Review

Stacker2 Muscle Transform Natuurlijke testosteronbooster

Stacker is vooral bekend om zijn fatburners. Maar de supplementenfabrikant heeft ook twee testosteronboosters in haar assortiment, waarvan Muscle Transform de nieuwste is. Voordat we die bespreken, eerst wat over testosteron en testosteronboosters in het algemeen.

Het testosteronniveau: laag versus te laag

Heeft het überhaupt zin om je testosteron te ‘boosten’? Antwoord: meestal niet. Zolang je testosteronniveau binnen de natuurlijke actieradius ligt (bij mannen 270-1070 nanogram/deciliter), zul je geen klachten ondervinden, noch zul je significante voordelen merken als je testosteronniveau wat stijgt.

(Ernstige) klachten ervaar je wél als je testosteronniveau langdurig ónder die 270 ng/dL ligt. Dan is er sprake van een medisch testosterontekort, meestal als gevolg van een aandoening. In dat geval moet je je tot je huisarts wenden en dus niet je hoop op natuurlijke testosteronboosters vestigen.

Toch komt het bij wat oudere mannen (laten we zeggen vijfendertigplussers) weleens voor dat ze langdurig aan de onderkant van het natuurlijke spectrum zitten. En vaak ervaren ze daar dan toch negatieve gevolgen van, zoals een lager libido en minder energie. Mogelijke oorzaken van een laag testosteronniveau zijn gebrekkige slaap, overgewicht en/of overmatig alcoholgebruik, in combinatie met het feit dat ’s mans testosteronwaarden nu eenmaal dalen naarmate hij ouder wordt. Dat laatste kunnen we helaas niet veranderen, maar aan slaap en dergelijke valt natuurlijk wel iets te doen.

Soms speelt ook de voeding een rol, maar normaal gesproken alleen als je een zwaar caloriebeperkend dieet volgt – tijdens een cutfase bijvoorbeeld. Want enerzijds gaat het lichaam bij een aanhoudend energietekort bezuinigen op de testosteronproductie, anderzijds krijg je door het weinige eten mogelijk te weinig van micronutriënten als magnesium en zink binnen. Die zijn (ook) belangrijk voor je testosteron, waarom je supplementen zou kunnen gebruiken. Zink- en magnesiumtabletten kunnen dus nuttig zijn, doch alleen als je via je voeding te weinig van deze stoffen binnenkrijgt.

Het nut van testosteronboosters

Specifieke testosteronsupplementen (‘boosters’) bevatten één of meerdere natuurlijke stoffen die je testosteronpeil zouden moeten verhogen. ‘Zouden moeten’, omdat dat voor veel stoffen in die boosters lang niet altijd wetenschappelijk is aangetoond. Maar ook een goed samengestelde testosteronbooster is niet je eerste oplossing bij klachten als gevolg van weinig testosteron. Daartoe moet je zoals we zagen eerst zaken als slaap en voeding aanpakken. Tijdens een langdurige, zware cutfase zal je testosteronproductie echter onder druk blijven staan. Een testosteronbooster biedt dan mogelijk een steuntje in de rug.

Let wel: natuurlijke testosteronboosters doen, in directe zin, niks voor krachtprestaties en spiergroei. Dit in tegenstelling tot anabole steroïden, maar die laten het testosteronniveau dan ook ver buiten de natuurlijke marge treden. Zolang de waarden binnen die marge blijven, inclusief de gebruikelijke fluctuaties door de dag heen, zal een stijging ervan niet méér spiergroei aanwakkeren. Vooruit, wellicht voel je je energieker, wat je trainingsprestaties en dus indirect ook je gains ten goede komt.

Stacker: nog altijd efedravrij

Nu naar Stacker (ook wel Stacker2 genoemd), de supplementenfabrikant die vooral bekendheid verwierf met haar fatburners. Heel lang geleden zat er efedra in die fatburners, een stimulerend middel waarvan de werking op amfetamine lijkt. Efedra werd echter in 2004 verboden en sindsdien drijven de Stacker-fatburners uitsluitend op conventionele, veel minder ‘heftige’ stoffen als cafeïne.

Het is opvallend dat Stackers nieuwste testosteronbooster als volledige naam “Muscle Transform Ephedra Vrij” meekreeg. Alsof de argeloze supplementenkoper vandaag de dag nog aan efedra denkt. Maar misschien wil het bedrijf zo elke twijfel door associatie met het verleden vóór zijn. Of misschien klinkt “ephedra vrij” gewoon interessant?

Wat zit er in Muscle Transform?

Muscle Transform belooft onder meer een “drastische stijging” van het testosteronniveau en toename van spierkracht. Op dat laatste hoef je niet te rekenen, zagen we al. Maar is de samenstelling goed genoeg om een ‘t-boost’ te krijgen? De belangrijkste ingrediënten op een rij, met tussen haakjes de hoeveelheid per dagelijkse dosis (indien op het etiket vermeld).

D-aspartic acid (3 g)

D-aspartic acid is een niet-essentieel aminozuur, dat in de hypofyse en de testes een signaalfunctie vervult. Volgens enkele onderzoeken verhoogt suppletie met 3 gram per dag de testosteronspiegel in mannen die weinig testosteron aanmaken. Bij mannen met normale levels is nooit enig effect aangetoond.

Boron (10 mg)

Boron is een essentieel spoorelement. Suppletie met 10 milligram boron per dag lijkt de testosteronspiegel te verhogen, al is de wetenschappelijke bewijslijst volgens Examine.com nog niet heel solide.

Magnesium (225 mg)

Magnesium is een van de belangrijkste mineralen in ons lichaam. Je hebt er 300-500 milligram per dag van nodig, maar als je weinig groenten eet, kan er een tekort ontstaan. Dan is suppletie dus zinvol (al kun je beter meer groenten eten).

Voldoende magnesium is onder meer belangrijk voor goede slaap en zodoende dus indirect ook voor je testosteronniveau en voor spiergroei. Of suppletie met magnesium het testosteronniveau ook direct significant verhoogt, is nog onduidelijk.

Ashwagandha

Het gebruik van een ashwagandha-kruidenextract kan stress verminderen, vooral bij plots veranderende omstandigheden. Ashwagandha bezit misschien óók gunstige eigenschappen voor krachtsporters: het kruid verhoogt mogelijk het testosterongehalte en bevordert mogelijk krachtprestaties en spierherstel, ook bij jonge mannen. Er is tot op heden nog maar één studie die deze zaken direct heeft aangetoond. Ook andere studies duiden op een toename van het testosteronniveau, maar uitsluitend bij onvruchtbare mannen met sterk verlaagde testosteronwaarden .

Voor het verbeteren van krachtsportprestaties lijkt twee keer per dag 300 mg een effectieve dosis. Het is echter onduidelijk hoeveel ashwagandha er precies in Muscle Transform zit.

Fenugreek

Fenugreek is een kruid dat de testosteronspiegel zou verhogen en ook de werking van het hormoon insuline zou verbeteren. Zulks is echter alleen in enkele gesponsorde studies aangetoond.

Royal Jelly

Royal Jelly is een gelei die bijen geven aan hun koningin, die daardoor groter en sterker wordt dan andere bijen. Of je er ook als krachtsporter groter en sterker van wordt? Dat lijkt ons sterk, al is er één studie waarin een dagelijkse dosis 3 gram tot een kleine testosteronwaardestijging leidde bij oudere mannen en vrouwen. In Muscle Transform zit echter veel minder dan 3 gram: de ‘LH-Plus Matrix’ waar Royal Jelly deel van uitmaakt, is in totaal goed voor ruim 1 gram.

Momordica charantia

Momordica charantia is de wetenschappelijke benaming voor bittemeloenextract, dat in hoge doses (2-4 gram per dag) spiergroei stimuleert – in dierstudies althans. Humane onderzoeken naar dat mogelijke effect zijn er nog niet verricht. Toch wordt het goedje weleens in milligramhoeveelheden in sportsupplementen gestopt, zo ook in Muscle Transform, maar die lijken veel te laag om ook maar iets te ‘doen’. Misschien maar goed ook, want volgens diezelfde dierstudies veroorzaken zulke hoge doses schade aan de testes.

Urtic diocia

Urtic diocia is de wetenschappelijke naam voor brandnetel. Aan het consumeren van brandnetelextract worden bepaalde gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo wordt het van oudsher toegepast om de gezondheid van de prostaat te verbeteren en een onderzoek wijst inderdaad op enige positieve effecten op dat gebied. Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter ook dat brandnetel geen enkel effect heeft op testosteronwaarden.

Conclusie

Muscle Transform bevat in elk geval twee stoffen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze mogelijk het testosteronniveau verhogen bij (oudere) mannen met een lage testosteronspiegel: D-aspartic acid en boron. Het supplement bevat beide stoffen in afdoende doses.

Daarnaast kunnen ook ashwagandha, fenugreek, Royal Gellie en momordican charantia testosterongewijs testosterongewijs wellicht iets betekenen, maar het is sterk de vraag of de doses daarvoor hoog genoeg zijn.

Tot slot zit er nog een flinke dosis magnesium in, wat nuttig kan zijn als je die via reguliere voeding misschien niet voldoende binnenkrijgt (tijdens de cut wellicht).

Dosering en prijs

Één verpakking Muscle Transform bevat 168 capsules. Om de belangrijkste bestanddelen in adequate doses binnen te krijgen, moet je dagelijks 8 capsules innemen. Het etiket adviseert 4 capsules voor het ontbijt en 4 capsules net voor het slapen gaan. Dat zou maximale resultaten garanderen.

Volgens datzelfde etiket merk je de eerste effecten na 7-10 dagen, al moet je voor het product zeker 6 weken gebruiken voor maximale resultaten. Waarop dat advies precies gebaseerd is, is onbekend. Maar aangezien je met één potje 21 dagen doet, zou je er dus twee moeten kopen. Per stuk betaal je € 34,90. Bij Stacker Online is dat net 10 cent te weinig voor een gratis verzending, maar die heb je met twee potjes dus wél in de pocket.

Strikt genomen ben je waarschijnlijk goedkoper uit als je D-aspartic acid en boron als afzonderlijke supplementen koopt. Zo duur zijn die supplementen namelijk niet. Maar goed, Muscle Transform biedt je ook magnesium en nog wat andere stofjes die mogelijk aan de t-boost bijdragen. Plus het gemak van alles-in-één-cap.

Eindconclusie

Natuurlijke testosteronboosters kunnen een steuntje in de rug zijn wanneer je testosteronwaarden aan de lage kant zijn, bijvoorbeeld als doordat je zwaar en langdurig aan het cutten bent.

Muscle Transform van Stacker is dan best een goede optie, omdat het zowel de stoffen D-aspartic acid en boron in afdoende doses bevat. Beide stoffen zouden volgens enkele onderzoeken je testosteronspiegel kunnen verhogen wanneer die significant verlaagd is. Daarnaast bevat deze testosteronbooster magnesium, waaraan bij een caloriebeperkend dieet soms een tekort kan ontstaan. Of ook de overige ingrediënten iets ‘doen’, is sterk de vraag, maar daarvoor geldt: baat het niet, dan schaadt het niet.

Voor een ‘kuur’ van zes weken moet je wel enig budget uittrekken: bijna zeventig euro.

Bestel Muscle Transform (aangeboden door één onzer partners)
Muscle Transform (Stacker 2)
Body & Fit
€ 44,90 (168 capsules, 21 dagen)