Q&A

Welke greepbreedte bij de barbell overhead press?

Wat is de ideale greepbreedte bij het schouderdrukken met een lange halterstang? Dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Maar anders dan veel mensen denken, is deze niet gelijk aan je greepbreedte bij het bankdrukken.

De correcte greepbreedte bij de barbell overhead press is waarschijnlijk smaller dan je denkt: iets wijder dan schouderbreedte.

Pak je de stand te breed beet, dan beperk je niet alleen je range of motion (ROM), maar loop je ook een grotere kans op blessures aan je schouder- en ellebooggewricht. Misschien niet direct, maar op termijn krijg je ongetwijfeld (chronische) klachten.

In de startpositie zouden je onderarmen nagenoeg verticaal moeten staan. Dus met je pols- en ellebooggewricht nagenoeg op één lijn – van zowel de voorkant als de zijkant gezien. Daarmee voorkom je niet alleen blessures, maar ben je bovendien op je sterkst!

Moeite met je greepbreedte te bepalen? Voer de oefening uit vóór een spiegel.

Desgewenst kun je de overhead press met een duimloze greep uitvoeren, wat je wellicht nóg sterker zal maken. Bij het bankdrukken wordt de false grip (ook wel suicide grip) afgeraden, maar bij het schouderdrukken is ze veilig.