Afvallen? Langzaam eten!

“Rustig eten”, zei moeders. Nog steeds een waardevol advies, vooral als je aan het cutten bent. Langzaam schaften leidt namelijk tot meer vetverlies. Hoe zit dat precies?

Vol is (niet) vol

We leven in een razendsnelle wereld, waaraan ook onze eetgewoonten zich hebben aangepast. En dat terwijl eten nou juist geen sprint zou mogen zijn.

De wetenschap toont aan dat het 20 minuten duurt voordat je hersenen de boodschap krijgen dat je vol zit. Langzamer eten kan je helpen je eerder vol te voelen. En dat elimineert de onbedoelde, extra calorieën die worden verbruikt nadat je eigenlijk vol bent, maar dat niet in de gaten hebt[i].

Onder langzamer eten verstaan we dat je enerzijds vaker en anderzijds langzamer kauwt[ii].

Onderzoeken

Dat langzaam eten tot meer vetverlies leidt, blijkt uit een meta-analyse uit 2014[iii], waarin 22 wetenschappelijke studies onder de loep werden genomen. De onderzoekers berekenden de gemiddelde verschillen in voedselinname tussen langzaam en snel eten en de mogelijke verschillen in honger. Ze kwamen tot de conclusie dat langzame eters minder calorieën consumeren. Dit doordat zij zich sneller ‘vol’ voelden.

Langzaam eten zou volgens enkele onderzoeken ook een gunstig effect hebben op het metabolisme en het proces van vetverbranding. Als bonus ontdekte een Japanse studie dat langzamer eten je helpt je voedsel beter te verteren. Tot slot maakt langzaam eten ook dat je meer mindful eet en dus meer van de maaltijd geniet.

Advies

Doe het dus voortaan rustig aan met die maaltijden, zeker als je aan het cutten bent en een beperkt calorieënbudget hebt. Enkele adviezen:

  • neem kleine hapjes;
  • probeer elke hap minstens 20 keer te kauwen;
  • pauzeer kort tussen de hapjes;
  • besteed aandacht aan smaak en geur;
  • luister naar je lichaam.

Dat laatste betekent dat je je meer bewust bent van tekenen wanneer je eten nodig hebt en als je er genoeg van hebt.

Referenties

  • [i] https://askthescientists.com/slower-eating/
  • [ii] https://www.instagram.com/p/CRkVLA-H4l8/
  • [iii] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24847856/