Q&A

Hoeveel calorieën bevat een restaurant-maaltijd?

Handig, zo’n calorieënapp met streepjescodescanner. Maar als je uit eten gaat, is het gissen naar de hoeveelheid calorieën die je naar binnen schuift. Natuurlijk, je kunt de ober vriendelijk naar de voedingswaarden vragen. Met het risico dat je tafelgenoten je officieel obsessed vinden. Gelukkig geeft nieuw onderzoek inzicht in wat een gemiddelde restaurantmaaltijd je aan calorieën oplevert.

Het onderzoek

Amerikanen onderzochten 223 hoofdmaaltijden (dus geen voorgerechten of desserts) van 111 willekeurig geselecteerde eetgelegenheden (zowel fast-food-restaurants als gewone restaurants) in zes landen: de VS, China, Brazilië, Finland, India en Ghana. Men keek alleen naar de energiewaarde en de caloriedensiteit (hoeveel calorieën één gram van de maaltijd levert).

Het resultaat

Het resultaat? Gemiddeld bevat een restaurantmaaltijd 1300 kilocalorieën, ongeacht het land waar je die nuttigt. Bijna alle hoofdgerechten die men onderzocht bevatten minimaal 600 kcal en soms overschreden ze zelfs de 2000 kcal. Dat is inclusief bijgerechten die standaard bij de maaltijd horen (zonder extra kosten dus), maar exclusief drank en additionele gerechten, zoals voorgerechten en desserts.

De resultaten werden vervat in onderstaande figuur. Klik erop om een interactieve versie met alle data te zien.

De conclusie

1300 kcal is niet gering als je bedenkt dat een gemiddelde vrouw 2000 kcal per dag nodig heeft en een gemiddelde man 2500. De onderzoekers concluderen dan ook:

Very high dietary energy content of both full service and fast food restaurant meals is a widespread phenomenon that is probably supporting global obesity and provides a valid intervention target.

Als bodybuilder zit je waarschijnlijk wel wat hoger in je dagelijkse caloriebehoefte. Maar ook dan betekent een hapje buiten de deur eten dat je je calorie-inname de rest van de dag zeer beperkt moet houden.