Q&A

Bankdrukken in de Smith machine: go or no-go?

We hebben niets tegen apparaten, mits correct toegepast. Zelfs de gewraakte Smith machine kun je veilig en effectief toepassen in je trainingsroutine. Maar moet je dit apparaat gebruiken om te bankdrukken? Het korte antwoord is ‘nee’. En wel hierom.

Met losse gewichten zoals een barbell of dumbbells heb je een grote mate van bewegingsvrijheid en kun je bij oefeningen de natuurlijke bewegingsbaan volgen.

Apparaten zoals de Smith machine bepalen de bewegingsbaan voor jou én nemen de stabiliserende rol van sommige spieren deels over. Daardoor is een oefening als bankdrukken in de Smith machine niet alleen minder effectief dan de variant met een barbell of dumbbells, maar ook minder veilig.

In een Smith machine kun je alleen recht omhoog drukken, terwijl de natuurlijke beweging meer diagonaal is. Die onnatuurlijke beweging is met name funest voor je schoudergewricht, dat toch al blessuregevoelig is. Bovendien zijn schouderblessures vaak hardnekkig en niet zelden chronisch.

Verder blijkt uit onderzoek dat bankdrukken in de Smith machine vooral de zijkant van je schouders traint, daarnaast de voorkant en dan pas de borstspier zelf. Om vooral de borst te trainen adviseren de onderzoekers om de barbell bench press te doen.

Laat dus, voor het bankdrukken althans, de Smith machine links liggen en gebruik liever een barbell of set dumbbells!

Laatst bijgewerkt op 6 februari 2023.