Q&A

Hoe belangrijk is gezond eten voor vetverlies?

Om af te vallen raden dieetcoaches meestal aan om een dieet te volgen met overwegend gezonde voeding. Toch betekent gezond eten niet automatisch dat je ook (veel) vet verliest. Hoe zit dat?

Levensstijl

Natuurlijk hoort gezond eten bij een gezonde en fitte levensstijl, of je nou bodybuilder bent of niet. Maar velen denken dat gezond eten voldoende is om af te vallen, oftewel om droog te worden. Dit is niet automatisch het geval. Daarom merken mensen op een gezond dieet vaak dat ze niet of nauwelijks afvallen, of zelfs hun gewicht zien toenemen.

Energiebalans

Het is een grote misvatting dat gezonde voeding synoniem is voor vetverlies. Bij afvallen gaat het namelijk om het grotere geheel, namelijk de energiebalans. Vetverlies wordt bepaald door hoeveel calorieën je nuttigt en hoeveel je verbruikt. Eet je op een dag meer calorieën dan je verbruikt, kom je aan — zelfs al eet je overwegend gezonde, al dan niet onbewerkte voeding. Het gaat er dus om dat je een negatieve energiebalans creëert, bijvoorbeeld van 500 calorieën onder je onderhoudsniveau.

Conclusie

De moraal van dit verhaal: je moet niet alleen letten op het type voeding, maar ook op de hoeveelheid. Als je bijvoorbeeld veel havermout en noten eet, ben je weliswaar ‘gezond bezig’, maar je eet mogelijk te veel calorieën door de hoge caloriedichtheid van deze voedingsmiddelen. Gebruik daarom — op z’n minst een tijdje — een calorieënteller.

If It Fits Your Macros?

Sommigen slaan echter ook weer wat door als ze een calorieënapp gebruiken: ze letten alleen nog maar op de hoeveelheid calorieën en niet meer op het type voeding (ook bekend als If It Fits Your Macros). Dat is enerzijds nadelig voor je gezondheid, anderzijds is dit niet optimaal voor vetverlies. Zo kun je in dit artikel lezen dat het consumeren van onbewerkte voeding op verschillende manieren een gunstig effect op de lichaamscompositie heeft in vergelijking met bewerkte voeding. Dit bijvoorbeeld door de vitaminen die gezonde voeding levert en door een grotere voedsel-geïnduceerde thermogenese, waardoor je meer calorieën verbrandt na de maaltijd. Gezonde voeding – zeker bepaalde groentes – zorgt bovendien voor een goede vochtafdrijving. Daardoor zie je er minder fluffy uit en zijn je spieren dus beter zichtbaar.

Kortom, om af te vallen breng je je energiebalans op peil en vul je je calorie-inname in met vooral gezonde (al dan niet onbewerkte) voedingsmiddelen.

Fullness Factor

Wil je het afvallen nog wat makkelijker maken, eet dan voeding met een hoge verzadigingsgraad: hoe meer voeding je kiest met een hoge Fullness Factor (FF), hoe minder calorieën je consumeert terwijl je toch je hongergevoel beperkt. En voeding met een hoge FF is vaak ook gezonde voeding.