Fitnessketens mikken op een zeer breed publiek. Je vindt er mensen van diverse leeftijden en verschillende niveaus. Ongeveer 90% van de populatie komt er aan z’n trekken. De serieuze krachtsporter, die misschien zelfs wel aan wedstrijden doet of in ieder geval leeft als een prof, stelt net wat hogere eisen aan z’n ‘gym’. Wat zoekt hij in een sportschool? Wij zetten vijf kenmerken van de betere sportschool voor je op een rijtje.
1. Genoeg barbells, gewichtschijven en zware dumbbells
Als sportschool kun je nooit genoeg halterstangen hebben. Ik heb eens bij een fitnessketen getraind waar ze slechts één losse halterstang hadden – die behorend bij de power cage – naast de stangen van de bench press en incline press. Als die twee in gebruik waren, had je dus nog maar één stang voor squats, deadlifts en bent-over rows, om maar een paar oefeningen te noemen.
Ook kun je nooit genoeg gewichtschijven hebben. Reken op ongeveer honderd kilogram per bezoeker. Dus als er in je sportschool gemiddeld tien man in de weer zijn, hoop je er zo’n duizend kilogram aan gewichtschijven aan te treffen. Dat wil niet zeggen dat je daaraan genoeg hebt als die tien man opeens allemaal besluiten tegelijkertijd te gaan deadliften en squatten, maar normaal gesproken red je het daarmee.
Naast standaardschijven hoop je in je sportschool ook bumper plates tegen te komen, die – in combinatie met een impact- en shockabsorberende vloer – tegen een stootje kunnen.
De meeste fitnessketens hebben een truc om ‘hardcore’ bodybuilders en powerlifters te mijden: de dumbbells gaan tot ‘slechts’ 30 of 40 kg. Gewichten die de doorgewinterde krachtsporter niet voldoende uitdaging bieden bij het vlak dumbbelldrukken of dumbbell rows. Je herkent de betere sportschool aan dumbbells van 40, 50 kg en zwaarder.
2. Power rack
Het power rack: de hoeksteen van elke fatsoenlijke sportschool. Onmisbaar om zware oefeningen als de squat en diverse presses veilig uit te kunnen voeren. In combinatie met een (verstelbare) halterbank, een halterstang en genoeg gewichtschijven is dit het meest veelzijdige stukje gym equipment dat je kunt krijgen. De betere ‘kooien’ zijn praktisch onverwoestbaar en uitbreidbaar met diverse opties, zoals een pull-up bar/monkey bar, dip bar enzovoorts. Ook als je een home gym wilt inrichten, is het power rack onmisbaar.
ATX, Barbarian, EliteFTS en Rogue zijn merken van de betere power racks.
3. Deadlift-/gewichthefplatform
In een sportschool waar serieus wordt gedeadlift is een gewichthefplatform een absolute must. Veel sportscholen hebben weliswaar een rubberen vloer of rubberen matten, maar die bieden je geen stevige ondergrond. Een gewichthefplatform bestaat uit rubberen (afwerp)matten en een houten middensegment, dat je voldoende stabiliteit biedt.
Een particuliere sportschoolhouder kan eenvoudig zelf een platform fabriceren in plaats van kant-en-klaar te kopen. Het enige wat je nodig hebt is een rubberen mat die als dempinglaag dient plus een multiplexplaat en rubberen tegels voor daarbovenop.
4. T-Bar Row
De T-Bar Row biedt je toch net een andere uitdaging dan dumbbell of barbell rows en mag zodoende niet ontbreken in je sportschool. Een core plate, ook wel landmine genoemd, in combinatie met een bijbehorende double handle kan prima als zodanig functioneren.
5. Power bands
Power bands, of weerstandsbanden, zijn de ideale aanvulling op trainen met gewichten. Afhankelijk van de positie waar je ze bevestigt, kunnen ze bepaalde delen van een oefening in toenemende mate moeilijker of juist makkelijker maken. Door de banden boven aan een rack te bevestigen bijvoorbeeld, kun je met name het onderste deel van de deadlift vergemakkelijken. Handig als je moeite hebt het gewicht van de grond te krijgen. En door ze onderaan vast te maken, wordt de oefening progressief lastiger, omdat de banden steeds meer weerstand zullen bieden. Ideaal om je lock-out te trainen. Die variabele weerstand is een van de unieke voordelen van bands ten opzichte van gewichtschijven, die je constante weerstand verschaffen.