Gember Een testosteronbooster?

Gember heeft een lange geschiedenis van gebruik als specerij en als kruidengeneesmiddel, met name in de Aziatische, Indische en Arabische folklore. Ook in onze contreien staat gember al eeuwen op het menu. Kan het gelauwerde goedje ook je testosteron een boost geven?

Gember en gezondheid

Oké, voor de smaak geldt: je moet ervan houden. Maar hoe zit het met de vermeende gezondheidsvoordelen van gember?

Helaas is het wetenschappelijk bewijs daarvoor nog altijd karig. Maar er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat gemberconsumptie kan helpen bij (ochtend)misselijkheid, maagklachten en ontstekingen. Ook verbetert gember mogelijk het immuunsysteem, waardoor bacteriën en infecties beter worden afgeweerd[i].

Gingerolen, de belangrijkste actieve componenten van gember, zouden tevens het ontstaan van uiteenlopende tumoren verhinderen en hun verdere groei afremmen. Vooral bij darmkanker zouden gingerolen een gunstige werking hebben[ii], maar die suggestie is nog onvoldoende wetenschappelijk onderzocht.

Gember en testosteron

Wat minder bekend is, is dat gember mogelijk ook de testosteronspiegel verhoogt. Dat wordt althans gesuggereerd door één humane studie[iii]. De ietwat obscure Irakese studie is methodologisch allesbehalve volmaakt, maar wordt bij gebrek aan meer onderzoek toch vaak aangehaald.

De Irakezen behandelden 75 onvruchtbare mannen gedurende drie maanden met een onbekende dosis gember (waarschijnlijk enkele grammen per dag), resulterend in een testosterontoename van gemiddeld 17,7%. De gemberconsumptie kwam ook de hoeveelheid en de kwaliteit van het sperma ten goede.

Buiten deze humane studie is er ook nog een onderzoek uitgevoerd op ratten[iv]. Na dertig dagen gember eten vertoonden de beestjes een stijging van het testosteronniveau en een verbetering van de spermakwaliteit. Dat laatste kwam ook uit een ander rattenonderzoeken naar voren[v].

TestoPrime (aangeboden door één onzer partners)
TestoPrime
“Natuurlijke, veilige en klinisch ondersteunde ingrediënten, die je echt kunt vertrouwen.”
€ 75,99 € 59,99 (120 capsules, 21 dagen)

Conclusie en advies

Gember wordt van oudsher vele gezondheidsvoordelen toegedicht, maar de wetenschappelijke ondersteuning daarvoor blijft vooralsnog dun. Dat geldt ook voor de claim dat gemberconsumptie de testosteronlevels verhoogt. Daarnaast is onduidelijk hoeveel gember je dan zou moeten eten en voor hoelang.

Of gember iets voor jouw testosteronniveau doet, is dus vooral een kwestie van uitproberen. Dat kan desgewenst door middel van een supplement. Gember zit ook weleens in testosteronboosters, zoals Grow! van Body & Fit.

Bedenk wel: schommelingen in testosteron binnen het normale fysiologische bereik hebben meestal geen of slechts geringe effecten. Alleen bij mannen die aan de onderkant van dat bereik zitten (vaak als gevolg van leeftijd en/of overgewicht) zou een (grote) natuurlijke verhoging van het testosteronniveau enige gunstige effecten kunnen hebben – niet direct op spiergroei, maar mogelijk wel op libido, gemoed, energie en vetverlies.

Bestel gember (aangeboden door onze partners)
Gember Extract
Vitaminesperpost.nl
€ 20,95 (60 capsules à 400 mg)
Ginger Root 550 mg (Puritan’s Pride)
Body & Fit
€ 8,90 (200 capsules à 550 mg)
Ginger (Haya Labs)
Body Supplies
€ 9,90 (120 capsules à 250 mg)

Referenties