Video

Fittube: AthLEAN-X Jeff Cavaliere legt uit

Als je regelmatig fitnessvideo’s opsnort via YouTube, ben je Jeff Cavaliere vast en zeker weleens tegen het perfect geproportioneerde bodybuilderslijf gelopen. Deze Amerikaanse personal trainer heeft zich met zijn heldere en boeiende manier van uitleggen tot een waar kijkcijferkanon ontpopt. Cavalieres kanaal AthLEAN-X noteert inmiddels meer dan 4,3 miljoen abonnees.

Schwarzenegger

AthLEAN-X is tevens de naam van een trainingsprogramma dat Cavaliere ontwikkelde, nadat hij eerst jarenlang als hoofd fysiotherapeut van de honkbalclub New York Mets had gewerkt. Als kind was Cavaliere al gefascineerd door worstelaars, action stars en natuurlijk Arnold Schwarzenegger. Inmiddels is hij zélf een fitnessgoeroe annex social media-ster, die met zijn video’s, veelal behoorlijke didactische hoogstandjes, honderdduizenden en soms miljoenen views genereert. Als het even kan, presenteert de inmiddels 42-jarige Cavaliere zich met ontbloot bovenlijf. Zijn shredded fysiek, geïnspireerd op de geblokte idolen uit zijn jeugd, maakt duidelijk dat de man weet waarover hij praat. Als personal trainer werkte Cavaliere met topathleten als David Wright, David Beckham, Rafael Nadal en Terrell Owens.

Kennis

De esthetische krachtsporter kan zich op AthLEAN-X laven aan talloze video’s met instructies en tips over spiergroei, de juiste uitvoering van oefeningen en veelgemaakte fouten, en over lichaamscompositie, supplementen en trainen in het algemeen. Populair zijn Cavalieres ‘Best and worst’-video’s (bijvoorbeeld de vijf slechtste oefeningen), de ‘Sore in 6 Minutes’-serie (om plateaus te vermorzelen) en een feuilleton over het boetseren van een perfect sixpack. Bij zijn uitleg put Cavaliere graag uit zijn anatomische kennis als fysiotherapeut (waar nodig bekladt hij zijn lichaam met zijn ‘muscle markers’), maar zonder daarbij in nodeloos getheoretiseer te verzanden. Nou ja, soms praat hij wel érg veel.

Natty or not? 

Net als andere fitnessgoeroes die zich online in de kijker spelen, is ook Cavaliere vaak onderwerp van ‘natty or not?’-debat. Feit is dat de man voor zijn leeftijd uitermate lean is en voor een ogenschijnlijke ectomorph behoorlijk gespierd. Maar toch ook weer niet overdreven gespierd, en gezien zijn achtergrond in de fysiotherapie gaan velen ervan uit, dat we met een heuse natural van doen hebben. Maar hoe kan het dan dat hij in élke video afgetraind oogt, op welk moment van het jaar dan ook? Volgens hemzelf omdat hij niet aan bulken en cutten doet. Cavaliere en ook zijn trainingsprogramma AthLEAN-X gaan uit van het principe dat, óók bij ervaren bodybuilders, spieropbouw en vetverlies gelijktijdig mogelijk zijn. Kort samengevat: (beperkte) spiergroei is mogelijk bij een calorietekort, zolang er maar sprake is van een positieve eiwitbalans. Mijn persoonlijke ervaring als bijna-leeftijdsgenoot van Cavaliere is dat een lichte (‘cleane’) bulk (met een na verloop van tijd onvermijdelijke korte cut) de enige weg is om nog enige substantiële spiergroei te verwezenlijken. Zijn theorie lijkt me er meer een van maintaining: behouden wat je hebt, er doorlopend fit uitzien, zonder dat er wezenlijk veel aan je lichaamscompositie verandert. Al ben ik graag bereid Cavalieres inzichten op dit punt nader te onderzoeken. Dit alles terzijde overigens.

Video’s

AthLEAN-X bevat honderden video’s, waaruit hieronder een héél kleine bloemlezing. De rest vind je hier.

https://www.youtube.com/channel/UCe0TLA0EsQbE-MjuHXevj2A