Cable flyes Alle variaties op een rij

Voor een complete borstontwikkeling voldoet de bench press alléén niet. Daarvoor is de range of motion (ROM) in wezen te beperkt, kijkend naar de wellicht voornaamste functie van de borstspieren, namelijk: de bovenarmen richting en over de borst heen bewegen in het transversale (horizontale) vlak.

Die beweging wordt het best benaderd door het doen van cable flyes, ook wel cable cross-overs genoemd, naar het apparaat waarop je de oefening uitvoert. Cable flyes zijn in onze ogen de beste isolatieoefening die je voor je borst kunt doen.

Waarom cable flyes beter zijn dan dumbbell flyes

Cable flyes zijn een beter alternatief voor dumbbell flyes. Hoezo? Omdat ze je tijdens de hele beweging een constante weerstand bieden en de spanning op je borst houden. Dumbbell flyes daarentegen doen dat alleen tijdens de eerste helft van de beweging. Eenmaal over de helft, wil de dumbbell door de zwaartekracht enkel nog naar beneden. Daardoor verdwijnt de spanning grotendeels van je borstspier, aangezien je de dumbbells nog slechts hoeft te balanceren. Flyes zijn namelijk niet alleen een beweging van onder naar boven, maar vooral van buiten naar binnen. Kabels bieden je continu weerstand in die richting. De kracht- en weerstandscurve zijn kortom gelijk.

Anders dan dumbbell flyes, kun je cable flyes ook staand uitvoeren. Dat maakt een natuurlijkere beweging in je schoudergordel mogelijk en verschaft je meer bewegingsvrijheid. Al moet je die niet ten volle benutten door je ellebogen te ver naar achteren te bewegen.

Nadeel – als je dat zo mag noemen – van een staande ten opzichte van een liggende uitvoering, is dat je je bovenlichaam moet stabiliseren, ofwel stilhouden. Lukt je dat niet, dan ligt een slordige uitvoer op de loer.

Door het verstellen van de katrollen of veranderen van de relatieve positie van je bovenlijf, kun je ook eenvoudig de richting waarin je trekt veranderen en zo verschillende delen van de borst aanspreken.

Cable-flyvarianten

Er zijn diverse cable-flyvarianten. Hierboven hebben we al min of meer onze voorkeur uitgesproken voor de staande variant. Niettemin zullen we ook de liggende varianten bespreken. Te beginnen met de standaard lying fly.

Lying fly

Standaard
Lying cable flyes, uitgevoerd op een vlakke halterbank, richten zich net als vlak bankdrukken op je hele borst. Plaats hiervoor de katrollen in de laagste positie en zorg ervoor dat je met je borst ter hoogte van de pulleys ligt. Breng, met je handpalmen naar elkaar toe en gefixeerde, licht gebogen ellebogen, de handvatten naar elkaar toe boven je borst.

Decline fly
Bij decline cable flyes, uitgevoerd op een achteroverhellend bankje, zoals een buikspierbankje, is het zaak je handen ter hoogte van je onderkant borstbeen bij elkaar te brengen, niet ter hoogte van je bovenkant borst. Op deze manier spreek je het onderste en grootste deel van je borst juist aan. Anders doe je in feite ‘gewone’ lying flyes vanuit een ander perspectief gezien.

Incline fly
Incline cable flyes, uitgevoerd op een bankje met hellende rugleuning (ca. 30 graden), richten zich net als schuindrukken op je bovenkant borst. Het is ook zaak je handen boven je bovenkant borst bij elkaar te brengen.


Dual cable UCV raise
De UCV raise komt uit de koker van bodybuildingcoach Jeff Cavaliere. De beweging is specifiek bedoeld om de bovenkant van de grote borstspier te trainen.

Je kunt de oefening eenzijdig met een dumbbell doen, maar als je een bankje in een kabelstation zet, kun je ook beide kanten van de borst tegelijk trainen: de dual cable UCV raise. Behalve dat je optimaal de spiervezels van de bovenkant borst aanspreekt (“following the fibers”), kun je ook nog eens voorbij het midden van de borst trainen door de kabels boven je hoofd te kruisen. Dit zorgt voor optimale samentrekking van de spier.

via GIPHY

Standing fly

Ook staand vlinderen kent verschillende varianten, al naar gelang het gedeelte van je borst waarop je de nadruk wilt leggen (boven, onder of de gehele borst). De variatie zit ‘em in de hoogte waarop je de katrollen bevestigt én de hoogte waarop je je handen bij elkaar laat komen aan het eind van de beweging. Onthoud hierbij dat hoe lager je de beweging eindigt, hoe minder je schouders erbij betrokken zijn.

Voor alle varianten geldt: gebruik niet te veel gewicht (mik op 10 à 12 herhalingen), houd je schouders naar achteren, je borst vooruit en je hoofd recht vooruit in lijn met je bovenlichaam (dat iets voorover leunt) gedurende de hele oefening.

Standing mid-to-midflyes
Met deze standaarduitvoering pak je in principe de hele borst aan. Plaats de katrollen ter hoogte van je schouders en beweeg je handen richting onderkant borst.

Standing mid-to-lowflyes
Door een stuk lager te vlinderen, naar je middel zowat, pak je meer onderkant borst en reduceer je de rol van je schouders.

Standing mid-to-highflyes
De handen naar boven bewegen, dat wil zeggen naar schouderhoogte, betekent dat je juist meer de bovenkant borst aanspreekt.

Standing high-to-highflyes
Met deze variant train je de gehele borstspier. De hoge positie van de katrollen heeft het voordeel dat het makkelijker is je bovenlijf te stabiliseren.

Standing high-to-lowflyes
Hiermee target je de onderkant van de borst.

Standing low-to-highflyes
Misschien wel de beste fly-oefening voor je bovenkant borst, zijn low-to-highflyes. Een aanrader voor iedereen die een goed ontwikkelde bovenborst (een ‘T’) ontbeert, en dat zijn er velen. Deze oefening voer je uit met de katrollen in de laagste positie. Je armen beweeg je hierbij van onder naar boven en buiten naar binnen, waardoor je een denkbeeldige pijlpunt in de lucht tekent.

Eenarmige fly

Je kunt flyes, liggend danwel staand, ook éénarmig uitvoeren, wat als voordeel heeft dat je de range of motion nog verder kunt vergroten, door ruim voorbij het midden van je borst te bewegen. Dit zorgt voor een goeie contractie aan de binnenkant van je borst.

In principe kun je dit ook met twee armen bereiken door je armen elkaar te laten kruisen (dit is hoe sommigen cable crossovers interpreteren), maar hierbij ontstaat de onwenselijke situatie dat je de oefening niet volledig symmetrisch uitvoert.

Beste variant?

De beste manier om cable flyes te doen? Dat is in feite heel persoonlijk en afhankelijk van je borstontwikkeling. Voor een allround borstwontwikkeling zouden wij zeggen: doe voorovergebogen, staande cable flyes. Wil je het accent op je bovenkant borst leggen, doe dan low-to-highflyes.

Tot slot

Om het even welke flyes je doet, maak er vooral géén drukoefening van. Om je ellebooggewricht te ontlasten, is het verstandig flyes met licht gebogen ellebogen uit te voeren, maar fixeer je ellebogen wel in deze gebogen positie. Of zoals ene Arnold Schwarzenegger het ooit verwoordde: “Imagine you are hugging a big tree.” Het karakteristieke accent mag je er zelf bijdenken.

Laatst aangepast op woensdag 25 april 2018.