Q&A

Wat is de meest effectieve testosteronbooster?

Testosteron blijft een interessant goedje voor de modale gymganger. Op de markt worden diverse legale zogenaamde testosteronboosters aangeboden, als tegenhanger van anabolen. Maar werkt zo’n natuurlijke testosteronbooster ook echt?

Onderzoek

Deze vraag kunnen we wetenschappelijk beantwoorden op basis van een nieuwe meta-analyse van Morgado e.a. De onderzoekers stellen:

Door de lakse regelgeving in de sector kon de verkoop van supplementen floreren zonder verificatie van de vermeende voordelen ervan. Ons voornaamste doel was om systematisch alle gegevens over testosteronboosters die de afgelopen twintig jaar zijn gepubliceerd, te beoordelen en de werkzaamheid ervan te bepalen.

De onderzoekers bestudeerden het effect van testosteron in vier verschillende populaties: mannelijke atleten, mannen met laat optredend hypogonadisme, onvruchtbare mannen en gezonde mannen. Na onderzoek en screening werden 52 onderzoeken opgenomen in de review, met betrekking tot 27 voorgestelde testosteronboosters.

De uitkomst? Over het algemeen hebben zogenaamde testosteronboosters geen of nauwelijks effect op de totale testosteronwaarden, stellen de onderzoekers, en volgens coach Menno Henselmans zelfs nog minder als het vrij testosteron betreft en daar gaat het uiteindelijk om.

De enige uitzondering zijn de supplementen HMB en betaïne. Blijkens de review zouden zij in sommige omstandigheden de testosteronlevels wat kunnen verhogen. De meeste onderzoeken zijn echter gesponsord door de supplementenindustrie, merkt Henselmans op.

Lang niet alle enigszins populaire T-boost-supplementen werden in de review meegenomen. Zo bestaat er enig wetenschappelijk bewijs voor een boostende werking van tongkat ali, ashwagandha en boron, maar dan alleen bij (oudere) mannen met een laag testosteronniveau. Tongkat ali is binnen de EU niet meer verkrijgbaar.

Conclusie en advies

Moraal van dit verhaal: focus als natural bodybuilder niet op supplementen. Als jij je testosteron wilt optimaliseren, doe dan sowieso het volgende:

  • voldoende slapen;
  • stress beperken;
  • een goed dieet toepassen;
  • voldoende vetten eten, inclusief omega 3.

Meer tips om je testosteronlevels op een natuurlijke manier op peil te houden lees je in dit artikel.

In sommige omstandigheden zou je daarnaast de volgende supplementen kunnen gebruiken: HMB, betaïne, ashwagandha en/of boron. Bijvoorbeeld als je in een strenge cut zit of als je al wat ouder bent en een relatief laag testosteronniveau hebt.