Q&A

Hoe nodig zijn intra-workout-supplemeten?

Veel webwinkels bieden tegenwoordig intra-workout nutrition aan, oftewel supplementen die je tijdens de training moet nemen. Hoe belangrijk zijn deze supplementen als je natural bodybuilder bent?

Vooropgesteld: bij bodybuilding draait het vooral om de totale hoeveelheid voeding die je op een dag consumeert, oftewel de totale hoeveelheid calorieën en macro’s (eiwitten, koolhydraten en vetten). Het belang van timing van voeding wordt van oudsher overdreven.

Niettemin doe je er goed aan om je eiwit-inname evenredig te verspreiden over vier tot zes maaltijden per dag, met porties van 20-40 gram eiwitten per maaltijd. Je training plan je precies tusssen twee maaltijden in. Zo ben je altijd verzekerd van voldoende toevoer van eiwitten rond je training.

Timing van koolhydraten is niet zo heel belangrijk. In tegenstelling tot eiwitten kunnen koolhydraten immers worden opgeslagen, zodat je er op elk gewenst moment een beroep op kunt doen. In de cut – wanneer je flink moet bezuinigen op koolhydraten – is het wellicht wel zinvol om de koolhydraatinname zoveel mogelijk rond te training te concentreren.

Maar hoe zit het nou met koolhydraatinname tijdens de training? Volgens coach Steve Hall heb je mogelijk een klein profijt van koolhydraatinname tijdens de training als je langer dan 60 minuten traint. Vooral in de cut. Een kleine hoeveelheid snelle koolhyhdraten kan dan helpen om ook na een uur training nog voldoende energie te hebben. Hall adviseert 15-30 gram snel verteerbare koolhydraten, bijvoorbeeld een banaan. That’s it.

En hoe zit het met eiwitten tijdens de training? We zagen al dat dat niet nodig is als je je training tussen twee eiwitrijke maaltijden plant. En nee, je hebt ook geen BCAA’s (aminozuren) nodig – noch voor of na, noch tijdens de training. Lees in dit artikel waarom BCAA-supplementen nutteloos zijn.

Conclusie

Intra-workout-supplememten zijn in principe niet nodig. Je hebt hooguit iets aan een klein ‘shot’ koolhydraten als je langer dan 60 minuten traint.