Q&A

Kun je vet omzetten in spieren?

Je vetmassa omzetten in spiermassa: kan dat? Of is dat te mooi om waar te zijn?

Waarschijnlijk wist je dit al, maar toch nog maar een keer: het is fysiologisch onmogelijk om vet te veranderen in spieren. Wetenschapper Bill Campbell hierover:

Just like you can’t turn an orange into a banana, you can’t turn body fat into muscle tissue.

Body recomposition

Nu moet wel gezegd: ogenschijnlijk kan het zo zijn dat je lichaam vet ‘vervangt’ door spieren. Dat is het geval bij body recomposition: vetmassa verdwijnt en spiermassa verschijnt. Hieronder een voorbeeld van hoe body recomposition eruit kan zien.

‘Recompen’ is echter alleen in specifieke gevallen een reële optie:

  • Als je beginner bent. Je lichaam is dan zó gevoelig voor spiergroei dat je spiermassa kunt kweken bij energietekort. En een negatieve energiebalans zorgt ervoor dat je tegelijkertijd vet verliest. Kijk je in de spiegel, dan zie je je lichaam in vorm komen. Het lijkt dan alsof het vet heeft plaatsgemaakt voor spiermassa.
  • Als je opnieuw gaat trainen na een lange pauze, bijvoorbeeld na een lockdown. Deels gaat dan hetzelfde principe op als bij een beginner, maar nu geholpen door het fenomeen spiergeheugen. Als je langere tijd een energietekort creëert, verdwijnen de ongewenste coronakilo’s (het vet dat je tijdens al die uren Netflix hebt gekweekt) en bouw je door je eerdere trainingsresultaten relatief snel weer de verloren spiermassa op.
  • Als je voor het eerst fatsoenlijk gaat trainen en/of eten. Als je nooit met een degelijk trainingsprogramma en/of een degelijk dieet heb gewerkt, ervaar je newbie gains vanaf het moment dat je dat wel gaat doen.
  • Als je veel vetmassa hebt. Dan kan deze gebruikt worden om spiergroei te faciliteren en heb je dus geen calorie-overschot nodig, zelfs als je geen beginner meer bent.
  • Als je anabolen gebruikt.

Bulken en cutten

Ben je een meer gevorderde natural bodybuilder met een niet al te hoog vetpercentage, dan zal body recomposition lastig te behalen zijn. Waarschijnlijk is het dan efficiënter om eerst te bulken (spieren opbouwen) en daarna te cutten (afvallen). Het eindresultaat kan dan hetzelfde zijn als op de foto hierboven, alleen heb je het gefaseerd bereikt (eerst de spiermassa, daarna het vetverlies).

Conclusie

Je kunt geen vet omzetten in spieren. Wel kun je er door middel van bodybuilding voor zorgen dat je spieren opbouwt en vet verliest. Soms kunnen die processen tegelijkertijd plaatsvinden, vooral als je beginner bent en/of een hoog vetpercentage hebt: body recomposition. Ben je meer gevorderd, dan is body recomposition veel moeilijker haalbaar, zeker als je ook nog een laag vetpercentage hebt. In dat geval kun je beter bulken en cutten: eerst spieren opbouwen, daarna vet verliezen.

Fotografie: © Adobe Stock