Waarom bodybuilders bataten eten en geen gewone aardappels

Ze staan op het menu van vrijwel iedere bodybuilder: sweet potatoes, of ‘yams’ (al klopt die benaming officieel niet). In de VS worden ze traditioneel met Thanksgiving gegeten. Wat is het toch dat deze zoete aardappel zo populair maakt onder bodybuilders? En waarom eten ze geen ‘gewone’ aardappels?

Hoewel het beide knolgewassen zijn, behoren aardappels en bataten, of zoete aardappels, niet tot dezelfde familie. De ‘gewone’ aardappel behoort namelijk tot de nachtschadefamilie en de zoete aardappel tot de windefamilie. In de taxonomie zijn ze pas op het niveau van de orde verwant, één treetje hoger dan familie. Net zoals tijgers en huiskatten dus.

Maar waarom zijn ze een geliefde koolhydratenbron van bodybuilders? Wat heeft de bataat voor op de ordinaire pieper? Op de eerste plaats is dat z’n glycemische index. Daarbovenop bevatten bataten meer voedingsvezels en meer vitaminen.

Aan onder andere die voedingsvezels en aan zijn complexe koolhydraten dankt de zoete aardappel zijn lage glycemische index (GI). Koolhydraten met een lage glycemische index worden minder snel door het lichaam omgezet in glucose en zorgen voor minder abrupte stijging van de bloedsuikerspiegel dan koolhydraten met een hoge glycemische index, die razendsnel worden omgezet in suikers en zorgen voor enorme schommelingen in je bloedsuikerspiegel, waardoor je insulineweerstand kan verminderen.

Ter vergelijking: aardappels hebben een GI van 60, zoete aardappels een GI van 50, net op de grens van ‘goede’ en ‘slechte’ koolhydraten (trage respectievelijk snelle). Een zoete aardappel bevat gemiddeld 2 gram méér voedingsvezels dan een gewone aardappel. Qua koolhydraten, eiwitten en calorische waarde ontlopen ze elkaar nauwelijks.

Op enkele punten, met name mineralen, verslaat de gewone aardappel de zoete aardappel, maar vaak is het verschil marginaal. Dat verschil maakt de bataat ruimschoots goed met zijn hoge gehalten vitamine A, E en bètacaroteen. Aan dat laatste ontleent de zoete aardappel zijn karakteristieke oranje kleur. Bètacaroteen, of pro-vitamine A, wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en is belangrijk voor het afweersysteem. Er gaat waarschijnlijk ook een antioxidatieve werking van uit, wat wil zeggen dat het cellen en weefsels beschermt tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen.

Zoete aardappels hebben dus enorm veel mee. Ze zijn, zoals hun naam al doet vermoeden, inderdaad wat zoeter dan gewone aardappels en daardoor volgens veel mensen lekkerder. Ze zijn daardoor ook erg lekker in salades.

Moet je witte aardappels dan volledig uit je dieet schrappen en één op één vervangen door die rare oranje bataat? Nou, nee. Witte aardappels zijn een prima ingrediënt voor een post-workout meal, een maaltijd die je vlak na je training eet. Maar op enig ander moment van de dag, kun je inderdaad beter zoete aardappels eten.

Zoete aardappels zijn tegenwoordig ‘gewoon’ verkrijgbaar in de supermarkt en anders vind je ze wel bij de toko, of online!

Bestel zoete aardappels online (aangeboden door één onzer partners)
Zoete Aardappel blokjes
(kant-en-klaar)

(2,5 kg)
Muscle Meat
€ 7,50
Zoete Aardappel Partjes
(kant-en-klaar)

(2 kg)
Muscle Meat
€ 10,00
Zoete Aardappel Puree
(kant-en-klaar)

(1 kg)
Muscle Meat
€ 4,00