Review

Xtreme Pre Workout van XXL Nutrition Hoe extreem is deze trainingsbooster?

Hij is inmiddels enkele maanden op de markt: Xtreme Pre Workout, het nieuwste preworkoutsupplement van XXL Nutrition. Hoog tijd dus om deze trainingsbooster eens onder de loep te nemen.

Pre-workouts (PWO’s) behoren tot de best verkochte supplementen onder krachtsporters en in het bijzonder bodybuilders. Een goed samengestelde PWO kan positieve effecten hebben op trainingsprestaties en eventueel ook op het herstel daarvan.

‘Kán’, want PWO’s bieden lang niet altijd waar voor hun geld. Vaak bevatten ze stoffen waarvan de geclaimde werking niet is aangetoond en áls er al effectieve stoffen in zitten, zijn die niet in voldoende mate aanwezig om te kunnen werken. Hoe zit dat met Xtreme Pre Workout, de nieuwste PWO van het huismerk van webshop XXL Nutrition?

Ingrediënten

Per dosering (16,5 gram) levert Xtreme Pre Workout de volgende stoffen die een positief effect moeten hebben op trainingsprestaties.

Cafeïne

Het basisingrediënt van de meeste PWO’s is cafeïne. Xtreme Pre Workout bevat per dosering (16,5 g) 370 mg van het oppeppende stofje en dat is fors. In andere PWO’s krijg je per dosering vaak niet meer dan de helft. Alleen Sustained Release Pre-Workout van Body & Fit bevat een vergelijkbare dosis.

Als je normaal gesproken al veel cafeïne binnenkrijgt, bijvoorbeeld als je een fervent koffiedrinker bent, kan zo’n hoge dosis te veel van het goede zijn. Experts raden aan om niet meer dan 9 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht per dag te consumeren.

L-citrulline

Ook citrulline (malaat) is een vaste waarde in preworkoutformules. Het stofje zet in het lichaam geleidelijk om in L-arginine, een niet-essentieel aminozuur waaruit enzymen stikstofmonoxide (NO) vrijmaken. Stikstofmonoxide verwijdt de bloedvaten, waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren zouden kunnen worden getransporteerd. Dat zorgt tijdens krachttraining voor iets meer anaerobe energie, waardoor je extra herhalingen zou kunnen doen in de 5-10-reprange.

Helaas is citrulline in de meeste PWO’s ondergedoseerd, zo ook in Xtreme Pre Workout. De aanbevolen dosis voor krachtsporters is namelijk 6 tot 8 gram, terwijl Xtreme Pre Workout slechts 1,7 g citrulline per dosering bevat. Dat is veel te weinig om ook maar enig effect te kunnen sorteren.

L-arginine

Wellicht is de L-citrulline lager gedoseerd omdat er ook per dosis ook 1320 mg L-arginine wordt geleverd. Deze dosis is echter nog steeds gering en bovendien wordt arginine snel afgebroken in de lever, waardoor er maar weinig werkzame stof overblijft.

Beta-alanine

Beta-alanine is eveneens een typisch PWO-ingrediënt, ook al hebben eigenlijk vooral duursporters iets aan de aangetoonde effecten ervan. Die betreffen immers alleen fysieke inspanningen van twee tot drie minuten.

Als bodybuilder zou je desondanks van beta-alanine kunnen profiteren als je een meer metabolische stijl van trainen hebt, met bijvoorbeeld met veel supersets en dropsets. Mogelijk heeft beta-alanine óók een direct positief effect op spiergroei, naast het verbeteren van trainingsprestaties. Dit is echter nog onduidelijk en weinig onderzocht.

Ook beta-alanine wordt in PWO’s vaak onvoldoende gedoseerd. Om er iets van te merken, heb je 2 tot 5 gram nodig. Één dosering van Xtreme Pre Workout bevat 2 g beta-alanine (1989,08 mg om precies te zijn) – nét voldoende dus.

Taurine

Taurine is een natuurlijk zuur (geen aminozuur) dat in vrij grote hoeveelheden voorkomt in het lichaam en een belangrijke rol speelt in het centraal zenuwstelsel en de aanmaak van spierweefsel. Het goedje zou een oppeppende werking hebben, maar onderzoeken spreken elkaar tegen op dit punt. Volgens enkele dierstudies en een in vitro-onderzoek beschermt taurine de spieren enigszins tegen intensieve inspanning en lijkt het ook iets intensievere trainingen mogelijk te maken. Daartoe moet je het ongeveer twee uur voor de training innemen.

Één dosering Xtreme Pre Workout bevat 1491,93 mg taurine, wat aan de lage kant lijkt.

L-tyrosine

L-tyrosine is een aminozuur dat een rol speelt in tal van stofwisselingsprocessen. Het is een uitgangsstof voor tal van neurotransmitters en speelt zo een belangrijke rol in het overbrengen van prikkels van zenuwcel op zenuwcel en zenuwcel op spiercel. Zodoende zou tyrosine voor een verhoogd concentratieniveau en efficiëntere spiercontractie zorgen. Onderzoek naar de effecten van tyrosine op krachttraining heeft tot op heden echter niets in die richting uitgewezen.

Choline

Choline is een zogenaamde halfvitamine die nodig is bij de prikkeloverdracht in de hersenen. Een halfvitamine is een stof die ooit als vitamine beschouwd werd, maar waarvan later bleek dat het geen vitamine is omdat je lichaam deze stof zelf aanmaakt. Choline zit echter ook in eierdooiers, vlees en garnalen.

Er zijn enkele humane onderzoeken verricht naar de effecten van choline-suppletie op duursportprestaties, vermoeidheid en reactievermogen. Geen enkele van deze studies toonde ook maar enig effect aan.

L-carnitine

Carnitine is een zout dat door het lichaam zelf gevormd wordt uit de aminozuren lysine en methionine. Het komt ook voor in met name rood vlees. Vandaar de naam (carne = vlees).

Over het nut van suppletie met carnitine zijn de meningen nog verdeeld. Maar er lijkt inmiddels enig bewijs dat carnitinesuppletie bijdraagt aan het verhogen van insulinegevoeligheid, aan spierherstel na krachttraining en mogelijk ook aan het verbranden van vet, al is dat effect vooralsnog alleen bij ouderen vastgesteld.

Guarana-extract

Guarana is een klimplant uit het Zuid-Amerikaanse regenwoud. De vruchten en de zaden bevatten veel cafeïne. Sommige onderzoeken suggereren dat er nog meer stimulerende stoffen in de plant zitten, maar het is onduidelijk welke stoffen dat dan moeten zijn. Met de aanwezigheid van guarana-extract wordt het cafeïnegehalte van Xtreme Pre Workout dus nog wat opgeschroeft, al is het onduidelijk hoeveel cafeïne het extract van 1 g levert.

VASO6

VASO6 is een gepatenteerd mengsel van zes verschillende verbindingen geëxtraheerd uit groene-thee-catechines. Volgens de producent zou het de bloedvaten verwijden en zodoende de toevoer van energie en zuurstof naar spieren zou moeten vergroten, net zoals dat bij citrulline het geval is. Er is echter nog geen onderzoek beschikbaar om deze claim te staven.

EnXtra

EnXtra is een extract uit de bladplant alpinia galanga (of laos) waarvan een studie heeft aangetoond dat deze een positief effect heeft op de mentale alertheid. Daarnaast zorgt het ervoor dat het effect van cafeïne langer aanhoudt.

Wijnsteenzuur

Wijnsteenzuur wordt in voedingsmiddelen en supplementen gebruikt als natuurlijk bewaarmiddel.

Smaak

Xtreme Pre Workout is vooralsnog maar in één smaak te verkrijgen, namelijk cola.

Prijs

Één pot kost € 34,95 en bevat 459 gram product, goed voor 30 doseringen. Je betaalt dus € 1,17 per dosering. Dat is wat meer dan je voor concurrerende PWO’s betaalt, zoals Sustainted Release van Body & Fit (€ 0,93), N.O. Xplode 3.0 (€ 0,90) en Gold Standard (€ 0,70). Maar je kunt de prijzen van PWO’s eigenlijk niet één op één vergelijken doordat de samenstellingen enorm verschillen. In de ene PWO zitten per dosering veel meer (werkende) stoffen dan in de andere. Xtreme Pre Workout bevat per dosering alleszins een behoorlijke hoeveelheid ingrediënten.

Oordeel

Het ‘extreme’ van Xtreme Pre Workout zit ‘em vooral in de grote hoeveelheid cafeïne: 370 mg per dosering. De PWO bevat bovendien nog wat andere ingrediënten die cafeïne bevatten of die de werking van cafeïne verbeteren/verlengen. Als je normaal gesproken weinig cafeïne gebruikt, zal dit product je dus zonder meer een flinke boost geven, met name wat energie en alertheid betreft.

De werkzaamheid van de andere stoffen in Xtreme Pre Workout is niet altijd overtuigend. En L-citrulline is ondergedoseerd, wat je van een toch wel prijzige preworkout niet zou mogen verwachten.

Xtreme Pre Workout bevat geen creatine, maar die stof hoort wat ons betreft ook niet thuis in PWO’s. Creatine neem je mogelijk zelfs beter na de training dan ervóór.

Bestel Xtreme Pre Workout (aangeboden door één onzer partners)
Xtreme Pre Workout (XXL Nutrition)
Bol.com
€ 38,90 (495 g, 30 doseringen)