Cable chest press Voor net dat beetje extra

Hoewel velen chest flyes met kabels uitvoeren, is dat bij chest presses veel minder gebruikelijk. Dat terwijl de (seated) cable press een aantal specifieke voordelen biedt.

Range of motion

Het belangrijkste voordeel van de cable press ten opzichte van losse gewichten schuilt in de range of motion (ROM) en de weerstand, die net even anders zijn dan bij de barbell en dumbbell press.

De belangrijkste functie van de borstspieren is de bovenarmen voor het bovenlichaam brengen. De cable press simuleert die functie door het gewicht in een boog naar het midden toe te bewegen.

Nu kun je die boogbeweging ook wel met dumbbells maken, maar daarbij neemt de weerstand af naarmate je verder naar boven drukt. Bij de cable press is de weerstand in de piekcontractie optimaal en komt die zowel van achteren als van opzij.

via GIPHY

via GIPHY

Het voordeel is niet zozeer het trainen met constant tension, dat voor optimale spiergroei immers niet noodzakelijk is. Het gaat er bij de cable press vooral om dat je een stimulus creëert die net even anders is dan die van de presses met losse gewichten.

Zie de oefening dan ook als een waardevolle aanvulling op de barbell en/of dumbbell press, met name wanneer je meer trainingsvolume nodig hebt.

Je kunt de ROM trouwens nog wat vergroten door cable presses unilateraal te doen, waarbij je het gewicht over het midden van je bost beweegt.

Beter voor schouders en ellebogen

Trainen met kabels is over het algemeen vriendelijker voor gewrichten en pezen. Mocht je last hebben van je schouders en/of ellebogen, dan bieden kabels wellicht een passend alternatief voor losse gewichten.

Veiliger

De cable press kun je probleemloos alleen doen, terwijl je bij de barbell bench press een spotter nodig hebt.

Kortom

De cable chest press is een uiterst effectieve borstoefening, ondanks dat ze misschien wat minder indrukwekkend oogt dan de dumbbell en vooral barbell bench press. Dat mag echter geen beletsel zijn om haar in je schema op te nemen.

Terwijl presses met lossse gewichten je een solide basis verschaffen, zijn het oefeningen als de cable press die net dat beetje extra geven.

Referentie