Makkelijk afvallen? 5 tips

Is je cut aangebroken? Dan kun je vast wat tips gebruiken om het afvallen (het vetverlies dus) makkelijker te maken. Wij bespreken er vijf.

1. Maak je omgeving dieetvriendelijk

Je omgeving speelt een grote rol in het afvalproces. Het is immers moeilijker om verleidingen te weerstaan als die zich makkelijk aandienen, zoals koekjes in de keukenkast en pilsjes in het café.

Zorg ervoor dat je geen calorierijke snacks in huis haalt. En ga bij voorkeur met een gevulde maag naar de supermarkt, zodat je ook daar verleidingen makkelijker kunt weerstaan.

Tot slot: je mag heus wel sociaal zijn tijdens je cut, maar vermijd gelegenheden met veel eten en drinken; spreek liever met mensen af om bijvoorbeeld te gaan sporten.

2. Eet mindful

Van bewust, of ‘mindful’ eten is aangetoond dat het de honger vermindert en het gevoel van volheid vergroot. Mindful eten is een manier om in te spelen op je interne honger- en verzadigingssignalen, zoals je gedachten en fysieke gevoelens.

Mindful eten betekent onder meer langzaam eten en focussen op elke hap. Ook moet je je tijdens het eten niet laten afleiden door bijvoorbeeld tv of je telefoon.

3. Wees consistent met je dieet

Voorkom dat je je constant zorgen moet maken over wat wel of niet te eten. Het is misschien een beetje saai, maar neem liever elke dag min of meer dezelfde maaltijden, welke je eenmalig hebt gecheckt met een calorieënteller. Eet ook steeds rond dezelfde tijdstippen. Zodoende vermijd je psychologische stress over je dieet. Ook kan het je helpen om je eetlust te reguleren.

4. Geef je slaap prioriteit

Slaap speelt een belangrijke rol bij lichamelijk en geestelijk herstel, welke tijdens de cut extra onder druk staan. Ook heeft je nachtrust een grote invloed op je hongerniveaus en je vermogen om vet te verliezen.

Zorg ervoor dat je minimaal zeven uur slaap per nacht krijgt.

5. Blijf actief

Zorg dat je, ondanks het energietekort in je dieet, lichamelijk actief blijft. Dat kan door middel van cardio, maar ook door de bewegingen in je dagelijks leven. Er zijn heel veel vormen van onbewuste beweging, die we NEAT noemen (Non-Exercise Activity Thermogenesis). Bij een energietekort gaat je lichaam automatisch op NEAT bezuinigen, maar dit kun je voor een deel compenseren door beweeglijker te worden in het leven van alledag: van staand werken tot vaker de trap nemen. Door meer te bewegen hoef je minder diep in je calorieën te snijden.