Bulken op een budget Smalle beurs, brede schouders

Elke (serieuze) bodybuilder weet: de bulk kan een kostbare aangelegenheid zijn. Onder aan de streep van je eindeloze kassabon staat vaak een fiks bedrag. Hoe kun je nu bezuinigen op je boodschappen, zonder te bezuinigen op je resultaten? Zes tips.

1. Koop met beleid

De eerste tip is even vanzelfsprekend als belangrijk: ga niet zonder plan de supermarkt in. Struin dus niet willekeurig langs de schappen, maar kijk thuis eerst na welke aanbiedingen er zijn. Er zijn altijd wel producten afgeprijsd die zowel lekker als gezond zijn.

Bewapend met een boodschappenlijstje ga jij de supermarkt in, bij voorkeur een grote: kleine (buurt)winkels zijn vaak duurder.

2. Eet calorierijke (en toch gezonde) producten

Bulken betekent dat je iets meer calorieën eet (circa 250 kcal) dan je onderhoudsniveau. Je eet dus relatief calorierijk, maar dat hoeft niet veel extra geld te kosten.

Kies producten die veel calorieën leveren en tegelijkertijd gezond zijn. Geen fastfood dus. Wat dan wel? Nou, havermout in combinatie met volle melk bijvoorbeeld. Voeg er een eetlepel pindakaas aan toe voor extra calorieën en gezonde vetten. Ook studentenhaver – een los mengsel van noten, krenten, rozijnen – bevat enorm veel calorieën per gram.

3. Eet niet meer eiwitten dan nodig is

Eiwitten zijn belangrijk voor spiergroei; als bodybuilder heb je er relatief veel van nodig. Toch moet je het ook weer niet overdrijven: heel wat studies laten zien dat je voor optimale spiergroei niet meer dan 1,6 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag van nodig hebt. Die 1,6 g/kg/d is dus een plateau: meer eiwitten eten helpt je niet aan meer spiergroei.

Eiwitrijk eten is relatief duur. Eet dus niet meer eiwitten dan nodig is om je spiergroei te optimaliseren.

Tip: vis in blik is een goedkope bron van eiwitten – veel goedkoper dan verse vis. Tonijnmoot in olie bevat bovendien gezonde vetten en extra calorieën.

4. Eet niet meer vetten dan nodig is

De verdeling van vetten en koolhydraten is voor lichaamscompositie niet zo heel belangrijk. Maar economisch gezien eet je het beste relatief veel koolhydraten, aangezien deze de goedkoopste van de drie macronutriënten is.

Eet daarom niet meer vetten dan je strikt nodig hebt: 1-1,5 g/kg/d (zie ook dit artikel).

De consumptie van vetten kun je trouwens makkelijk combineren met die van eiwitten. Als je bijvoorbeeld volle zuivel nuttigt krijg je in één keer je zowel veel eiwitten als veel vetten binnen. En we noemden al pindakaas: naast calorierijk is dit product ook relatief rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Andere voorbeelden zijn pinda’s, zonnebloemzaden en pompoenpitten.

5. Koop ingevroren voeding

Ingevroren voeding heeft een slechte reputatie, maar dat is onterecht als je kijkt naar het onderzoek op dit gebied. Daaruit blijkt dat bevriezen nauwelijks invloed heeft op de voedingssamenstelling. Bedenk ook dat de meeste voedingsmiddelen die we kopen tegenwoordig niet écht vers zijn, zelfs niet als ze zodanig geëtiketteerd zijn. Ze zijn vaak al eerder bevroren geweest.

Vooral fruit en zeevruchten zijn prima om in ingevroren vorm te kopen.

6. Skip biologisch voedsel

In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Biologisch is wel een stuk duurder. Als er al een gezondheidsvoordeel aan zit, dan is dit zodanig klein dat het de hogere prijs niet waard is.