Review

Bulbine natalensis Wij testten deze testosteronbooster

Bulbine natalensis, of rooiwortel, is een kruid dat in de zuidelijke regionen van Afrika wordt gebruikt als afrodisiacum en door kruidendokters wordt voorgeschreven als middel tegen impotentie. Het is tevens een veelbelovende testosteronbooster, maar door zijn steroïdeachtige eigenschappen is gebruik mogelijk niet geheel zonder risico’s.

Bulbine natalensis is nooit uitvoerig op mensen getest, maar bij (mannelijke) ratten steeg het testosteronniveau met bijna 350 procent nadat ze een tijdje het kruid kregen toegediend, doordat het enzymen in de testes activeert[i]. Het positieve effect van bulbine natalensis op testosteronniveaus blijkt ook uit een ander onderzoek op ratten[ii][iii], die na toediening van het goedje meer zin in seks kregen. Volgens onderzoekers zou bulbine bij mensen daarom wellicht kunnen worden ingezet in situaties van verlaagd libido, vroegtijdige zaadlozing en erectieproblemen.

Leuk en aardig, maar we missen dus nog wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd op mensen. Al googelend komen we überhaupt nog weinig ervaringen met bulbine natalensis tegen. En hoe zit het met eventuele bijwerkingen? Eerst maar eens inzoomen op wat bulbine natalensis nou eigenlijk is en precies doet.

Wat is en wat doet bulbine natalensis?

Bulbine natalensis wordt gewonnen uit de steel en bladeren – niet de wortel – van de rooiwortel, een vetplantje dat welig tiert in het zuiden van Afrika en familie is van de aloë.

De Zoeloes noemen de plant ibhucu en de Xhosa ingcelwane. Deze inheemse volkeren gebruiken het sap van de plant voor de behandeling van diverse gezondheidsklachten, met name op het gebied van de (mannelijke) seksuele gezondheid. Het zou de geslachtsdrift en de potentie bevorderen en de werking is vergelijkbaar met het (synthetische) Viagra. Het ligt voor de hand dat een stijging van het testosterongehalte, het mannelijk geslachtshormoon, verantwoordelijk is voor die effecten.

Testosteron speelt naast de seksualiteit ook een rol bij de vorming van (vetvrije) spiermassa. Daardoor mag bulbine natalensis zich verheugen in een toenemende interesse van bodybuilders en krachtsporters.

(Neven)effecten

Bulbine natalensis heeft naast de (hopelijk) gewenste effecten mogelijk ook bijwerkingen, ofwel ongewenste (neven)effecten. Bij ratten namen tijdens het gebruik de hoeveelheid cholesterol en triglyceriden in het bloed toe en bulbine natalensis is mogelijk ook schadelijk voor lever en nieren[ii][iii]. Die nadelige effecten lijken sterk op die van een anabolenkuur.

Omdat niet valt uit te sluiten dat die bijwerkingen ook bij mensen optreden, is het raadzaam bulbine slechts af en toe te gebruiken (te ‘kuren’) en niet langdurig of permanent.

Gebruik en dosering

Wij besloten bulbine natalensis zelf te testen en schaften een verpakking met 90 tabletten aan, genoeg voor 30 dagen. De dagdosering bedraagt drie tabletten à 250 mg, tegelijkertijd in te nemen bij voorkeur vóór de training of anders na het wakker worden of vóór het slapen gaan.

Hoewel het misschien verleidelijk is de drie tabletten verspreid over de dag in te nemen, is dat niet aan te raden. Vergelijk het met paracetamol: twee paracetamol tegelijkertijd hebben een groter (pijnstillend) effect dan wanneer ingenomen op twee verschillende momenten.

Uit het onderzoek op ratten waaraan we eerder refereerden is gebleken dat bij overdosering het effect niet groter wordt en mogelijk zelfs afneemt. Dus laat je niet verleiden een grotere dan de voorgeschreven dosis te gebruiken.

Verwacht ook geen onmiddellijk effect van bulbine natalensis; wij werden de werking pas na 3 tot 7 dagen gewaar.

Bestel Bulbine-Natalensis (aangeboden door onze partners)
Bulbine-Natalensis (Pure Series)
BULK POWDERS
De bulbine natalensis-tabletten van BULK POWDERS™ bevatten een ongeëvenaarde 750 mg van de krachtigste bron aan bulbine natalensis beschikbaar. Bovendien bieden we dit tablet aan tegen de laagste prijs in Europa.
€ 33,75 (90 tabletten / 750 mg)

Testosteronboosters en hun verwachtingspatroon

Ten aanzien van zogenaamde natuurlijke testosteronboosters zijn onze verwachtingen nooit heel hoog gespannen. Trekken we dan op voorhand al in twijfel dat dit soort producten je testorenniveaus een ‘boost’ kan geven? Nou, niet per se. Maar het punt is dat veel argeloze potentiële kopers, mede door de marketing rondom dergelijke producten, het idee hebben dat natuurlijke testosteronboosters hetzelfde effect kunnen sorteren als synthetische (anabole steroïden), alleen dan in mindere mate. Een natuurlijke verhoging van je testosteronniveau is echter nog altijd iets heel anders dan een synthetische in de vorm van een anabolenkuur.

Maar meer testosteron = meer spiermassa, toch? Ja, maar alleen als het testosteronniveau boven je natuurlijk haalbare waarden uitkomt, door middel van anabolen dus. Je natuurlijke testosteronlevels verhogen – bijvoorbeeld door meer te slapen, bepaalde voeding te consumeren en door aan krachttraining te doen – heeft nauwelijks direct effect op spiergroei. Dat kunnen we althans afleiden uit een studie uit 2003 door de Charles R. Drew University of Medicine and Science[iv]. Kort samengevat bleek daaruit dat het voor spiergroei weinig uitmaakt hoe hoog of laag je testosteronwaarden zijn, zolang die waarden zich binnen de normale fysiologische actieradius bevinden – bij mannen 300 tot 1000 nanogram per deciliter (ng/dl). Goed, nu betrof het een onderzoek uitgevoerd onder niet-krachttrainende individuen. Een ander onderzoek[v], uit 2012, uitgevoerd aan de Canadese McMaster-universiteit, onder jonge, trainende mannen, kwam echter tot een gelijkaardige conclusie. Hormonale verschillen bleken amper van directe invloed op de aanmaak van spiermassa, noch op de hoeveelheid kracht (in dit geval bij de leg press). Dit doordat die verschillen zich allemaal binnen het normale fysiologische bereik bevonden.

Zijn testosteronboosters dus voorhand nutteloos? Dat ook weer niet, anders zouden we ons überhaupt niet aan de bulbine natalensis wagen. Maar mede op basis van de genoemde onderzoeken gokken we dat er alleen effecten te merken zijn bij mannen van pakweg 35+. We doelen dan op mannen met normale testosteronniveaus (als je denkt te laag te zitten dien je je immers tot je dokter te wenden), maar die dalen nu eenmaal met het klimmen der jaren. Meer in het bijzonder denken we aan mannen die aan de onderkant van het normale bereik zitten (dicht bij de 300 ng/dl dus). Ben je altijd al een wandelende testosteronbom geweest, verwacht dan evenmin merkbare effecten. En áls je al iets merkt, dan zou dat hooguit een boost in kracht kunnen zijn, ook al was in het Canadese onderzoek zelfs dát niet het geval. Maar dat betrof dus jongelingen en dan is zo’n t-booster maar een druppel op een gloeiende plaat.

Daarnaast kan een natuurlijke verhoging van je testosteronniveau een positieve uitwerking hebben op het beperken van de toename in vetmassa (in de bulk) of het stimuleren van vetverlies (in de cut). Maar verwacht ook op dit gebied geen wonderen, zoals bij het gebruik van anabolen.

Dit alles is beslist geen pleidooi voor het gebruik van anabole steroïden. Door middel van voeding, training en slaap kun je een heel eind komen in je doel om ‘droog gespierd’ te worden, op welke leeftijd dan ook. Wel willen we dat je realistische verwachtingen koestert ten aanzien van natuurlijke testosteronboosters, temeer daar fabrikanten je dikwijls heel andere verwachtingen voorschotelen.

Onze ervaringen

Als ervaren krachtsporters in de leeftijdscategorie 35+ namen we graag eens de proef op de som met bulbine natalensis. Om ons persoonlijk onderzoek zo goed mogelijk uit te voeren, wijzigden we buiten het supplementgebruik verder niks. We veranderden kortom niks aan ons eet- en leefpatroon, trainingswijze et cetera, om eventuele veranderingen zoveel mogelijk aan het supplementgebruik te kunnen toeschrijven. Dat was althans de bedoeling, want helaas weerhielden wat milde lagerugklachten en knieklachten Ron ervan optimaal te trainen.

Ervaring van Rik

Ik sta van oudsher nogal sceptisch tegenover testosteronboosters en daarin ben ik niet te enige. Een tijdje geleden heb ik nog eens D-Asparaginezuur (d-aspartic acid) geprobeerd, maar het enige merkbare ‘effect’ was een toename van acne op mijn schouders en rug. Dat duidt erop, dat het goedje kennelijk ‘iets’ met mijn hormonen deed, maar ik had dat liever ook (en vooral) tijdens de training gemerkt.

Sindsdien heb ik geen T-boosters meer gebruikt en ben ik voor wat extra trainingsstimulans mijn beroep blijven doen op good-old creatine. Voor de goede orde: ik ben een natural krachtsporter van 38 jaar met toename van ‘droge’ spiermassa als belangrijkste doel. Geen sinecure op mijn leeftijd; bij het voor spiergroei benodigde calorisch surplus ligt al gauw toename van vetmassa op de loer.

Zijn er buiten creatine dan echt geen vrij verkrijgbare supplementen die mij een duidelijk merkbaar duwtje in de rug geven? Ook al zou dat duwtje in de ogen van anabolengebruikers maar een lachertje zijn?

Nadat collega Ron op de proppen kwam met bulbine natalensis besloot ik me er ook eens aan te wagen. Wat ik er, al googelend, over kon vinden stemde immers tot enig optimisme. Zou dit spul misschien wél werken (op de gewenste manier), of een beetje toch?

De bestelling van het supplement betekende mijn eerste ervaring met Bulk Powders, een vanuit Engeland en Wales opererende webshop, maar met een prima Nederlandstalige webstek en klantenservice. Bij mijn gebruikelijke ‘leverancier’ (XXL Nutrition) en ook bij andere grote Nederlandse suppshops is bulbine natalensis vooralsnog niet verkrijgbaar.

De bestelling bij Bulk Powders verliep vlekkeloos: binnen drie werkdagen had ik het zakje met 90 tabletten à 750 mg in huis (het zakje kon gewoon door de brievenbus, maar let op: het wordt verzonden door Deutsche Post en die vragen om een handtekening bij levering. Een strenge bezorger zal de bestelling dus niet zomaar door je brievenbus gooien). Bulk Powders vermeldt op haar website dat de meeste Bubline-supplementen maar 500 mg per tablet bevatten. Bij hen is dat 750 mg. Waarvan akte. De bij TrustPilot hoog aangeschreven webwinkel verstuurde na de bestelling trouwens wel veel mails (en één sms’je). Dit kun je uiteraard ‘uitzetten’. Maar voor vaste klanten zijn de berichten misschien handig, omdat ze veelal kortingsacties en -codes bevatten.

Enfin, naar de bulbine natalensis nu. De verpakking vermeldt inname van drie stuks per dag. Aangezien ik bijna dagelijks train, nam ik ze dus steevast vlak vóór de training. Inmiddels zit mijn eerste ‘kuurtje’ van 90 tabletten erop.

Of bulbine natalensis werkt? Wel, het Placebo-effect lag ernstig op de loer, temeer omdat ik voorzichtig toch wel wat verwachtingen had gekregen en ik wist dat ik het spul voor Fitguide zou gaan reviewen. Dit overigens gedurende een aantal weken vóór mijn zomervakantie, waarin ik met een ‘bulk light’ nog even wat spiermassa wilde pakken, in elk geval zonder significante vettoename.

Qua training heb ik de eerste drie dagen niks gemerkt. Wel heb ik vrijwel meteen een verhoging van mijn libido opgemerkt. Na een week leek dat effect zich te stabiliseren of weer wat af te nemen. In principe was dit voor mij ook de enige noemenswaardige ‘bijwerking’. Geen last gehad van meer acne of zo. Ron meldde meer (innerlijke) agressie te voelen (zie zijn review, verderop). Daar had ik geen last van, al deed dat me wel opmerken, dat ik wat meer innerlijke onrust voelde. Of iets dergelijks. Maar ook dat alleen gedurende pakweg de eerste week.

En het trainen? Wel, dat begon veelbelovend. Op dag drie van mijn ‘kuur’ had ik een machinale benentraining, met de leg press als hoofdact. Met enige verwondering merkte ik dat sinds lange tijd niet zoveel ‘nieuw’ gewicht kon toevoegen en daar ook nog eens stevig mee door kon pakken. Vol verwachting begon ik de volgende dag aan mijn borsttraining, maar die verliep zonder noemenswaardig verschil met normaal. In de daarop volgende rugtraining, de dag erna, merkte ik dat met name de barbell rows me een stuk makkelijker afgingen. En de volgende dag kon ik volgens mijn logboek een kleine beetje ‘extra’ progressie boeken op de barbell squat.

Mijn logs resumerende: gedurende de eerste twee weken bulbine natalensis heb ik hier en daar wat ‘gemerkt’. ‘Hier en daar’, omdat ik het niet echt ervaren heb als een algehele toename van trainingscapaciteit (zoals dat bij creatine min of meer wel het geval is). En voor zover een toename, geen spectaculaire, al vond ik de vooruitgang die ik op de leg press boekte wel verrassend. Vraag me niet waarom bij de leg press wél die vooruitgang en bijvoorbeeld bij de barbell squat veel minder. En bij een oefening als de dumbbell bench press eigenlijk helemaal geen.

Na pakweg twee weken merkte ik nog maar weinig bulbine natalensis, ook niet qua niet-trainingseffecten, zoals het libido. In de loop van de derde week heb ik er creatine en HMB aan toegevoegd, omdat ik net voor mijn vakantie nog even wilde knallen. Uiteraard gaf deze cocktail aan supps een aardige boost, maar die zal dan weer grotendeels op het conto van de creatine zijn toe te schrijven.

Misschien klink ik niet zo enthousiast over de resultaten van bulbine natalensis. Wel, ik ben het ook maar gematigd. Ik ben blij om eens een T-booster te hebben gebruikt waar ik in elk geval ‘iets’ van heb gemerkt tijdens de training. Mijns inziens elk geval te veel om het louter op een Placebo-effect te gooien. Dat ‘iets’ is hoe dan ook nog veel te vaag en wisselvallig en vraagt om nader onderzoek in de vorm van een tweede kuur. Die ben ik dan ook zeker van plan te gaan volgen. Daarnaast vond ik dat ik ondanks mijn lichte bulk maar weinig in vet was aangekomen. Want hoe clean ik ook probeer te eten, een beetje toename in vetmassa is helaas bijna onvermijdelijk in een fase van spieropbouw – op mijn leeftijd toch. Kijkend in spiegel leek dit nogal mee te vallen deze keer. Mede dankzij de bubline dinges? Wie zal het zeggen.

Ervaring van Ron

Mijn leeftijd is 36 jaar. In de eerste week bulbine natalensis was er onmiskenbaar sprake van een toename in irritatieniveau. Ik was prikkelbaar en opvliegender dan anders. Je zou het zelfs ‘agressief’ kunnen noemen. Daarvoor waren geen externe factoren aan te wijzen. In de tweede week nam dit agressieniveau weer af.

Dat bulbine natalensis een (krachtig) afrodisiacum en potentieverhogend is, ben ik van overtuigd. Mijn geslachtsdrift nam na ongeveer een week behoorlijk toe en ik was ook potenter. Verder kon ik me niet aan de indruk onttrekken dat mijn testikels tijdens het gebruik merkbaar in omvang toenamen, iets wat overigens ook gebeurde bij de ratten die bulbine natalensis kregen toegediend. Dat laatste leerde ik pas achteraf, dus ik was niet vooringenomen wat betreft deze constatering.

Maar de hamvraag blijft: zorgt bulbine natalensis voor een toename van de vetvrije spiermassa? Hoewel mijn weegschaal geen significant verschil aangaf na 30 dagen, dacht ik én enkele personen in mijn omgeving wél een klein verschil in lichaamssamenstelling te bespeuren. Ongevraagd vroegen drie personen of ik was afgevallen en één daarvan dacht een toename in spiermassa te zien. Maar, nogmaals, dit ‘onderzoek’ voldoet natuurlijk geenszins aan wetenschappelijke standaarden.

Nu is het de vraag of, nadat ik recentelijk het gebruik heb gestaakt, voornoemde effecten afnemen en weer toenemen als ik besluit nog een ‘kuur’ te volgen. Als dat het geval is, kunnen we de effecten wat gemakkelijker aan het gebruik van bulbine natalensis toeschrijven. Ik kom hier in de toekomst op terug.

Bestel Bulbine-Natalensis (aangeboden door onze partners)
Bulbine-Natalensis (Pure Series)
BULK POWDERS
De bulbine natalensis-tabletten van BULK POWDERS™ bevatten een ongeëvenaarde 750 mg van de krachtigste bron aan bulbine natalensis beschikbaar. Bovendien bieden we dit tablet aan tegen de laagste prijs in Europa.
€ 33,75 (90 tabletten / 750 mg)

Tot slot

Natural krachtsporters maken enkel gebruik van ‘hulpmiddelen’ die vrij verkrijgbaar zijn en dus niet van producten die je alleen langs illegale wegen of met doktersrecept kunt bemachtigen. De legale supplementenindustrie is gebonden aan vele regels en restricties en grijpt bij het produceren van testosteronbevorderende supplementen vaak terug op natuurlijke kruiden, zoals bulbine natalensis. Iedereen weet dat, als die al effect hebben, dat effect in het niet valt vergeleken bij bijvoorbeeld dat van anabolen (gelukkig ontberen ze ook de grote nadelige effecten van anabolen). Wij durven te stellen dat gezonde jonge mannen van 18 tot 30 jaar zelfs helemaal niets van zulke natuurlijke testosteronboosters zullen merken. Als je natuurlijke testosteronlevels hoog zijn (en dat zijn ze, op die leeftijd) heb je überhaupt geen t-boosters nodig. Profiteer volop van je hoge hormoonlevels door al je energie te stoppen in hard en efficiënt trainen, en je geld te steken in nuttige suppletie, zoals eiwitten en creatine.

Wij zijn niettemin voorzichtig enthousiast over bulbine natalensis. We meenden er ‘iets’ van te merken, trainingsgerelateerd, maar onze leeftijd is dan ook 35+, wellicht hoog genoeg om een natuurlijke ‘t-boost’ op te kunnen merken.

Er is wetenschappelijk onderzoek op mensen nodig om de vermeende positieve effecten van bulbine natalensis te onderschrijven. En belangrijker nog: om een helder licht te werpen op de (mogelijke) nadelige gezondheidseffecten. Pas dan kun je inschatten of de eventuele voordelen opwegen tegen de risico’s.

Laatst bijgewerkt op vrijdag 14 juli 2017. Cover-afbeelding: Anabolicmen.com

Referenties