoel.

Zwarte thee bevat net zoveel antioxidanten als groene thee en is om tal van redenen goed voor je gezondheid[ix].

Oolong-thee

Oolong-thee is net als zwarte en groene thee afkomstig van de plant camellia sinensis. Het productiepoces van deze traditionele Chinese theesoort is vergelijkbaar met dat van zwarte thee, maar de fermentatiefase is korter. De smaak ligt tussen die van groene en zwarte thee in.

Oolong-thee, ook bekend als ‘zwarte drakenthee’, zit boordevol catechinen die vergelijkbaar zijn met die in groene thee. Deze catechinen werken door het vermogen van je lichaam om vet af te breken te bevorderen, wat je energieniveau kan verhogen en vetverlies kan versnellen.

Het positieve effect van oolong-thee op vetverlies blijkt vooralsnog alleen uit een humaan onderzoek[x] en een onderzoek onder muizen[xi]. Er is dus nog meer onderzoek nodig, maar het drinken van oolong-thee is sowieso hartstikke gezond.

Pu-erh-thee

Pu-erh-thee is een populaire Chinese theesoort met een kenmerkende donkerrode kleur en een stevige aardesmaak. Ook pu-erh-thee wordt geproduceerd van de bladeren en bladknoppen van de theeplant, de camellia sinensis.

Onderzoekers ontdekten dat de dagelijkse consumptie van de thee onder personen met overgewicht bijdroeg aan aanzienlijk gewichtsverlies, verminderde BMI en een verbeterd lipidenprofiel. De deelnemers rapporteerden ook verminderde eetlust. Daarnaast leek de thee het algehele cholesterolgehalte van de patiënten te verbeteren[xii].

Kombucha

Kombucha is een gefermenteerde thee gemaakt met een symbiotische cultuur van bacteriën en gist. De lange lijst met gezondheidsvoordelen omvat B-vitamines, ontgiftende glucuronzuur en antioxidantrijke polyfenolen. Maar het belangrijkste is dat kombucha probiotische bacteriën en azijnzuur bevat. Van deze verbindingen is wetenschappelijk bewezen dat ze helpen bij het afvallen.

Studies hebben aangetoond dat probiotica niet alleen het aantal calorieën dat je uit voeding opneemt kunnen verminderen, ze kunnen ook de hormonen beïnvloeden die je lichaam produceert met betrekking tot eetlust, vetopslag en obesitas. Door de balans van gezonde bacteriën in je darmen te verbeteren, houd je je natuurlijke gewichtsbeheersingsfuncties onder controle[xiii].

Ook azijnzuur kan helpen bij het afvallen, namelijk door het vermogen van je lichaam om vetcellen te vormen te remmen en door het verlangen naar honger te beteugelen.

Rooibosthee

Rooibos is afkomstig van de aspalathus linearis, een plant uit de vlinderbloemenfamilie die alleen in Zuid-Afrika groeit. Deze plant is van een andere familie dan de theeplant, waarom rooibos officieel geen theesoort is. In tegenstelling tot ‘echte’ theesoorten bevat rooibos geen cafeïne. De drank kan echter op andere manieren helpen bij vetverlies.

Rooibos is rijk aan polyfenolen, waaronder flavonoïden, die direct verband houden met gewichtsverlies. Een studie uit 2014 suggereert dat rooibos kan helpen om gewichtsverlies te verbeteren door het leptinegehalte te verhogen[xiv]. Leptine is het hormoon dat je hersenen vertelt dat je vol zit, zodat je niet te veel eet.

Tevens bevat rooibos aspalathin, een verbinding die helpt om honger af te weren en die het niveau van het ‘stresshormoon’ cortisol vermindert. Cortisol kan hongergevoelens veroorzaken en je lichaam aanmoedigen om vet op te slaan. Maar of rooibos werkelijk op deze manier kan bijdragen aan vetverlies is nog niet overtuigend aangetoond[xv].

Omdat rooibos cafeïnevrij is, kun je het op elk moment van de dag drinken.

Tot slot

Thee is lekker, heeft kalmerende effecten, is goed voor de gezondheid én kan bijdragen aan vetverlies. Dat laatste wel in beperkte mate; om succesvol af te vallen in vetmassa zul je op de eerste plaats een caloriebeperkend dieet moeten volgen en dat moeten combineren met (meer) lichaamsbeweging.

Het drinken van thee kan daarop een welkome aanvulling zijn: de drank bevat geen of nauwelijks calorieën en er zitten bestanddelen in die de vetverbranding positief beïnvloeden. In dit artikel kon je lezen welke theesoorten het meest geassocieerd worden met vetverbranding en waarom.

Referenties