Video

The Perfect Squat

Squatten vergt technische precisie. Geen wonder dat YouTube bol staat van de squat-instructievideo’s. Wij vonden er eentje die de moeder der quadoefeningen op een zeer heldere en leerzame manier onder de loep neemt. Een prima (opfris)cursus, zelfs voor de doorgewinterde squatter.

“The Perfect Squat” doorloopt eerst de fundamenten van de squatbeweging met je: de diepte, de positie van de voeten, knieën, wervelkolom, schouderbladen, core en van het hoofd, de repsnelheid en de ademhaling. Ook leer je hoe je je het beste kunt opwarmen voor het squatten.

Vanaf pakweg vijf minuten focust de video op de meest gebruikelijke uitvoering van de oefening: de barbell back squat. Waarschijnlijk wist je al dat er zoiets bestaat als een high- en low-variant. Laat je geheugen even opfrissen over de belangrijkste verschillen tussen die twee. Ook andere aspecten van de barbell squat, zoals greep en elleboogpositie, komen aan bod.

De video werd gemaakt door Calisthenicmovement, het bedrijf en YouTube-kanaal van twee Duitse sportcoaches die gespecialiseerd zijn in calisthenics, een vorm van krachttraining geënt op het gebruik van eigen lichaamsgewicht. Als deze manier van trainen je aanspreekt, moet je je zeker op hun kanaal abonneren.