Hoe junkfood leidt tot spierverlies

Naarmate je ouder wordt, wordt de kwaliteit van voeding belangrijker. Die conclusie kun je trekken uit een recente Chinese studie. Daarin onderzocht men de invloed van ultra-processed foods op spierkracht en spiermassa bij veertigplussers.

Ultra-processed foods

Ultra-processed foods zijn voedingsmiddelen die zijn geproduceerd bij bijzonder hoge temperaturen. Denk aan chips, snacks, koekjes en gebak. Ze bevatten veel slechte koolhydraten, vetten en zogenaamde AGEs (versuikerde eiwitten).

Het onderzoek

De onderzoekers lieten 5409 mannen en vrouwen van boven de veertig een jaar lang vragenlijsten invullen waarmee hun voedingspatroon in kaart werd gebracht. Op die manier kon men bepalen hoeveel ultra-processed foods er genuttigd werden. Aan het begin en aan het eind van de studie werd van elke deelnemer de gripkracht gemeten.

De uitkomst

Het resultaat? Hoe meer ultra-processed foods de studiedeelnemers aten, hoe meer spierkracht ze verloren. De onderzoekers concludeerden dat een voedingspatroon met veel ultra-processed foods bij veertigplussers de afbraak van spiermassa en spierkracht versnelt.

De Chinezen vermoeden dat door een voedingspatroon met veel ultra-processed foods zich AGEs ophopen in de spieren. Daardoor gaan ze minder goed functioneren.

Niet alleen kwantiteit telt

Interessant aan de studie is dat nu eens een direct verband tussen kwaliteit van voeding en spiermassa/-kracht wordt gelegd. Voor spiergroei is het dus niet alleen van belang dat je voldoende eet (kwantiteit) maar ook dat je gezond eet (kwaliteit). Althans, als je veertigplus bent, wanneer spierverlies (atrofie) op de loer ligt. Maar ook als twintiger en dertiger doe je er natuurlijk goed aan om vooral onbewerkte voeding te nuttigen, al is het ‘maar’ voor je gezondheid.

Vetverlies

Ga je op dieet voor vetverlies? Ook dan doe je er goed aan om zoveel mogelijk onbewerkte voeding te eten. Het is niet dat bewerkte voeding an sich tot meer vetmassa leidt dan onbewerkte (als het aantal calorieën gelijk is), maar je hebt wel de neiging om algeheel meer calorieën te nuttigen, zo suggereert een ander onderzoek.

Al met al genoeg reden om onbewerkte voeding te eten, zeker in de cut.

Referenties