Q&A

Verbreekt creatine het vasten? Volgens onderzoek

Creatine is ook prima te gebruiken in de cut, zoals je in dit artikel kunt lezen. Maar wat nu als je tijdens je cut intermittent fasting toepast? Doorbreekt creatinesuppletie dan het vasten?

Creatine in de cut

Creatine is bij uitstek een supplement om te gebruiken tijdens een cutfase. Creatinesuppletie helpt je om je trainingsprestaties en herstel op peil te houden, wat belangrijk is voor het behoud van je spiermassa. Daarnaast helpt ze mogelijk om spierafbraak als gevolg van duurinspanningen tegen te gaan, wat nuttig is als je tijdens je cut veel cardio doet.

Veel sportschoolbezoekers vrezen echter dat creatine hun dieet verstoort. Ze zijn vooral bang dat creatine het vasten verbreekt, bij hen die intermittent fasting toepassen.

Vastende toestand

Om een ​​vastende toestand te breken, moet je iets consumeren dat ervoor zorgt dat je lichaam van een vastende staat overschakelt naar een staat waarin het insuline vrijgeeft. Dit kan een kleine snack zijn, maar ook zelfs een slokje frisdrank.

Onderzoek

Maar hoe zit het als je een glas water drinkt met creatinepoeder erin? Volgens een oude studie heeft creatine géén significante invloed op de insulinespiegels en verbreekt daarom het vasten niet. Dit komt doordat het verbreken van het vasten vereist dat je calorieën, koolhydraten, eiwitten of vetten consumeert, die allemaal niet in creatine zitten.

Als je creatine inneemt met een calorierijke drank, zoals vruchtensap of een eiwitshake, wordt je vasten verbroken, omdat deze dranken de insulinespiegels in je lichaam verhogen. Ook het gebruik van een pre-workoutsupplement dat creatine combineert met andere caloriebevattende ingrediënten (bijvoorbeeld suiker, sommige zoetstoffen of koolhydraten) zal je vasten verbreken.

Creatine met koolhydraten

Resteert de vraag of het wijs is om creatine met water en/of op nuchtere maag in te nemen. In dit artikel lees je dat het nog steeds twijfelachtig of de opname van creatine in de spieren versterkt wordt wanneer je de stof inneemt met koolhydraten, of met koolhydraten en eiwitten. Onderzoeken spreken elkaar tegen. Maar zelfs áls de koolhydraten en/of eiwitten de opname van creatine versterken, is het de vraag of je daar uiteindelijk echt iets aan hebt. Mogelijk zorg je er alleen maar voor, dat je maximale creatineniveau sneller bereikt wordt.

Conclusie

Als je je creatinesupplement inneemt tijdens je vastenperiode en je wilt het vasten niet verbreken, neem dan creatine gemengd met water en niets anders.