Power rack kopen Waar moet je op letten?

Een power rack, of power cage, vormt de stevige basis voor elke home gym en maakt het mogelijk om een scala aan oefeningen veilig uit te voeren. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een power rack?

Afmetingen

De breedte en diepte zullen wel niet zo’n probleem zijn, maar houd je er rekening mee dat een power rack zo’n 220 cm hoog is? Sommige racks zijn wel 240 cm hoog. Dat kan problemen geven in een ruimte met verlaagd plafond. Het zou zonde zijn als je hier pas achter komt tijdens het opbouwen…

Belastbaarheid en stabiliteit

Een goed power rack is zwaar belastbaar en stabiel. Die stabiliteit wordt verkregen door de constructie, het eigengewicht en door het rack eventueel aan de vloer te verankeren. De meeste racks zijn gemaakt van 2 mm dik staal, de stevigere van 3 mm dik staal.

Merk wel op dat de belastbaarheid slaat op het rack als geheel, niet op de belastbaarheid van de afleghaken en noodsteunen, die lager is.

Voor de meeste beginners is een rack dat tot 300 kg belastbaar voldoende.

Spacing

De afleghaken en noodsteunen zijn in hoogte verstelbaar. Om haken en steunen nauwkeurig in te stellen, is het belangrijk dat deze in kleine stappen verstelbaar zijn.

De meeste racks hebben een spacing van 50 mm. Sommige racks hebben – vaak alleen ter hoogte van het bankdrukdeel – een spacing van 25 mm, voor een zeer nauwkeurige instelling.

Het is ook handig als de hoogtes genummerd zijn, zodat je de haken en steunen snel op de juiste hoogte kunt instellen voor een zekere oefening.

Veiligheids-/noodsteunen

De termen ‘veiligheidssteunen’ of ‘noodsteunen’ zijn niet helemaal correct, want veel mensen gebruiken deze steunen niet alleen in geval van nood, maar ook om bijvoorbeeld te bankdrukken of squatten vanuit de bodempositie.

Let erop dat de noodsteunen, net als de afleghaken (J-hooks), zwaar belastbaar zijn.

De goedkopere squat racks zijn uitgerust met noodstangen, de duurdere met noodbalken. Er bestaan ook riemen.

Als je ook buiten het rack veilig wilt trainen, zul je een set spotter arms moeten aanschaffen.

Optrekstang

Praktisch elk power rack heeft een optrekstang, variërend van een ‘gewone’ rechte stang tot een monkey bar, voor het hanteren van diverse grepen.

Accessoires

De meeste power racks zijn uitbreidbaar met diverse accessoires, zoals een lat pulley, met gewichtstapel of met schijfopname voor het gebruik van halterschijven. Een dip bar is een ander favoriet accessoire. In de betere racks kun je band pegs aanbrengen. Dat zijn pinnen om te trainen met weerstandsbanden.

Alternatieven

Heb je geen plek voor een power rack of is je budget ontoereikend? Overweeg dan de aanschaf van een half rack, squat rack of losse haltersteunen (free rack/stands).

Power rack kopen (aangeboden door onze partners)
Krachtstations diversen
Fitness Seller
v.a. € 339,00
Powerracks diversen
Betersport.nl
v.a. € 445,00
Krachtstations diversen
Gorillasports.nl
v.a. € 343,21