Review

Sustained Release Pre-Workout Nieuw van Body & Fit

Body & Fit Shop lanceerde onlangs een nieuwe pre-workoutbooster: Sustained Release Pre-Workout, van het huismerk Body & Fit. Eindelijk eens een pre-workout die belangrijke stoffen wél in adequate doses levert, zo leert een blik op het label.

Pre-workouts (PWO’s) behoren tot de best verkochte supplementen onder krachtsporters en in het bijzonder bodybuilders. Een goed samengestelde PWO kan positieve effecten hebben op trainingsprestaties en eventueel ook op het herstel daarvan.

‘Kán’, want PWO’s bieden lang niet altijd waar voor hun geld. Vaak bevatten ze stoffen waarvan de geclaimde werking niet is aangetoond en áls er al effectieve stoffen in zitten, zijn die niet in voldoende mate aanwezig om te kunnen werken. Hoe zit dat met Sustained Release van Body & Fit?

Langzame afgifte van cafeïne en BCAA’s

Sustained Release bevat volgens de makers negen krachtige ingrediënten en is verrijkt met “bijzondere sustained release beadlets, voor een geleidelijke afgifte van BCAA’s en cafeïne”. Vandaar de naam dus.

Nu vinden we BCAA’s niet interessant. Het is inmiddels genoegzaam bekend dat je beter hele eiwitten of eiwitpoeders kunt nemen in plaats van losse aminozuren.

Cafeïne is wél een werkzaam ingrediënt, al doet het voor krachtprestaties alleen iets als je het maar heel af en toe gebruikt. Voor energie en alertheid is cafeïne in principe altijd wel effectief, tenzij je in je dagelijks leven al veel cafeïne binnenkrijgt. Één dosering van Sustained Release (twee scoops) levert 400 mg cafeïne, waarvan 150 mg als sustained release beadlets.

Die beadlets zijn kleine bolletjes met een laagje dat ervoor zorgt dat de cafeïne langzaam vrijkomt. Daardoor zou je er gedurende je hele training profijt van hebben. Waarbij natuurlijk de vraag rijst of je nog wel iets merkt van cafeïne die in zulke kleine doses wordt afgegeven. Maar het ‘shot’ van 250 mg krijg je dus sowieso.

Andere ingrediënten

Die fancy sustained release-technologie nemen we even voor lief. Cafeïne hoeft voor ons sowieso niet zo, aangezien we al bezielde koffiedrinkers zijn. Dus dan maar een blik werpen op de rest van de ingrediëntenlijst.

L-citrulline

L-citrulline of citrulline malaat is een typisch PWO-ingrediënt. De werking van het supplement is door de wetenschap redelijk overtuigend aangetoond.

Citrulline verhoogt het gehalte stikstofmonoxide (NO) in je lichaam. Daardoor worden je bloedvaten verwijd en kunnen er meer zuurstof en voedingsstoffen naar je spieren worden getransporteerd. Dat zorgt tijdens krachttraining voor iets meer anaerobe energie, waardoor je een extra rep kunt doen in de 5-10-reprange.

Hoewel in bijna elke PWO vertegenwoordigd, is citrulline (malaat) meestal ondergedoseerd. De aanbevolen dosis voor krachtsporters is namelijk 6 tot 8 gram, waarom wij citrulline malaat als los supplement gebruiken. Een dikke pluim voor Sustained Release Pre-Workout: één dosering (twee scoops) levert 6 g L-citrulline, de minimaal vereiste hoeveelheid dus. En zo hoort het ook.

Beta-alanine

Beta-alanine is eveneens een stof die vaak in PWO’s wordt gestopt. Eigenlijk opmerkelijk, omdat het aangetoonde effect ervan alleen fysieke inspanningen van 2 tot 3 minuten betreft. Bij traditionele krachttraining, met relatief korte sets en lange rustpauzes, heb je er dus niet veel aan.

Je kunt wél van beta-alanine profiteren als je een meer metabolische stijl van trainen hebt, met bijvoorbeeld met veel supersets en dropsets. Mogelijk heeft beta-alanine óók een direct effect op spiergroei, naast het verbeteren van trainingsprestaties. Dit is echter nog onduidelijk en weinig onderzocht.

Ook beta-alanine wordt in PWO’s vaak onvoldoende gedoseerd. Om er iets van te merken, heb je 2 tot 5 gram nodig. Één dosering van Sustained Release bevat 3 g beta-alanine: prima dus.

Overige

Verder bevat de nieuwe preworkout van Body & Fit Shop nog deze stofjes:

  • N-Acetylcysteïne (heeft geen aangetoonde werking);
  • Choline (heeft geen aangetoonde werking);
  • Zwarte peper (kan de opname van stoffen verhogen, maar de dosis is daarvoor te klein);
  • Vitamine B3 en B12 (krijg je bij een normaal voedingspatroon voldoende binnen).

De PWO bevat géén creatine en ook dat vinden we een pre. De werking van creatine is niet gebonden aan timing van inname, en áls je al waarde hecht aan de timing, kun je creatine zelfs beter ná de training innemen!

Kopen

Sustained Release Pre-Workout is verkrijgbaar in drie verschillende smaken en kost € 36,90. Daarvoor krijg je 370 gram product, oftewel 40 doseringen.

Oordeel

Het grote pluspunt van deze nieuwe pre-workoutbooster is dat hij niet alleen cafeïne, maar ook citrulline en beta-alanine is adequate doses bevat. Iets wat bij veel andere PWO’s met citrulline en beta-alanine niet het geval is. Sustained Release Pre-Workout is dus een prima optie als je deze drie stoffen, waarvan de effecten op krachtprestaties wetenschappelijk zijn aangetoond, eens samen wilt uitproberen, zonder ze als afzonderlijke supplementen te hoeven kopen.

Daarnaast geniet je misschien voordeel van de geleidelijke afgifte van cafeïne. Maar je moet al geen fervente cafeïnegebruiker zijn om überhaupt van cafeïnesuppletie te kunnen profiteren.

Minpunt is dat er dingen in zitten waar je waarschijnlijk weinig tot niks aan hebt, zoals N-acetylcysteïne en choline. Al kun je natuurlijk nooit uitsluiten dat deze stoffen een bepaalde synergie hebben. Of dat er ooit alsnog onderzoeken verschijnen die de claims rechtvaardigen.

Bestel Sustained Release Pre-Workout (aangeboden door één onzer partners)
Sustained Release Pre-Workout
Body & Fit Shop
€ 36,90 (40 doseringen à 18,5 g)