Lifting straps Wanneer en hoe te gebruiken

Het gebruik van lifting straps is een wat controversieel onderwerp. Net als een gewichthefriem. Volgens de één moet je ze nooit gebruiken, volgens de ander kun je er niet zonder. Zoals zo vaak ligt ook in dit geval de waarheid in het midden.

Lifting straps kopen (aangeboden door onze partners)
Body & Fit
Body & Fit
€ 14,90 (per paar)
Diversen
Bol.com
v.a. € 9,00 (per paar)
Diversen
Fitness-Seller
v.a. € 5,90 (per paar)

Wat zijn en hoe gebruik je lifting straps?

Een lifting strap is in essentie een lap duurzame stof van ongeveer een halve meter lang en vier centimeter breed. Aan één uiteinde is de strap omgeslagen en vastgestikt, zodat er een opening ontstaat. Hier kun je het andere uiteinde van de strap doorheen steken, waardoor je als het ware een lus creëert, waar je je hand doorheen kunt steken. Vervolgens kun je de lus aantrekken rond je pols.

Veel lifting straps zijn ter hoogte van je pols voorzien van een neopreen kussen, om je pols te beschermen.

De meeste straps zijn gemaakt van nylon, andere van katoen of leer. Lifting straps zijn zéér slijtvast en gaan gemakkelijk twee jaar mee, ook wanneer je ze intensief gebruikt.

Waarvoor zijn lifting straps bedoeld?

Als je de lifting strap hebt aangetrokken om je pols, blijft er een bungelende lap stof over. Deze kun je twee à drie keer om een (halter)stang wikkelen, waardoor er een groter contactoppervlak en meer frictie ontstaat, waardoor je een betere grip hebt op de stang. Op die manier kun je zwaarder tillen of meer herhalingen doen.

Wanneer gebruik je lifting straps?

Grip is een belangrijke factor in veel oefeningen. Denk aan de deadlift. Wanneer de grip een belemmerende factor wordt, kun je lifting straps gebruiken om zwaarder te tillen of meer herhalingen te doen met een zeker gewicht. Je gebruikt lifting straps dus in feite wanneer je een zwaarder gewicht wilt tillen of méér herhalingen wilt doen dan je zonder straps zou kunnen. Zo eenvoudig is het.

Hoe je het ook wendt of keert: je grip is altijd sterker met straps dan zonder. Hoe sterk je grip ook is. Straps vermenigvuldigen je gripkracht altijd met een bepaalde factor.

In principe gebruik je lifting straps in de eerste plaats om meer herhalingen te doen met een zwaar gewicht, niet om zwaarder te tillen. Laat ons dat uitleggen.

Je grip is statisch. Dat wil zeggen dat de spieren in je onderarm, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor je gripkracht, niet langer en korter worden, zoals je biceps bij het doen van biceps curls. Dit langer en korter worden van de spier noemen we excentrische respectievelijk concentrische contractie, of samen dynamische contractie. Bij je gripkracht is er geen sprake van dynamische contractie, maar van statische of isometrische contractie.

Bij één zware herhaling zou je isometrisch krachtuithoudingsvermogen geen beperkende factor mogen zijn. Bij hogere aantallen herhalingen is het niet meer dan logisch dat je isometrisch krachtuithoudingsvermogen, het voortdurend aanspannen van de spieren in je onderarm, een beperkende factor wordt.Ons advies om lifting straps te gebruiken als je ze nodig hebt, moeten we uitbreiden, of liever preciseren met de opmerking dat je ze ook vooral niet moet gebruiken als je ze niet nodig hebt. Het doen van zware deadlifts voor veel herhalingen is de ultieme manier om een sterke grip te ontwikkelen. En wat heb je in functioneel opzicht aan een sterke rug of sterke benen, zonder een even sterke grip?

Die functionele visie is vooral de visie van krachtatleten. Bodybuilders hebben een wat praktischere visie op het gebruik van lifting straps. Het van de grond tillen van een zwaar gewicht bij het deadliften bijvoorbeeld is voor hen geen doel op zich, maar een middel. Zij beredeneren dat ze hun grip of onderarmen helemaal niet aan het trainen zijn, maar hun hamstrings en rug. Of hun traps bij het doen van shrugs. En alles wat helpt bij het zwaarder trainen van de doelspier, is geoorloofd. Bodybuilders hebben tot op zekere hoogte geen praktisch doel voor een sterke grip, in tegenstelling tot powerlifters, die tijdens wedstrijden geen lifting straps mogen gebruiken.

Bij welke oefeningen komen lifting straps van pas?

Lifting straps komen van pas bij elke oefening waarbij grip een belemmerende factor is. In de praktijk zijn dat zware trekoefeningen, zoals deadlifts, shrugs, voorovergebogen halterroeien, zittend kabelroeien, optrekken en pulldowns. Bij het bankdrukken en biceps curls heb je vanzelfsprekend niks aan lifting straps.

Behalve het doen van meer herhalingen, kunnen lifting straps je ook helpen te concentreren op de doelspiergroep bij (de meeste) trekoefeningen: je rug. Al is dit mogelijk misschien enkel een mentaal voordeel, moeten we toegeven. Veel mensen hebben de neiging om bij oefeningen als voorovergebogen halterroeien, zittend kabelroeien en pulldowns hun biceps veel van het werk te laten opknappen. Lifting straps kunnen je helpen je focus te verleggen van het buigen van je elleboog naar het naar achteren trekken ervan.

Bij sommige oefeningen waar grip van belang is dien je juist géén lifting straps te gebruiken, met name niet bij farmer’s walks, en bij de clean en power clean.

De (mogelijke) gevaren van lifting straps

Het gebruik van lifting straps is niet helemaal zonder gevaar. Lifting straps zijn allereerst geen reden geen maximale grip uit te oefenen. Zo voorkom je dat de straps aan je tere polsgewricht gaan trekken. Je kunt de straps daarom ook het beste boven het botje aan de buitenkant van je pols bevestigen. Al is het geen probleem ze eronder te bevestigen als je grip voldoende is.

Zorg ervoor dat je overlap voorkomt als je de straps om de stang wikkelt! Zonder overlap wikkelen de straps vanzelf af, mocht je grip het begeven. Als dit mét overlap gebeurt, zou dit wel eens nadelige gevolgen voor je polsen kunnen hebben.

Lifting straps kopen

Lifting straps zijn verkrijgbaar bij zo’n beetje elke (online) sportwinkel of gespecialiseerde fitnesswinkel. De prijzen variëren al naar gelang de kwaliteit (en dus ook de duurzaamheid) van het materiaal.

Laatst bijgewerkt op 23 oktober 2020.

Lifting straps kopen (aangeboden door onze partners)
Body & Fit
Body & Fit
€ 14,90 (per paar)
Diversen
Bol.com
v.a. € 9,00 (per paar)
Diversen
Fitness-Seller
v.a. € 5,90 (per paar)