Wat je doel ook is – spiergroei, vetverlies of ‘onderhoud’ -, het is van belang om ongeveer te weten wat je dagelijkse calorie-inname is. Dankzij diverse handige apps is calorieën tellen tegenwoordig een stuk gemakkelijker dan vroeger. Wij zetten vier van de beste calorieënteller-apps voor je op een rijtje.
Vroegâh…
In vroeger tijden hielden wij onze dagelijkse voedselconsumptie bij in een Excel-sheet. Daarin vulden we de calorieën en macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) in, die we van de verpakkingen aflazen, of opzochten via websites met van die calorietabellen. Dat klinkt anno 2019 alweer nodeloos ouderwets, want dankzij de onderstaande mobiele apps gaat dit alles zoveel makkelijker.
Het belangrijkste hulpmiddel bij hedendaagse calorieëntellers is het scannen van streepjescodes op voedingsproducten, waardoor je meteen alle voedingswaarden verkrijgt. We hebben ons bij onze selectie dan ook beperkt tot apps die deze functionaliteit, die gebruikmaakt van je smartphonecamera, bezitten. Daarnaast hebben we erop gelet dat zo’n scanner producten uit Nederlandse supermarkten herkent. Bij sommige Amerikaanse apps was dat niet het geval en die vallen dan ook buiten de boot.
Lifesum (iOS, Android)
Lifesum is in onze contreien één van de populairste calorieëntellers en ‘lifestyle-trackers’. Dat laatste betekent dat de app voor je bijhoudt in hoeverre je naar een bepaald doel toewerkt. In het geval van Lifesum is dat ‘gezonder zijn’, ‘afvallen’ of ‘zwaarder worden (krijg sterkere spieren)’, en dat dan gekoppeld aan een periode, dus bijvoorbeeld een bepaald streefgewicht dat je binnen vier weken wilt halen. Voor echte bodybuilders lijkt ons dat ‘lifestyle tracken’ niet zo geschikt: bulken en cutten zijn wat complexere processen dan ‘zomaar’ afvallen of bijkomen. En daarbij laat het resultaat zich vaak alleen in de spiegel bepalen.
Niettemin is Lifesum als calorieënteller ook voor bodybuilders een heel handige, gebruiksvriendelijke app, zowel voor als je een voedingsschema wilt maken als voor het bijhouden van je voedselinname. Je hoeft de producten die je gebruikt maar te scannen en Lifesum berekent de calorieën en macronutriënten op basis van jouw hoeveelheden. Veruit de meeste producten die wij in een Nederlandse supermarkt kochten werden door de app herkend. Producten die je vaak gebruikt sla je op bij je favorieten en kun je op die manier voortaan direct toevoegen aan je voedingsinname.
LoseIt! (iOS, Android)
Met LoseIt! van FitNow kun je voedingsmiddelen scannen, handmatig opzoeken of er eenvoudig een foto van maken. Stel je streefgewicht in en de app berekent hoeveel calorieën je dagelijks mag consumeren. LoseIt! houdt ook bij van welke macronutriënten je calorieën afkomstig zijn en houdt ook een vinger aan de pols van je waterinname. Unieke functionaliteiten zijn dat je kunt deelnemen aan challenges of zélf een challenge kunt creëren en je vrienden uitdagen. Ook kun je maaltijden plannen en krijg je suggesties hoeveel calorieën een maal zou moeten bevatten. Tot slot krijg je ook waardevolle inzichten in je eetgewoonten en kun je de eetpatronen doorgronden die je van je doelen weerhouden.
LoseIt! is een Engelstalige app, maar werkt ‘gewoon’ met metrische eenheden. De scanner herkende de meeste producten die wij kochten bij een oer-Hollandse supermarkt (waaronder ook huismerken).
MyFitnessPal (iOS, Android)
MyFitnessPal is een populaire Amerikaanse fitnessapp, die ook in het Nederlands beschikbaar is. De calorieënteller van MyFitnessPal telt een database met een groeiend aantal van meer dan zes miljoen voedingsproducten, waaronder ook Nederlandse. Naast je calorieën en macronutriënten houdt de app ook bij hoeveel vezels en cholesterol je binnenkrijgt. Handig, uit gezondheidsoogpunt. Je kunt gepersonaliseerde doelen ontvangen of je eigen doelen ingeven. Ook kun je samen met je vrienden een dieet volgen en elkaar zo motiveren. De app registreert verder al je cardio- en krachttrainingen, en voorziet je van complete voortgangsrapportages.
FatSecret (iOS, Android, Windows)
FatSecret is een prima Nederlandstalige app voor het bijhouden van je maaltijden, activiteiten en gewichtsverloop. Je kunt streepjescodes scannen en ook zelf codes invoeren, en zo de database uitbreiden en de community te helpen. Op je persoonlijke dieetkalender zie je hoeveel calorieën je hebt geconsumeerd en verbrand. De app maakt gebruik van beeldherkenning en je kunt de camera van je smartphone gebruiken om foto’s van je maaltijden te bewaren. Die kun je eventueel ook delen met andere gebruikers, waarna ze op de homepagina in een Instagram-achtige ‘feed’ verschijnen. In je dagboek kun je je vooruitgang bijhouden.
Laatst bijgewerkt op donderdag 7 maart 2019.