Q&A

Waarom lijken spieren kleiner tijdens de cut?

Normaliter vinden we de spiegel een beter meetinstrument dan de weegschaal. Maar je ogen kunnen je ook bedriegen.

Spier of vet?

Tijdens de cut in een bulk-en-cutcyclus bevalt het je mogelijk niet wat je in de spiegel ziet. Het lijkt alsof je gains als sneeuw voor de zon verdwijnen. Je verlies vet, maar ook droge spiermassa, lijkt het wel.

We kunnen je geruststellen: het gros van de massa die je verliest, komt op het conto van het vetweefsel dat je spieren omhult. Als je al een millimetertje vet verliest, maakt dat optisch een wereld van verschil. Iets met 2 x r x π.

Glycogeen

Worden je spieren dan niet (wat) kleiner tijdens de cut? Jawel. Tijdens je dieet bezuinig je waarschijnlijk het meeste op je koolhydraatinname. Koolhydraten komen als glucose in je bloed terecht en wat daarvan niet wordt verbrand, wordt deels als glycogeen in je spieren opgeslagen.

Die glycogeenreserves nemen in de cut af, waardoor je spieren wat minder ‘vol’ ogen.

Écht spierverlies

In een cut verlies je, mits je dit goed aanpakt, slechts een marginaal deel van je ‘echte’ spiermassa, terwijl je wel gespierder voor de dag komt!

Laat een leek maar eens een foto zien van een off-season-bodybuilder en van diezelfde bodybuilder op het podium, en vraag wie gespierder is.