Halterschijven De ene schijf is de andere niet

Je belangrijkste stukje trainingsmateriaal is je halterstang. Om de oefeningen te verzwaren, heb je daar natuurlijk halterschijven bij nodig. Maar de ene halterschijf is de andere niet. We helpen je te bepalen welke halterschijf het meest geschikt is voor jouw trainingsdoeleinden.

Halterschijven kopen (aangeboden door onze partners)
Halterschijven diversen
Betersport.nl
v.a. € 5,00
Halterschijven diversen
Gorillasports.nl
v.a. € 16,00
Halterschijven diversen
Fitness-Seller
v.a. € 1,50

Boring

De sleeves van je olympische halterstang hebben een diameter van 50 mm. Daar moet je natuurlijk halterschijven met een boring van (ca.) 51 mm bij kopen. Er bestaan ook halterschijven met een diameter van 30 mm. Let daarop bij de aanschaf.

Vorm

Naast ronde heb je ook hoekige halterschijven. Deze zijn minder geschikt om mee te deadliften. Koop bij voorkeur ronde halterschijven. Hoekige schijven gedragen zich ook vreemd bij oefeningen waarbij de gewichten roteren, zoals power cleans.

Gewichten, afmetingen en kleurcoderingen

In de meeste sportscholen kom je halterschijven tegen van 2,5 kg, 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg en soms 25 kg. Er bestaan ook zwaardere halterschijven van 50 kg.

Halterschijven onder de 2,5 kg noemen we fractional plates. Deze wegen een fractie van de zwaardere gewichten en zijn bedoeld voor micro loading: het minimaal verhogen van je trainingsgewichten.

Olympische halterschijven hebben vanaf 10 kg allemaal een diameter van 45 cm. Je hebt ook halterschijven waarbij de schijven van 10 kg en 15 kg een kleinere diameter hebben.

Bij zogenaamde bumper plates hebben de schijven ongeacht gewicht dezelfde grootte. De gewichtsverschillen worden hier bereikt door verschillende diktes. Dadelijk meer hierover.

Kleurcodering

In het olympisch gewichtheffen hebben de halterschijven een bepaalde kleur, voor een snelle herkenning van de gewichten.

Schijven van 25 kg en 2,5 kg zijn volgens deze kleurcodering rood. Schijven van 20 kg en 2,0 kg zijn blauw. Schijven van 15 kg en 1,5 kg zijn geel. Schijven van 10 kg en 1 kg zijn groen. Schijven van 5 kg en 0,5 kg zijn wit. Dit zijn de standaardgewichten.

Materiaal

De halterschijven in je sportschool zijn waarschijnlijk gemaakt van polyutheraan (PU), een hoogwaardige kunststof. Deze schijven zijn erg slijtvast. We raden deze ook aan voor je homegym.

De goedkoopste schijven zijn gemaakt van gietijzer. Nadeel hiervan is dat ze tegen elkaar kletteren en dat ze snel beschadigen als ze contact maken met de grond, zoals bij het deadliften bijvoorbeeld. Daardoor zijn ze ongeschikt voor powerlifting en gewichtheffen.

Er zijn ook gietijzeren halterschijven met een buitenlaag van rubber, de zogenaamde rubber coated schijven. Deze zijn prima geschikt voor de meeste thuistoepassingen, maar niet om te gewichtheffen.

Een bijzonder type halterschijf is de bumper plate, gemaakt van massief rubber. Deze halterschijven zijn, in combinatie met een geschikte ondergrond, geschikt om van boven het hoofd af te werpen. Bumper plates hebben ongeacht gewicht allemaal dezelfde diameter; de gewichtsverschillen worden bereikt door te variëren in dikte. Je hebt bumper plates van natuurrubber en van gevulkaniseerd rubber, al dan niet met metalen kern. De bumper plate is erg in trek bij CrossFitters.

Tot slot bestaan er ook stalen halterschijven: powerlifting plates. Die zijn extra dun, waardoor er veel schijven op de halterstang passen. Dit is over het algemeen het duurste type halterschijf. Een voordeliger alternatief voor de premiummerken Eleiko en Ivanko is ATX.

Halterschijven kopen

Welke halterschijven geschikt zijn voor jouw home gym, is afhankelijk van de toepassing en je budget.

Halterschijven zijn het voordeligst als je ze als set aanschaft, inclusief halterstang. Een halterset bestaat meestal naast de halterstang uit twee schijven van 20 kg, twee van 15 kg, twee van 10 kg, vier van 5 kg, twee van 2,5 kg en vier van 1,25 kg. Een totaalgewicht van 120 kg dus, exclusief de 20 kg van de halterstang. Met die in totaal 140 kg kunnen de meeste beginners wel even vooruit.

Als je halterschijven in een verschillend formaat koopt, is het vooral belangrijk dat de 20 kg-schijven van een goede kwaliteit zijn, omdat deze contact maken met de grond. Zo kun je kiezen voor een combinatie van rubber coated en gietijzeren halterschijven.

Richtprijs halterschijven: € 300-350 voor een set van 140 kg (incl. halterstang) + € 80 voor een additionele 2×20 kg

Halterschijven kopen (aangeboden door onze partners)
Halterschijven diversen
Betersport.nl
v.a. € 5,00
Halterschijven diversen
Gorillasports.nl
v.a. € 16,00
Halterschijven diversen
Fitness-Seller
v.a. € 1,50