Q&A

Hoe gezond is pure chocolade?

Ben je aan het cutten en op zoek naar een verantwoorde snack, dan grijp je wellicht naar een reep pure chocolade. Er worden immers gezondheidsvoordelen aan pure chocolade toegedicht en het goedje zou kunnen helpen om af te vallen. Maar is dat ook werkelijk zo?

Wat is chocolade?

Chocolade is een voedingsmiddel dat bestaat uit cacaopoeder, cacaoboter en suiker.

Chocolade is bij velen geliefd: het is een echte lekkernij. De meest felbegeerde chocoladesoort is melkchocolade.

Wat is pure chocolade?

We spreken van pure chocolade wanneer het product voor minstens 35% uit droge cacaobestandsdelen bestaat. Er bestaan ook pure chocolades met een cacaogehalte van 70, 80, 90 en zelfs 100%.

Hoe puurder de chocola, hoe bitterder van smaak. En hoe puurder de chocolade, hoe gezonder, toch? Dat laatste zullen we hierna eens onderzoeken.

Gezondheidsvoordelen cacao

Cacaopoeder wordt gemaakt van de pit van de cacaoboon. Deze is heel voedzaam en tegelijkertijd laag in de calorieën: slechts 27 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram).

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van cacao:

  • In cacao en dus in chocolade zitten flavanolen. Flavanolen zijn een soort antioxidanten. Door vrije radicalen te neutraliseren beschermen antioxidanten cellen en weefsel tegen veroudering. Op die manier verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker[i][ii];
  • Flavanolen helpen ook de bloeddruk te verlagen door de productie van stikstofmonoxide (NO) te stimuleren[v][vi];
  • Cacao helpt ook bij het handhaven van een gezond cholesterolgehalte, door het goede HDL-cholesterol te verhogen en het slechte LDL-cholesterol te verlagen. Cholesterol is, net als bloeddruk, een belangrijke factor in het risico op hart- en vaatziekten[iii][iv];
  • Cacao kan de hersenfunctie verbeteren door de bloedstroom te verhogen. Het bevat ook stimulerende middelen zoals cafeïne en theobromine[vii][viii][ix][x];
  • Tot slot zit cacao boordevol gezonde voedingstoffen, vooral mineralen. Eén reep pure chocolade (100 g) bevat bijna 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden koper en mangaan en is ook rijk aan ijzer, kalium, magnesium en zink.

Je snapt nu waarom pure chocolade als gezond wordt beschouwd: er zit veel cacao in, tot wel 100%, beduidend meer dan in melkchocolade (< 35%), en cacao heeft meerdere gezondheidsvoordelen die enigszins door de wetenschap worden gesteund.

Dat laatste blijkt eens te meer uit een nieuwe meta-analyse van 39 studies. De conclusie:

De consumptie van cacao heeft een beschermend effect op belangrijke cardiometabole risicofactoren die een klinische impact hebben op de vermindering van het cardiovasculaire risico[x].

Maar hoe zit het met cacaoboter?

Behalve cacaopoeder bevat chocolade ook cacaoboter en suiker. Cacaoboter bevat vrijwel geen vezels en mineralen, terwijl het rijk is aan vet, vooral het niet zo gezonde verzadigd vet. Daarnaast is cacaoboter calorierijk: 894 kcal per 100 gram. Beslist geen wondermiddel om af te vallen dus.

Voedingswaarden

Hoe voedzaam zijn verschillende soorten chocolade nou? Enkele voorbeelden uit de supermarkt ter indicatie (waarden per 100 gram):

Puur

  • Lindt met 78% cacao: 610 kcal, 24 g verzadigd vet, 17 g suikers;
  • Lindt met 90% cacao: 573 kcal, 30 g verzadigd vet, 7 g suikers;
  • Lindt met 100% cacao: 614 kcal, 34 g verzadigd vet, 0,5 suikers.

Melk

  • Côte d’Or L’original melk: 527 kcal, 18 g verzadigd vet, 55 g suikers;
  • Verkade Tablet melk: 560 kcal, 21 g verzadigd vet, 52 g suikers;
  • Milka Chocoladereep alpenmelk: 560 kcal, 21 g verzadigd vet, 52 g suikers.

Wat opvalt is dat pure chocolade en melkchocolade ongeveer evenveel calorieën en verzadigd vet hebben. Het verschil zit in de suikers: die zijn in pure chocolade beduidend minder aanwezig, met een verschil tot wel 50 g per 100 g.

Pure chocolade heeft dus twee voordelen: gezond en weinig suiker. Maar ze hebben wel hetzelfde aantal calorieën en verzadigd vet als andere snacks, zoals melkchocolade.

Als je wilt afvallen, moet het totale aantal calorieën op een dag onder je onderhoudsniveau liggen. Het eten van pure chocolade maakt dat er niet makkelijker op: het bevat net zoveel calorieën als minder gezonde snacks.

Conclusie

De moraal van dit verhaal laten we over aan coach en wetenschapper Menno Henselmans:

Pure chocolade is nog steeds erg calorierijk en je eet er makkelijk te veel van, maar met mate is het gezond. Geniet ervan! [xi]

Referenties