Tip

Verander niet te vaak van oefeningen

Afwisseling in oefeningen is, net als variatie in trainingsvolume en –intensiteit, een manier om het lichaam van nieuwe trainingsprikkels te voorzien. Maar je spieren raken niet zo snel verveeld als je misschien denkt. En het te vaak wisselen van oefeningen kan averechts werken.

Variatie is een middel. Geen doel. Toch zien we veel mensen voortdurend wisselen van oefeningen, om zogenaamd continu vooruitgang te boeken. Maar is er eigenlijk wel sprake van progressie als je constant andere oefeningen doet?

De neurologische factor

Zodra je een nieuwe oefening doet, word je al snel beter in die specifieke oefening. Die verbetering van je technische vaardigheid – want is het in feite – zorgt ervoor dat je de oefening zwaarder en zwaarder kunt uitvoeren. Die verbeterde vaardigheid is een kwestie van neurologische factoren.

In de beginfase van een nieuw trainingsprogramma leveren die neurologische factoren een grotere bijdrage aan je krachttoename dan de toename in spiermassa[i]. Als je vooruitgang na een aantal weken abrupt een halt wordt toegeroepen, betekent dat in feite niets meer dan dat je de oefening ‘aardig’ onder de knie hebt.

Terug bij af

Op dit punt is het verleidelijk te switchen naar een andere oefening, waarbij je weer evenveel weken vooruitgang kunt boeken. In feite is hier sprake van schijnprogressie[ii]. Want terwijl je beter en sterker wordt in deze oefening, verleer je in feite weer je oude oefening. Daar kom je achter wanneer je deze weer in je trainingsprogramma implementeert en weer praktisch bij nul moet beginnen.

Je kunt een tijd lang om de zoveel weken wisselen van oefening, en telkens beter worden in die nieuwe oefening. Maar als je na pak ‘m beet een half jaar in de spiegel kijkt, of jezelf test op een referentieoefening als de squat, bench press of deadlift, merk je amper vooruitgang.

Wat je eigenlijk hebt gedaan, is het laaghangend fruit plukken. Een favoriete methode van veel personal trainers om de schijn van vooruitgang te wekken. Je hebt in feite vooral je centraal zenuwstelsel getraind. Nu is het zaak je spieren de vruchten te laten plukken van die verbeterde neurale efficiëntie.

Advies

Het is beter een oefening een tijdje een kans te geven voor maximale krachttoename en spiergroei. Immers, toename in kracht (progressive tension overload) is dé sleutel tot spiergroei op de lange termijn.

Beland je na een tijdje op een trainingsplateau? Verander dan niet van oefening, maar manipuleer andere trainingsvariabelen zoals trainingsintensiteit en -volume. Je kunt op de eerste plaats natuurlijk proberen meer reps met hetzelfde gewicht te doen. Ook excentrisch trainen en intensiteitstechnieken als dropsets bieden je de mogelijkheid om méér uit hetzelfde gewicht te halen. Soms zit er echter niks anders op dan een krachtcyclus in te lassen, oftewel een tijdje puur voor kracht te trainen. De daaruit ontstane krachttoename kun je vervolgens weer gebruiken om spiergroei te realiseren in je reguliere trainingsprogramma.

Referenties